Schapen aaien tijdens zwangerschap: niet doen!

Zwanger & bevallen 24 augustus 2015
schapen

Een goede hygiëne is voor een zwangere vrouw extra belangrijk. Tijdens de zwangerschap lopen jij en je kindje namelijk meer risico’s dan anderen. Zo mag je geen rauwe vis eten en moet je extra oppassen voor een salmonellabesmetting. Nu geeft de Vereniging Samenwerkende KinderBoerderijen Nederland (VSKBN) ook aan dat zwangere vrouwen en vrouwen die bezig zijn om zwanger te raken op moeten passen met schapen en geiten. Waarom kun je beter geen geiten en schapen aaien?

Schapen en ziekteverwekkers

Schapen en geiten kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind. Via de wol van schapen kunnen geïnfecteerde stofdeeltjes in de lucht komen. Inademen van die stofdeeltjes kan één van onderstaande ziektes veroorzaken. Deze ziektes kunnen onder andere het risico op een miskraam verhogen. Zo kan een vrouw die op een kinderboerderij komt in aanraking komen met:

Lammerperiode gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Voornamelijk tijdens de lammerperiode is het besmettingsgevaar voor zwangere vrouwen verhoogd. Daarnaast kunnen gezond ogende dieren alsnog een risico vormen. De adviezen voor zwangere vrouwen op kinderboerderijen zijn:

  • Kom niet in een geiten-/schapenstal
  • Ga niet naar de wei
  • Kom niet in de kraamstal tijdens het lammetjesseizoen
  • Aai geen beesten en probeer contact met mest, voer en stro te vermijden
  • Was altijd goed de handen na een kinderboerderijbezoek

Auteur: José Boon
Bronnen: VSKBN, Radar

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *