Zweetoksels: de beste remedies

Als je erg veel last hebt van zweetoksels, kan dat erg vervelend zijn. Er is zelfs een medische naam voor zweetoksels: axillaire hyperhidrose. Vooral in de zomer hebben veel mensen last van overmatig zweten onder hun oksels. Transpireren is gezond, het houdt namelijk je lichaamstemperatuur op peil. Als het buiten warm is, zweet je vaak meer dan normaal, dat is logisch. Maar ook opwinding, stress en inspanning kunnen er soms voor zorgen dat je op bepaalde momenten last hebt van “klotsende oksels”. Als je heel erg zweet, kan dat heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om zweetoksels tegen te gaan.

Waarom de één wel overmatig zweet en de ander niet

Hoe het komt dat de ene persoon wel last heeft van zweetoksels en de ander niet, is moeilijk te zeggen. Als je structureel overmatig zweet, wordt dat wel hyperhidrose genoemd. Naar schatting lijdt 4% tot 10% hieraan. Wat precies de oorzaak is, is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is een belangrijke rol weggelegd voor het sympathisch zenuwstelsel, dat onder meer de productie van zweet regelt. Soms zijn medicijnen (voornamelijk antidepressiva, maar ook slijmverdunners en bepaalde hormoonpreparaten) de boosdoener. Vaak gekruid eten, veel roken en overmatig koffiedrinken kunnen het zweten verergeren. Ook stress is een veel voorkomende oorzaak.

De geur van zwetende oksels

Zweet is van zichzelf geurloos op het moment dat het wordt uitgescheiden. De typische geur van zweet ontstaat doordat bepaalde huidbacteriën zweet omzetten in stoffen die wel ruiken. Hier komt die typische ‘zweetlucht’ vandaan. Zweten kan op alle plekken van je lichaam. Sommige mensen hebben alleen maar last van zweetvoeten of zwetende handpalmen. Maar natte oksels springen het meest in het oog. 

Remedies tegen zweten

Je kunt zelf maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je minder last van zweten krijgt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

  • Zorg bijvoorbeeld dat je tijdens het douchen pH-huidneutrale wasgel of zeep te gebruikt. De zuurgraad van dit soort wasgel ligt dicht bij de zuurgraad van de huid. 
  • Draag zoveel mogelijk katoenen kleding, want die absorberen je zweet. Draag geen synthetische kleding, want dit materiaal ademt niet. Je kunt ook een katoenen shirtje onder je kleding dragen. 
  • Om gele, stinkende plekken onder je armen te voorkomen, is het slim om in ieder geval dagelijks iets schoons aan te trekken. 
  • Voorzie je dat je het niet droog houdt, neem dan een extra shirtje mee. Er zijn ook zogeheten okselpads te koop die je zweet absorberen. Okselpads bevestig je met plakstrips aan je kleding. Er bestaan ook T-shirts met ingenaaide okselpads.

Voorkom stress

Veel mensen zullen het herkennen: je moet een belangrijke presentatie geven of je hebt een gesprek waar veel van afhangt. Bij uitstek het moment dat het zweet je uitbreekt. Stress is een belangrijke veroorzaker van okselzweet. Behalve je zweetoksels verbergen kun je ook proberen stress te voorkomen. Voor zo’n stressmoment kun je bijvoorbeeld eerst gaan sporten of yoga doen. Daardoor kun je ontspannen en zweet je letterlijk de spanning uit je lijf. 

Heb je vaak last van stress, dan is het zaak om de spanning te lijf te gaan. Bijvoorbeeld door meer rust te nemen en regelmatiger te leven. Heb je vooral stress door je werk? Pak dan de problemen aan. Misschien stel je te hoge eisen aan jezelf of ben je toe aan een andere baan.

Anti-transpiratieproducten en -behandelingen

Er zijn allerlei middelen te koop die moeten helpen tegen zweetoksels. Het ene middel is effectiever dan het andere en sommige middelen helpen bij de ene persoon ook beter dan bij de andere. Werken vrij verkrijgbare antitranspiratiemiddelen niet? Via de huisarts kun je een recept krijgen voor aluminiumchloride, een vloeistof of crème die het zweten vermindert. De aluminiumzouten op de huid, zorgen ervoor dat je minder zweet. Een nadeel van dit middel is dat je last kunt krijgen van huidirritatie en je kleding kan verkleuren. 

Als dit niet werkt, kan een behandeling met iontoforese gestart worden. Deze behandeling houdt in dat er speciale sponzen tegen de oksels aan worden gehouden, waar een zwak elektrisch stroompje doorheen gaat. Dit zwakke elektrische stroompje zorgt ervoor dat de activiteit in de zweetklieren wordt geremd en hierdoor zweet je minder. Je moet deze behandeling een paar keer per week onderhouden.

Een andere mogelijkheid zijn botox-injecties (botulinetoxine). Botox is een eiwit dat ervoor zorgt dat de zweetklieren veel minder vocht aanmaken. Het effect houdt tussen de drie en zes maanden aan. Daarna kan de behandeling worden herhaald. 

Een sympathectomie is een operatie waarbij de zenuw die bovenin de borstholte loopt, doorgeknipt wordt. Dit is een zeer ingrijpende operatie en wordt weinig meer uitgevoerd.

Een meer structurele oplossing is miraDry, een behandeling waarbij er geleidelijk warmte wordt afgegeven aan het gebied waar de zweetklieren zitten. Hierdoor worden de zweetklieren blijvend uitgeschakeld. 

Een meer structurele oplossing is zogenoemde sympathectomie. Bij deze operatie worden gedeelten van zenuwen geblokkeerd of door midden gesneden.

In samenwerking met Marco van Coevorden

Auteurs: Ine Mulder en Anouk van der Hout


Bronnen: Roosevelt Kliniek, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Thuisarts, Farmacotherapeutisch Kompas, Huidarts.com, Nederlands Huisartsen Genootschap, Albert Schweitzer ziekenhuis, IdealBody

Pagina laatst aangepast op 26 maart 2020


Gerelateerd