Zwanger? Of toch niet? De eerste 7 symptomen

Misschien smaakt dat glaasje wijn ineens niet meer of word je misselijk na het eten van een frietje. Dit kunnen tekenen zijn dat je zwanger bent. Je lichaam geeft namelijk vaak al aan dat je zwanger bent zonder dat je het zelf weet. Dat komt doordat er na de bevruchting veel verandert in je lichaam. Zo wordt de hormoonhuishouding op zijn kop gezet. En dat heeft allerlei effecten.

Deze zeven hints kan je lichaam je geven:

Hint 1. Je bent misselijk

Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap zorgen vaak voor misselijkheid. Dit begint rond de verwachte menstruatie, soms al een paar dagen eerder. Je voelt je vooral misselijk in de vroege ochtend, maar dit kan gedurende de dag in golven terugkeren. Het spijsverteringsproces gaat trager werken, als gevolg van de aanmaak van progesteron. Je maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten.

Hint 2. Je borsten zijn gevoelig

Al een week of twee na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten gespannen aanvoelen en gevoelig zijn. De oorzaak is de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Je borstklieren zwellen daardoor op. Je borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen.

Hint 3. Je bent sneller moe

Je lichaam is fulltime aan de slag met de zwangerschap, en je voelt je waarschijnlijk sneller moe en hebt meer slaap nodig. Soms kan de slaap je ineens overvallen. Door de toename van progesteron stijgt je lichaamstemperatuur iets. Ook je hart klopt iets sneller, om meer bloed naar de baarmoeder te kunnen pompen.

Hint 4. Je hebt pijn in je onderbuik

Je baarmoeder hangt met banden aan je bekken. Als de baarmoeder groter wordt, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in je onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Hint 5. Je hebt hoofdpijn

Je kunt last krijgen van hoofdpijn. Het kan ook zijn dat dit wat later is, bijvoorbeeld wanneer je een week over tijd bent. Ook dat heeft weer te maken met de aanmaak van progesteron. Een andere oorzaak kan zijn dat je niet genoeg drinkt. Omgekeerd is zwangerschap een goede remedie tegen migraine. De aanmaak van oestrogeen is dan namelijk stabiel, terwijl migraine erger wordt als je hormoonspiegel sterk fluctueert.

Hint 6. Je moet vaker plassen

Later in de zwangerschap drukt de baby op je blaas en moet je vaker naar de wc. Maar ook kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder je blaas al in de weg zitten. Ook de nieren spelen hierbij een rol: ze krijgen extra bloedtoevoer en produceren zo meer urine.

Hint 7. Je bent emotioneel

Het komt nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneel labieler zijn in het begin van hun zwangerschap. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en je huilt om niets. Ook deze stemmingsveranderingen staan onder invloed van hormonen.

Zwanger of niet?

Om zeker te zijn dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Dat kan pas op de eerste dag van je verwachte menstruatie. Je kunt zelf een test kopen of naar de huisarts gaan. Bij zo'n test meet je of je het zwangerschapshormoon HCG in je urine hebt.

Deze tekst is geschreven door de redactie van Dokterdokter.nl
Bronnen: WebMD

Pagina laatst aangepast op 22 juli 2019


Gerelateerd