Stop nu met roken voor je baby

Mijn moeder heeft de hele zwangerschap gerookt als een ketter en ik ben goed vanaf gekomen, toch?

Juist! Je bent gelukkig goed weggekomen maar de kans dat je er wel wat aan over had gehouden is veel groter dan het positieve scenario. Veel mensen beseffen dat helemaal niet. Vroeger was er nog niets bekend over de gevolgen van roken voor de ongeboren baby en dus maakte niemand zich echt druk. Nog steeds wordt er af en toe, zelfs door deskundigen, mild gedaan over een rokende aanstaande moeder. Uit een onderzoek van VU medisch centrum is echter gebleken dat de risicos voor de gezondheid van de baby niet zomaar weg te wuiven zijn met slappe smoezen van moeders in spé. Van stoppen krijg ik zoveel stress en dat is voor de baby nog slechter dan die paar sigaretten. Onzin! De gevaren van roken tijdens zwangerschap.

Giftige stoffen

Roken tijdens zwangerschap belemmert de groei van de baby en beïnvloedt wellicht ook zijn intelligentie nadelig. Bovendien verhoogt het de kans op een miskraam. Het roken van sigaretten zorgt ervoor dat het lichaam van moeder en baby veelvuldig wordt blootgesteld aan giftige en kankerverwekkende stoffen. Een zwangere vrouw die dagelijks twintig sigaretten rookt, ademt dit mengsel gedurende de negen maanden zwangerschap ongeveer 11.000 keer in, terwijl ze ongeveer tien procent van haar dag rokend doorbrengt. De gevolgen van roken tijdens zwangerschap op een rij:

  • Roken beïnvloedt de vruchtbaarheid. Vrouwen die roken, doen er twee keer zo lang over om zwanger te raken.
  • Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op zwangerschapsproblemen dan vrouwen die niet roken. Deze vrouwen lopen meer risico op vroegtijdige geboorte dan vrouwen die niet roken.
  • De kans dat je baby wat zal mankeren is 46% als er tot tien sigaretten per dag worden gerookt en 61% als er dagelijks tien tot twintig sigaretten worden gerookt.
  • Grotere kans (54% voor matige rokers; 130% voor zware rokers) om een kind te krijgen met een geboortegewicht onder de 2.500 gram, waarbij het kind gemiddeld 200-250 gram minder weegt dan normaal.
  • Babys geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap roken, zijn kleiner dan verwacht voor de zwangerschapsduur.
  • Deze babys hebben een hogere kans om te overlijden rond de geboorte.
  • Deze babys hebben twee keer zoveel kans om te overlijden door wiegendood.
  • Deze babys hebben een grotere kans op een gespleten gehemelte, hazenlip of klompvoetje.
  • Deze babys hebben meer kans om een verminderde longfunctie en oorinfecties op te lopen. Ook het risico op het krijgen van astma, bronchitis en darmstoornissen is hoger.
  • Babys van rokende moeders hebben een grotere kans op leerproblemen.

Hulp bij stoppen met roken

Als je niet voor jezelf met roken wilt stoppen, dan wil je het toch echt voor de baby van wie je onvoorwaardelijk zal gaan houden en voor wie je het beste en gezondste leven wenst dat mogelijk is. Een baby kan niet kiezen, maar zijn moeder wel.

Hulp nodig bij stoppen met roken? Ga dan naar je huisarts. Voor tips om te stoppen met roken.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd