Zwangerschapscursus: nuttig of overbodig?

Een zwangerschapscursus: bijna alle zwangere vrouwen doen het of denken erover om het te doen. Ze zijn er in vele vormen en variaties. Van zwangerschapsyoga tot zwangerschapszwemmen. Is een zwangerschapscursus nodig voor een beter verloop van de zwangerschap?

Wat is het nut van een zwangerschapscursus?

Indien je een zwangerschapscursus doet die bij je past kan het zeker nuttig zijn. Een zwangerschapscursus helpt je mogelijk bij:

  • Het wegnemen van angst voor of tijdens de bevalling
  • Het opdoen van sociale contacten
  • Je partner betrekken bij de zwangerschap
  • Je partner leren hoe hij je kan ondersteunen bij de bevalling

Heb je een zwangerschapscursus nodig?

Het nut van een zwangerschapscursus is niet wetenschappelijk bewezen. Dit wil niet zeggen dat het volgen van een zwangerschapscursus nutteloos is. Er zijn juist erg veel vrouwen die baat hebben gehad bij het volgen van een cursus. Een bevalling kan namelijk een heel stressvolle gebeurtenis zijn. Bij sommige vrouwen helpt een voorbereidende cursus hen om niet in paniek te raken op het moment dat de bevalling begint. Het is vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan of een zwangerschapscursus voor jou nuttig voelt.

Of het slim is om toch een cursus te volgen hangt af van verschillende factoren. Ben je al bezig met sport tijdens je zwangerschap? Dan heb je misschien niet zoveel aan een cursus die je conditie verbetert. Ben je van jezelf snel gespannen of in paniek? Dan is een cursus waar je veel leert over ontspanning meer wat voor jou.

Zwangerschapsyoga en zwangerschapsgym

Twee populaire cursussen zijn zwangerschapsyoga en het meer traditionele zwangerschapsgym.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een populaire cursus die zwangere vrouwen kunnen doen. Het helpt de aanstaande moeders fit te blijven en helpt hen daarnaast ook op mentaal vlak. Zo leer je ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij het wegzuchten van de weeën tijdens de bevalling. Als je van nature snel gespannen bent is zwangerschapsyoga wellicht iets voor jou.

Zwangerschapsgym

Naast yoga kun je als zwangere vrouw ook zwangerschapsgym volgen. Dit is een sport die ervoor zorgt dat je fit blijft tijdens de zwangerschap. Zwangerschapsgym richt zich minder op het mentale gedeelte. Daarentegen krijg je wel meer informatie over zwangerschap en bevallen.

Zwangerschapscursus bij je tweede kindje

Bij een eerste zwangerschap en bevalling is alles nog nieuw en spannend. Als moeder sta je een tweede (of volgende) keer vaak sterker in je schoenen. Je weet door de vorige ervaring wat je wel en niet prettig vindt. Is het dan nodig om nog een keer een cursus te volgen? Ook hierover verschillen de meningen van moeders en experts. Voor de twijfelaars bestaan er korte opfriscursussen of online herhalingscursussen. Vraag meer informatie over deze zwangerschapscursussen op bij je verloskundige.

Auteur: Meike Heuer
Bronnen: 24baby.nl, Dokterdokter.nl, Oudersvannu.nl

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd