Pijn bij de slapen door arteriitis temporalis

Wat is arteriitis temporalis?

Arteriitis temporalis, ook wel reuscelarteriitis genoemd, is een chronische ontsteking van de grote slagaders, die daardoor verstopt kunnen raken. Deze aandoening komt voor bij mensen boven de vijftig jaar. Gemiddeld komt de aandoening voor bij één op de duizend mensen.

Symptomen arteriitis temporalis

De klachten en verschijnselen bij arteriitis temporalis kunnen per persoon verschillen. De klachten hangen met name af van welke slagaders in het lichaam ontstoken zijn. Vaak zijn onder meer de slagaders in het hoofd aangedaan en heeft de patiënt hoofdpijn. Dit is te herkennen aan gezwollen en kronkelige vaten aan de zijkant van het hoofd (de slapen) die pijnklachten kunnen geven bij aanraken.

Soms zijn de tong en de kauwspieren pijnlijk bij het kauwen of praten. Andere klachten bij arteriitis temporalis kunnen zijn: wazig zien, dubbel zien of andere afwijkingen van het zicht. Klachten die ook kunnen voorkomen, zijn: zich ziek voelen, gewichtsverlies, koorts en spierpijnen.

Hoe ontstaat arteriitis temporalis?

Bij arteriitis temporalis zijn de wanden van enkele slagaders ontstoken. De aandoening valt onder de reumatische aandoeningen. De oorzaak van arteriitis temporalis is nog onbekend. Wetenschappers menen dat er overeenkomsten bestaan met de ziekte ‘polymyalgia rheumatica’, het zogenaamde ‘spierreuma’. In enkele gevallen komen deze aandoeningen tegelijk voor bij dezelfde persoon.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Diagnostiek Naast de kenmerkende verschijnselen, zal een arts de diagnose meestal stellen, op basis van:

  • bloedonderzoek (verhoogde bezinking)
  • onderzoek van een klein stukje van een slagader. Het wegnemen van een klein stukje van de slagader voor onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit is in principe een kleine ingreep.

Behandeling Zodra bij u de diagnose arteriitis temporalis is gesteld, zult u starten met de behandeling. Dit houdt meestal in dat u met het slikken van een ontstekingsremmer begint. In het begin wordt dit in een hogere dosering gegeven die later weer wordt verlaagd.

Prognose Na een aantal jaar behandeling is het merendeel van de patiënten met arteriitis temporalis genezen. De klachten zijn verdwenen en er hoeft geen medicatie meer te worden gebruikt.

Wanneer naar de huisarts?

Herkent u bij uzelf de klachten die kenmerkend zijn voor arteriitis temporalis, dan is het raadzaam om altijd snel contact op te nemen met uw huisartspraktijk. De aandoening is over het algemeen goed te behandelen met ontstekingsremmers.

Wanneer u merkt dat u minder of dubbelziet moet u met spoed een afspraak maken.

Wat kunt u zelf aan arteriitis temporalis doen?

De klachten van arteriitis temporalis kunt u zelf niet behandelen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Dr. J. van der Zwan (consulent) Dr. A. Keijser (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard Polymyalgia rheumatica en arteritis temporalis 2010
  • Silberstein SD, Lipton RB, Goadsby PJ. Headache in Clinical practice. Oxford: Isis Medical Media Ltd, 1998.
  • Meer van der J, Stehouwer CDA, Ottenlander den GJH. Interne Geneeskunde, elfde herziene druk. Bohn Stafleu van Loghum. Houten/Diegem: 1996.

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019