Zweetoksels: de beste remedies

Als je erg veel last hebt van zweetoksels, kan dat hinderlijk en gênant zijn. Het heeft zelfs een naam: axillaire hyperhidrosis. Vooral in de zomer hebben veel mensen last van overmatig zweten onder hun oksels. Transpireren is op zichzelf gezond, het houdt namelijk je lichaamstemperatuur op peil. Als het buiten warm is, zweet je meer dan normaal, dat is logisch. Maar opwinding, stress en inspanning kunnen er soms voor zorgen dat je op bepaalde momenten last hebt van “klotsende oksels”. Als dat vaak gebeurt, kan dat heel vervelend zijn. Gelukkig kun je er van alles tegen doen.

Hyperhidrosis

Zweet is van zichzelf reukloos op het moment dat het wordt uitgescheiden. De typische geur van zweet ontstaat doordat bepaalde huidbacteriën zweet omzetten in stoffen die wel ruiken. Zweten kan op alle plekken van je lichaam. Sommige mensen hebben alleen maar last van zweetvoeten of zwetende handpalmen. Maar natte oksels springen het meest in het oog. Hoe het komt dat de ene persoon er last van heeft en de ander niet, is moeilijk te zeggen. Als je structureel overmatig zweet, wordt dat wel hyperhidrosis genoemd. Naar schatting lijden 3 op de 100 mensen hieraan. Wat precies de oorzaak is, is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is een belangrijke rol weggelegd voor het sympathisch zenuwstelsel, dat onder meer de productie van zweet regelt. Soms zijn medicijnen (zoals slijmverdunners en bepaalde hormoonpreparaten) de boosdoener. Vaak gekruid eten, veel roken en overmatig koffie drinken kunnen het zweten verergeren. Ook stress is een veel voorkomende oorzaak.

Remedies tegen zweten

Je kunt zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je minder last van zweten krijgt. Zorg bijvoorbeeld dat je na het douchen alle zeep- en douchegelresten goed wegspoelt. Het beste is, om pH-neutrale wasgel of zeep te gebruiken. Droog na het douchen of wassen je oksels goed af. Om ervoor te zorgen dat anderen niets merken van gele, stinkende plekken onder je armen, is het slim om in ieder geval dagelijks iets schoons aan te trekken. Draag verder zoveel mogelijk katoenen kleding en in geen geval synthetische materialen, want die stimuleren juist de zweetproductie. Je kunt ook een katoenen shirtje onder je kleding dragen. Op zwarte stof zie je transpiratievlekken het minst, op rood, blauw en grijs vallen zweetplekken juist het meest op. Voorzie je dat je het niet droog houdt, neem dan een extra shirtje mee. Er zijn ook zogeheten okselpads te koop. Die bevestig je met plakstrips aan je kleding. Er bestaan ook T-shirts met ingenaaide okselpads.

Voorkom stress

Veel mensen zullen het herkennen: je moet een belangrijke presentatie geven of je hebt een gesprek waar veel van afhangt. Bij uitstek het moment dat het zweet je uitbreekt. Stress is een belangrijke veroorzaker van okselzweet. Behalve je zweetoksels verbergen kun je ook proberen stress te voorkomen. Voor zo’n stressmoment kun je bijvoorbeeld eerst gaan sporten of yoga doen. Daardoor kun je ontspannen en zweet je letterlijk de spanning uit je lijf. Heb je vaak last van stress, dan is het zaak om de spanning te lijf te gaan. Bijvoorbeeld door meer rust te nemen en regelmatiger te leven. Heb je vooral stress door je werk? Pak dan de problemen aan. Misschien stel je te hoge eisen aan jezelf of ben je toe aan een andere baan.

Anti-transpiratieproducten en -behandelingen

Er zijn allerlei middelen te koop die moeten helpen tegen zweetoksels. Het ene middel is effectiever dan het andere, en sommige middelen helpen bij de ene persoon ook beter dan bij de andere. Werken vrij verkrijgbare antitranspiratiemiddelen niet? Via de huisarts kun je een recept krijgen voor aluminiumchloride, een vloeistof of crème die het zweten vermindert. Als dit niet werkt kan een behandeling met iontoforese gestart worden. Deze behandeling houdt in dat er speciale sponzen tegen de oksels aan worden gehouden, waar een zwak elektrisch stroompje doorheen gaat. Een andere mogelijkheid zijn Botox-injecties (botulinetoxine). Botox is een eiwit dat ervoor zorgt dat de zweetklieren minder vocht aanmaken. Het effect houdt tussen de drie en zes maanden aan. Daarna kan de behandeling worden herhaald. Een meer structurele oplossing is sympathectomie. Bij deze operatie worden gedeeltes van zenuwen geblokkeerd of door midden gesneden. Ook kunnen de zweetklieren volledig verwijderd worden, eventueel inclusief de huid.

Auteurs: Ine Mulder en Anouk van der Hout


Bronnen: Roosevelt Kliniek, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Thuisarts, Farmacotherapeutisch Kompas, Huidarts.com, Nederlands Huisartsen Genootschap, Albert Schweitzer ziekenhuis, IdealBody

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd