Medicinale cannabis

Cannabis als medicijn, voor velen zal het gek in de oren klinken, maar steeds vaker wordt deze drugssoort gebruikt in de strijd tegen voortdurende pijnklachten door aandoeningen zoals MS of kanker. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van medicinale cannabis de afgelopen jaren dan ook explosief is gegroeid. Waar in 2006 rond de driehonderd patiënten medicinale cannabis kregen voorschreven, gingen bijna tien jaar later in 2015 naar schatting al bijna 25.000 patiënten langs de apotheek voor wat mediwiet.

Wat is medicinale cannabis eigenlijk?

Cannabis wordt medicinaal genoemd wanneer je het gebruikt voor het verlichten van medische klachten. Net als cannabis die je voor je plezier gebruikt, is het afkomstig van de hennepplant. Alleen moet deze cannabis wel aan de hoogste farmaceutische kwaliteitseisen voldoen om aangemerkt te worden als medicijn. Zo mag medicinale cannabis geen bestrijdingsmiddelen, zware metalen, schimmels en bacteriën bevatten. De cannabis wordt hierop in laboratoria getest. Cannabis uit de coffeeshop voldoet vaak niet aan deze kwaliteitseisen. Een zelf gerolde joint wordt dus niet tot medische cannabis gerekend.

Hoe krijg ik medicinale cannabis?

Medicinale cannabis is alleen op recept via de apotheek verkrijgbaar. Apotheken hebben uitsluitend cannabis met het certificaat van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Zodoende kan er toezicht worden gehouden op het gebruik en de kwaliteit ervan. In dit dossier lees je wanneer medicinale cannabis precies wordt gebruikt en hoe je het moet gebruiken. Ook krijg je antwoord op de vraag of mediwiet verslavend is.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019

Verder lezen 2. Wanneer wordt medicinale cannabis gebruikt?