Zorg voor je hart door goed te poetsen

Mensen die hun tanden maar één keer per dag of minder vaak poetsen, hebben een grotere kans op een hartaanval. Uit onderzoek door epidemiologen van het University College in Londen blijkt dat slechte mondhygiëne slecht is voor het hart. Zij onderzochten bijna 12.000 Schotse mannen en vrouwen, waaruit bleek dat mensen die maar één keer per dag hun tanden poetsen dertig tot veertig procent meer kans hebben op een hartziekte. Mensen die niet iedere dag hun tanden poetsen hebben een nog grotere kans op een hartziekte of hartaanval.

Bacteriën

De verklaring hiervoor is dat mensen die niet of slecht poetsen veel tandplaque hebben. In tandplaque groeien bacteriën, die via ontstoken tandvlees in je bloedbaan terechtkomen. Ze kunnen blijven hangen in het hart en hartklepontstekingen of bloedstolsels veroorzaken. In het bloed van de slechte poetsers waren, meer dan bij goede poetsers, moleculen te vinden die vrijkomen bij chronische ontstekingen, zoals C-reactieve proteine (CRP) en fibrinogeen. Dat ondersteunt de theorie dat een groot aantal mondbacteriën een chronische ontsteking veroorzaakt.

Aangetoond

Het was al bekend dat mensen met tandvleesontstekingen, ook wel parodontitis genoemd, meer kans zouden kunnen lopen op een hartziekte. Ook wisten we al dat slechte mondhygiëne leidt tot tandvleesontstekingen. Al eerder werden verbanden gelegd tussen maag-, darm- en alvleesklierkanker en slecht verzorgde gebitten. Daarnaast kenden we de slechte invloed van roken en stress op de conditie van het tandvlees al. Maar nu is dus voor het eerst aangetoond dat het ook voor je hart echt flink uitmaakt of je twee keer of één keer per dag of zelfs minder vaak poetst. Goed tandenpoetsen en flossen kan dus levensverlengend zijn en geven bacteriën veel minder kans om hun vernietigende werk te doen.

Auteur: Corina Blommendaal
Bron:  NRC.next

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd