Zwanger en vliegen? Zo vlieg je veilig!

Zwanger & bevallen 11 januari 2018
Zwanger en vliegen? Zo vlieg je veilig!

Ben je zwanger en van plan om een weekje naar de zon te gaan? Dat kan, want zwanger en vliegen is geen enkel probleem. Je kunt er gewoon nog eens lekker tussenuit met z’n tweeën of het gezin, voordat er een (extra) dreumes rondloopt. Het is wel verstandig om te weten tot hoeveel weken zwangerschap je mag vliegen en wat de risico’s zijn zodat je thuis – na afloop van je reis – zonder problemen kunt bevallen van je kindje.

Tot wanneer vliegen tijdens de zwangerschap?

Het tweede trimester van je zwangerschap is de veiligste periode voor een vliegreis. De kans op zwangerschapskwalen, spontane abortus of vroeggeboorte is dan namelijk heel klein. Bij de meeste vliegmaatschappijen kun je vliegen tot de 31e week van je zwangerschap. Houd in je planning rekening met de datum van de terugreis. Na 36 weken zullen bijna alle vliegmaatschappijen je weigeren. Dit doen ze omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. In het vliegtuig zijn niet de juiste deskundigen en middelen aanwezig voor een goed verloop van een bevalling.

Regels omtrent zwanger vliegen

Elke maatschappij houdt er eigen regels op na. Bij KLM mag je bijvoorbeeld vliegen tot de 36e week, mits zich tijdens de zwangerschap of eerdere zwangerschappen geen complicaties hebben voorgedaan. Als je een tweeling verwacht, mag je vliegen tot de 34e week. Controleer daarom altijd van te voren welke regels de vliegmaatschappij hanteert bij zwangerschappen.

Zwangerschapsverklaring

Tussen de 28 en de 34 weken zullen de meeste vliegmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze vermoeden dat je hoogzwanger bent.

In de zwangerschapsverklaring staat aangegeven, door je arts of verloskundige, hoever je zwangerschap gevorderd is en of je fit genoeg bent. De verklaring moet ondertekend zijn en mag meestal niet ouder zijn dan vijf dagen. Ook als een zwangerschapsverklaring niet nodig is, is het verstandig om voor je reis advies te vragen aan je arts of je verloskundige.

Vrijwaringsverklaring

Er zijn vliegmaatschappijen die naast het vragen naar een zwangerschapsverklaring, je ook verzoeken een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Hiermee onderteken je dat de vliegmaatschappij niet aansprakelijk is voor mogelijke complicaties tijdens de vlucht.

Straling bij veiligheidscontroles

Je wil je ongeboren kind niet blootstellen aan gevaarlijke stralingen. Hoe zit dat met de veiligheidscontroles met metaaldetector en de security scanner? Deze zijn volledig veilig. Ze werken niet met röntgenstraling, maar met een millimeter wave techniek. Met deze technologie kijkt de computer alleen of er iets ongebruikelijks óp de huid zit. De straling gaat niet door de huid.

Als je de metaaldetector liever niet passeert, is het op sommige luchthavens mogelijk om te vragen of je gefouilleerd en gescand mag worden.

Scanners die wel te werk gaan met röntgenstraling kun je tijdens de zwangerschap beter vermijden.

Kosmische straling

Tijdens een vliegreis sta je bloot aan sterkere kosmische straling dan op de grond. Langdurig verhoogde kosmische straling kan de kans op een miskraam iets vergroten. Voor een zwangere stewardess bijvoorbeeld gelden daarom speciale regels. Behoor je niet tot het ‘’vliegend personeel’’, dan hoef je je geen zorgen te maken. Onderzoek wijst uit dat er geen aanwijzingen zijn dat enkele verre reizen tijdens je zwangerschap de kans op afwijkingen aan de ongeboren vrucht verhoogt.

Zwanger en vliegen: tips voor een fijne vlucht

Er zijn een aantal manieren om de vliegreis tijdens je zwangerschap comfortabeler te maken. Neem de volgende tips mee voordat je het vliegtuig instapt:

  • Neem je zwangerschapskaart en contactgegevens van je arts of verloskundige mee.
  • Kies voor een zitplaats aan het gangpad. Het levert je iets meer beenruimte op en je kunt zo nu en dan een stukje lopen om trombosevorming in de bloedvaten te voorkomen. Dit wordt diep-veneuze trombose genoemd. Zwangere vrouwen lopen hierbij een iets verhoogd risico. Draag eventueel steunkousen tegen opgezwollen voeten. Deze sokken verminderen ook het risico op trombose. Daarnaast kun je ook kleine oefeningen doen in je stoel. Ook is een plek aan het gangpad gemakkelijker voor de nodige toiletbezoeken.
  • Kies desnoods voor een stoel met extra beenruimte. Vliegtuigen kunnen al krap zijn voor mensen die niet zwanger zijn.
  • Draag loszittende en comfortabele kleding.
  • Draag de veiligheidsgordel onder je buik.
  • Drink voldoende water.
  • Weet waar je een arts of verloskundige kunt vinden op de eindbestemming.

Luchtdruk tijdens opstijgen gevaarlijk?

Ben je bang dat je vruchtvliezen breken door de luchtdruk? Wees maar niet bang. Dit is niet mogelijk. De luchtdruk verandering voel je in je trommelvliezen, maar heeft geen invloed op je vruchtvliezen. Deze staat niet in contact met de luchtdruk. Nu je op de hoogte bent, kun je zonder zorgen naar je vakantiebestemming.

Auteur: Jan Willem Wensink en Laura van den Bemt
Bronnen: 24 baby, Schiphol, Airportmedicalservices, ErfoCentrum, NRG Straling en Milieu

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *