Zonneallergie: weet waarvoor je overgevoelig bent

Uiterlijk 31 mei 2017 9 Reacties
Zonneallergie: weet waarvoor je overgevoelig bent

Heerlijk, die eerste zonnestralen op je huid. Maar als je na een paar dagen zon jeukende rode bobbeltjes op je gezicht krijgt, ben je wat minder blij. Dit is niet de zomerlook die je in gedachten had. Misschien heb je last van een zonneallergie. Bij zonneallergie krijg je een abnormale huidreactie na “normale” blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen. En een zonnebrandmiddel helpt niet. Het werkt soms zelfs averechts.

Hoe herken je zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Polymorfe lichteruptie wil zeggen: huiduitslag die zich in verschillende uitingsvormen voordoet, onder invloed van (zon)licht. Meestal begint de allergie op jongvolwassen leeftijd. Zonneallergie ontstaat doorgaans één tot vijf dagen na blootstelling aan zonlicht. Enige uren worden de delen die zijn blootgesteld aan de zon rood. Er kunnen ook blaasjes of bultjes ontstaan die hevig jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan. Kenmerkend is dat de delen van het gezicht die zich in de schaduw bevinden niet zijn aangedaan, zoals het bovenste gedeelte van de kin.

UVA-licht grootste boosdoener

Een zonneallergie ontstaat uiteraard door blootstelling aan zonlicht. Maar vooral door een bepaald deel ervan. Zonlicht bestaat deels uit ultraviolet licht dat niet voor het oog zichtbaar is. Dit ultraviolette licht kun je onderverdelen in kortgolvig (UVB) en langgolvig (UVA). UVA wordt beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van zonneallergie. UVB-licht speelt de grootste rol bij zonnebrand. Daarom bevat zonnebrand voornamelijk bescherming tegen UVB-licht. Dit UVB-licht kan echter ook zorgen voor zonneallergie.

Primaire oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van zonneallergie. De meest voorkomende oorzaak is dat je gewoonweg gevoelig bent voor zonlicht. Net als dat iemand bijvoorbeeld allergisch is voor noten. Bij de meeste mensen beginnen de klachten in het voorjaar en verdwijnen ze in de loop van de zomer. Dit komt door lichtgewenning. Het is nog niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet, maar het huidtype kan mogelijk een rol spelen. Mensen met een lichte huid hebben namelijk vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur of mensen die van nature gemakkelijk bruin worden.

Secundaire oorzaken: fotoallergie

De zonneallergie kan ook een secundaire oorzaak hebben. Dat wil zeggen dat het veroorzaakt wordt in combinatie met een chemische stof, bijvoorbeeld een medicijn. In dat geval spreek je over fotoallergie. Sommige antibiotica, pijnstillers, anti-jeukmiddelen of plastabletten kunnen een allergische reactie geven in combinatie met zonlicht (fototoxiciteit). Ook kan contact met bepaalde plantensoorten een abnormale zonlichtreactie geven. Bijvoorbeeld de berenklauw, selderij, peterselie, dille of Sint-janskruid. Ten slotte kan gebruik van bepaalde cosmetica verkeerd uitpakken. Bijvoorbeeld musk ambrette, een grondstof voor parfum, die voorkomt in aftershave, zeep en cosmetica. Ook middelen tegen muggenbeten kunnen fotoallergie veroorzaken.

Huidarts

Als je vermoedt dat je last hebt van zonneallergie of fotoallergie, kun je door je huisarts doorverwezen worden naar een huidarts. Die onderzoekt meestal of de boosdoener UVA-licht of UVB-licht is. Als de huidreacties zich ook voordoen achter glas, in de schaduw of tijdens lichte bewolking, dan gaat het waarschijnlijk om UVA. Merk je de allergie alleen na blootstelling aan de zon op, dan is het probleem waarschijnlijk UVB. Het is handig om te weten waar je overgevoelig voor bent, zodat je betere voorzorgsmaatregelen kan nemen. De huidarts kan je ook adviseren wat de beste behandelmethode is voor jouw zonneallergie, bijvoorbeeld lichttherapie of medicijnen. Als de oorzaak secundair is, bijvoorbeeld een geneesmiddel, dan stopt de allergische reactie meestal na het stoppen met het geneesmiddel. Overleg altijd met de huisarts of apotheker wat de beste optie is.

