10 weetjes over zwangerschap

Een vrouw die zwanger is, kan ziek worden van de geur van koffie en sigarettenrook. Dit en negen andere weetjes over de zwangerschap.

Wist je dat:

 1. Ongeveer 80% van de vrouwen in de eerste drie of vier maanden van de zwangerschap regelmatig misselijk is? Bij sommige vrouwen blijft deze misselijkheid zelfs de hele zwangerschap bestaan!
 2. Misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door het hormoon HCG? Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed dan zwangere vrouwen van één kind, waardoor zij vaak nog misselijker zijn tijdens de zwangerschap en meer braken.
 3. Als je ongeveer een week over tijd bent, je onpasselijk kunt worden als je koffie of sigarettenrook ruikt? Maar ook wijn of een bepaald soort voedsel kan onpasselijkheid oproepen.
 4. Overmatig alcoholgebruik de eisprong remt waardoor een kans bestaat op verminderde vruchtbaarheid? Meer dan twee alcoholische consumpties per dag kan al invloed hebben op de geslachtsorganen van een vrouw.
 5. De dagen voor, tijdens en na de bevalling soms wel de baby blues worden genoemd? Dit betekent dat je huilerig, somber en/of angstig kan zijn rond deze periode. Gelukkig gaan deze gevoelens meestal na een paar dagen over.
 6. Eén op de tien bevallingen begint met het breken van de vliezen? Zijn je vliezen nog niet gebroken? Je weet zeker dat je bevalling begonnen is als je regelmatig weeën krijgt.
 7. Ruim 20% van de rokende vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap, ongeacht de consequenties? Roken kan veel nadelige gevolgen hebben op het ongeboren kind, zoals aangeboren afwijkingen.
 8. In Nederland jaarlijks tussen de 4000 en de 5000 vruchtwaterpuncties worden verricht? Een vruchtwaterpunctie kan gedaan worden bij een zwangerschapsduur van ongeveer zestien weken.
 9. Tijdens de zwangerschap over het midden van de buik een donkere streep zichtbaar kan worden (de zwangerschapsstreep)? En er kunnen meer huidveranderingen optreden tijdens de zwangerschap.
 10. Dokterdokter.nl een checklist biedt met wat je in huis moet halen wanneer je een kindje verwacht? Je kunt niet goed genoeg voorbereid zijn!

Extra weetje!

Wist je dat zwangere vrouwen met een ernstige tandvleesontsteking, waarbij ook het kaakbot is aangetast, een grotere kans hebben op:

 • een te vroeg geboren kind,
 • een kind met een laag geboortegewicht,

dan zwangere vrouwen zonder een tandvleesontsteking? Dit aantal ligt tussen de twee en zeven maal hoger. Indien een vrouw met een zwangerschapswens een tandvleesontsteking heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen.

Auteur: redactie

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd