Gevolgen van alcohol

De gevolgen van alcohol hangen samen met de intensiteit van het gebruik. Dit wil zeggen, de hevigheid van het gebruik van alcohol. Gebruik je eens in de maand alcohol? Of ben je een zware drinker? Een bingedrinker? Of is er sprake van een alcoholverslaving. 

Het effect van alcohol zal in eerste instantie zijn dat iemand er vrolijker, meer ontspannen of losser door wordt. Bij te veel alcohol kan tijdelijk een kater optreden of in ergere gevallen alcoholvergiftiging. Op lange termijn zijn de gevolgen van alcohol een stuk ernstiger. Gevolgen van alcohol kun je onderverdelen in lichamelijke gevolgen en sociale gevolgen.

Lichamelijke gevolgen van alcohol

Alcohol is slecht voor het lichaam. Er zijn meerdere organen die door alcohol beïnvloed worden:

 • De stof alcohol wordt in de lever afgebroken. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord. Bij langdurig alcoholgebruik kan levercirrose ontstaan. Dit is een verlittekening van de lever, waardoor de lever uiteindelijk faalt.
 • Alcohol kan het slijmvlies van de slokdarm irriteren met, in enkele gevallen, een slokdarmontsteking tot gevolg. Er is een verband tussen mondbodem- en slokdarmkanker bij langdurig gebruik van alcohol.
 • Alcohol verhoogt de zuurgraad van de maag, met pijnlijke oprispingen tot in de slokdarm tot gevolg. Als de slokdarm al ontstoken is, kan dit extra pijnlijk zijn.
 • Overmatig alcoholgebruik kan een negatieve invloed op de spijsvertering hebben, zoals een wisselend ontlastingspatroon met diarree of juist obstipatie.
 • “Eén glaasje wijn is goed voor het hart”, wordt vaak gezegd. Op langere termijn heeft alcohol juist een ongunstig effect op vetstoffen die een verhoogd cholesterol veroorzaken, met hart- en vaatziekten tot gevolg.
 • Zenuwen geven informatie door aan de hersenen waarna de hersenen een seintje geven aan bijvoorbeeld de hand om te krabben bij jeuk. Alcohol kan deze communicatie tussen zenuwen en andere lichaamsdelen verstoren.
 • Alcohol verdooft de hersenen en beschadigt hersencellen. Hierdoor wordt het vermogen om te onthouden of te leren aangetast. 

Sociale gevolgen van alcohol

Een alcoholist zal vaak proberen zijn alcoholverslaving te vermommen. Ook zullen alledaagse handelingen ineens een stuk ingewikkelder zijn om uit te voeren, als de alcoholist onder invloed is. Op termijn zal alcohol daarom ook sociale gevolgen hebben zoals:

 • Sociaal isolement. Alcohol drinken is bij een alcoholverslaving een prioriteit. Hierdoor zullen sociale contacten worden verwaarloosd, zodat het probleem niet zichtbaar wordt of vanwege schaamte.
 • Relaties met de partner, kinderen, familie en vrienden lijden onder alcoholmisbruik. Alcohol neemt een steeds belangrijkere positie in voor de alcoholist waardoor relaties onder druk komen te staan. Leugens en smoesjes brengen een vertrouwensbreuk met zich mee.
 • Problemen in dagelijks functioneren. Mensen met een alcoholverslaving hebben een grotere kans om hun baan kwijt te raken, doordat afspraken niet nagekomen worden. Ook zal er een afname van productiviteit zijn. Dit kan schuldenproblematiek veroorzaken.
 • Verstoord zelfbeeld. Vaak zal een alcoholist wel willen stoppen met drinken maar het alleen niet kunnen. Door schaamte en verwaarlozing van sociale contacten hebben ze wel het gevoel er alleen voor te staan. Dit is een cirkel waar iemand met een alcoholverslaving moeilijk uit komt.

Hulp om gevolgen van alcohol te beperken

Ook al weet een alcoholist wat de gevolgen van alcohol zijn, het is desondanks heel moeilijk om te stoppen met drinken. Hulp vragen is ontzettend belangrijk. Alleen stoppen met drinken is moeilijk en de kans op terugval is groter. Zoek je hulp voor jezelf of een naaste, lees dan alles wat je hierover wil weten op de pagina stoppen met alcohol.

Bronnen: Trimbos instituuthelp mijn dierbare is verslaafd, verschillende verslavingsklinieken.

Pagina laatst aangepast op 2 december 2019

Verder lezen 4. Afkickverschijnselen alcohol