Zelf voorzorgsmaatregelen treffen

Als je gevoelig bent voor de zon, kun je zelf een hoop maatregelen treffen om de schade aan de huid te beperken. Houd de volgende tips in je achterhoofd:

 • Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00
 • Kleding geeft de beste bescherming tegen zonnestralen
 • Achter glas bereikt UVA de huid wél en UVB niet
 • Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht
 • Wind werkt verkoelend, maar maakt zonnestralen niet minder sterk
 • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig
 • Een zonnebril die aan de zijkant gesloten is, geeft de beste oogbescherming
 • Zonlicht komt ook onder de parasol, met name UVA
 • Een zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen UVB en weinig tegen UVA
 • De zon heeft een groter effect als je stil ligt, dan als je beweegt
 • Zelfs als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde

Bronnen: Medisch A-Z, Huidarts.com
Auteur: Franka van Arendonk

9 Reacties

 • Loïs schreef:

  Ik heb eigenlijk heel vaak last van jeuk op mijn armen, dat is alleen begin van de zomer. Mn huid voelt ruw aan en jeukt heel erg. Ik heb geen idee wat het is maar denk een zonneallergie. Wat kun je hier tegen doen? Is het voor de rest van mn leven? Kan het erger worden? En is er een medicijn tegen? Alvast bedankt!

 • Anoniem schreef:

  Nu ik dit allemaal gelezen heb, denk ik dat ik uvb heb, ik heb binnen namelijk geen last

 • elena schreef:

  ook ik heb vaak last van jeuk op mijn armen.
  soms zo erg dat ik er niet van kan slapen, er is niets te zien, dat is het rare.
  ik probeer zo min mogelijk te krabben omdat het dan alleen maar erger wordt.
  ik smeer me goed in als ik in de zon ga, maar dat helpt niet meer.
  de avond na een uurtje in de zon is het helemaal erg.. zoveel jeuk dat ik er over denk om nooit meer in de zon te gaan zitten.
  iemand een oplossing?

  • johanna schreef:

   Ook ik heb er veel last van ik smeer mijn armen s,avonds in met calendulan dat neemt vaak de jeuk weg ….. BAAT HET NIET SCHAAD HET NIET ZEG IK ALTIJD ….
   Ik heb deze tip al vaak gegeven en deze mensen hadden er ook baat bij .
   succes

 • Chris schreef:

  Het was weer zo’n zomer. Een dagje niet opletten en met de kinderen zwemmen en die avond was het alweer raak. Armen, borst en scheenbenen voorzien van honderden kleine blaasjes die de rest van de vakantie de vreugde echt wel weer weggehaald hebben. Enkele dagen een kouder weertype en geen zon laat het dan wel weer verminderen en uiteindelijk verdwijnen maar jaarlijks lijkt het wel steeds heftiger te worden. Ik vraag me af of er dan helemaal geen middel is die de reactie van de huid op de zon kan verminderen.

 • Janny schreef:

  Als ik te fietsen ga gebruik ik altijd de zonnebrand creme van het merk vision je hoeft het maar een keer per dag te smeren en het werkt de hele dag. Heb dan geen last van blaasjes en jeuk.
  Een nadeel er zit het stofje benzophenone-3 in ze beweren dat het een kanker verwekkend stofje is. Dus ik gebruik het zo weinig mogelijk.
  Je moet tussen twee kwaden kiezen nooit in de zon kunnen is ook niks.
  Ik heb nog een tip mocht je al een keer blaasjes en jeuk krijgen smeer er ei op (het witte van het ei).

 • Jan V schreef:

  Bij hevige zon krijg ik kleine blaasjes op armen en borst. Dit was niet altijd zon. Rond 2002 is dit een eerste maal begonnen op Gran Canaria. Ik zwem veel en douchste niet noodzakelijk na het zwemmen. In dit hotel was er veel chloor in het water. Ik vermoed dus een fototoxische reactie maar de gevoeligheid is blijkbaar gebleven.

 • Linda schreef:

  Homeopatisch middel urtizon

 • LEEN schreef:

  Ik heb jarenlang ( ben 45) heel veel last gehad van zonne-allergie, maar verbranden doe ik niet , een plaag vanaf het voorjaar en heel de zomer door. Dit jaar echter, niets! Heb ik minder zoncontact gehad? Neen, absoluut niet!
  Wat is er veranderd? Ik smeer mij sinds een aantal maanden niet meer in met allerlei bodylotions, maar alleen nog met biologische kokosolie, ook droogbostel ik mijn huid 3 keer per week. Resultaat: een veel mooiere huid, striemen verdwenen, cellulite opmerkelijk minder en geen zonne-allergie meer? Toeval? Ik veronderstel van niet omdat kokosolie ontstekingswereld werkt. In elk geval het proberen waard!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *