Griekenland

Reisadvies 10 april 2016

Infectieziekten Griekenland

 • Rabies
 • Tekenencefalitis

Verplichte vaccinaties in Griekenland

geen

Aanbevolen vaccinaties in Griekenland

 • Rabies (Hondsdolheid) vaccinatie
  – Rabies komt vrijwel uitsluitend voor onder wilde dieren. Daarom wordt vaccinatie niet geadviseerd. Mocht u door een wild dier gebeten worden, dient u direct contact met een (locale) arts op te nemen.
  – beschermingsduur: ook bij volledige vaccinatie bent u nooit geheel beschermd. Indien u gebeten wordt dient u alsnog een aantal vaccinaties te krijgen. Dit zijn er echter minder dan wanneer u in het geheel niet gevaccineerd bent.
 • Teken Encefalitis vaccinatie
  – aanbevolen voor mensen die veel in de vrije natuur komen.
  – aanbevolen in die gebieden waar Teken Encefalitis voorkomt
  – beschermingsduur: na 3 inentingen 3 jaar

Actueel reisadvies Griekenland

geen

Overig

 • indien u gevaccineerd dient te worden neem dan bij voorkeur 5 weken van te voren contact op met een tropenvaccinatiecentrum
 • voor meer informatie kunt u de folder reizigersvaccinatie raadplegen.

Auteur

S.F.F. Verlinden, arts

Consulent

W. van Donselaar, reizigersgeneeskundige

Verantwoording

Mensen gaan vandaag de dag vaker en verder op vakantie. Het is natuurlijk geweldig om op die manier op exotische bestemmingen te bezoeken en met andere culturen in aanraking te komen. Maar reizen heeft ook risico’s. De kans op het krijgen van een ongeluk is beduidend groter en de reiziger wordt bedreigd door verschillende ziektes. In veel populaire vakantie landen komen ernstige infectie ziekten voor, die we in Nederland niet of nauwelijks zien Denk daarbij bijvoorbeeld aan malaria, gele koorts, hepatitis A, maar ook Dengue en, Japanse koorts.

Een belangrijke factor bij de overdracht van infectieziekten vormen de slechte hygiënische omstandigheden in veel (sub)tropische landen. Ook insekten (muggen) spelen een belangrijke rol.

Gelukkig kunnen de risico’s door een aantal preventieve maatregelen behoorlijk teruggebracht worden ( bijv. geen water uit de kraan drinken en antimuggenmaatregelen) Daarnaast zijn inentingen (vaccinaties) belangrijk. Tegen malaria zijn er bepaalde medicijnen (malaria profylaxe) te gebruiken die voorkomen dat de ziekte zich kan ontwikkelen.

Het gratis reizigersadvies is gebaseerd op de landelijke protocollen reizigersadvisering van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze LCR protocollen vormen de leidraad voor alle instanties die zich met reizigersadvisering bezig houden ( GGD,s; reizigers/travelklinieken, Arbo-diensten: huisartsen) Alleen door de overheid erkende instellingen zijn bevoegd de gele koorts inenting toe te dienen.