Doula versnelt bevalling

Een doula, wat Grieks is voor dienende vrouw, is geen medisch beroep. Ze is er uitsluitend voor emotionele en lichamelijke ondersteuning tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en na de bevalling. Je maakt tijdens de zwangerschap ook samen met een doula een bevallingsplan.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de aanwezigheid van een doula zorgt voor:

  • minder verzoeken om pijnbestrijding, zoals ruggenprikken
  • kortere bevallingen
  • vaker een spontane bevalling
  • minder kunstverlossingen, zoals een tangverlossing
  • maar liefst 45% minder keizersnedes

Emotionele en fysieke ondersteuning

Een doula zorgt voor emotionele en fysieke ondersteuning tijdens de bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap. Zo zorgt ze er voor dat de vrouw nog even iets eet, ze geeft ontspannende massages en ze spreekt je als aanstaande moeder bemoedigend toe.

Bevallingsplan

In de eerste paar gesprekken maak je kennis met elkaar en maak je een bevallingsplan (ook wel geboorteplan) met alle wensen en ideeën van de aanstaande moeder. Een bevallingsplan is voor iedereen natuurlijk anders en elke doula gaat ook anders te werk.

Verschil doula en verpleegkundige

Onthoud wel dat een doula geen verpleegkundige of arts is. Het is ontzettend belangrijk dat doula's en verpleegkundigen en artsen niet op elkaars terrein komen. Bij alle medische kwesties raadpleeg je een verpleegkundige of arts.

Voor iedereen

Een doula is er voor iedere zwangere vrouw die daar behoefte aan heeft. Soms ziet een vrouw enorm op tegen de bevalling of heeft ze slechte ervaringen gehad. Natuurlijk heb je als vrouw vaak al de steun van je partner of moeder. Maar soms woont je moeder niet in de buurt en vindt je partner het doodeng.

Alleen

Sommige vrouwen hebben behoefte aan een doula omdat ze er alleen voor staan. Hele jonge meisjes, allochtone vrouwen, alleenstaande vrouwen of vrouwen met een man in het buitenland bijvoorbeeld. Sommige doula's blijven zelfs een nachtje slapen als iemand daar behoefte aan heeft. Door alle hormonen en emoties slapen veel zwangere vrouwen namelijk niet.

Wordt een doula vergoed?

Een doula wordt steeds vaker gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering. Dit verschilt echter per zorgverzekeraar. Informeer daarom goed naar de vergoeding van een doula bij jouw verzekeraar.

Gerelateerde informatie over de bevalling

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: The Doula Book (Marshall, K. H, Kennell, J. H. & Klaus, P. H.), Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's, Doula.nl, Cochrane onderzoek, Geboortecoaching.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd