Zachte of harde lenzen?

Uiterlijk 12 april 2016 2 Reacties
Harde of zachte lenzen

In tegenstelling tot vroeger is tegenwoordig bijna iedereen geschikt voor lenzen. Welke lenzen passen wel het beste bij jou? Harde of zachte? Wat zijn precies de verschillen die daarbij horen?

Contactlensspecialisten zien hun cliënten het allerliefst harde lenzen dragen. Oculenti contactlensspecialist Rob Koster legt uit: “Bij zachte lenzen is er een grotere kans op ontstekingen. De harde lens drijft op het traanvocht en neemt geen water op. Zachte lenzen zuigen het traanvocht juist wel op, mét al het vuil dat zich in het traanvocht bevindt. Daardoor is de kans op een oogontsteking groter.”

Reinigen

Wanneer je niet zo goed bent in het schoonhouden van je contactlenzen, zijn harde lenzen ook geschikter voor je dan zachte lenzen. Zachte lenzen nemen het traanvocht en het vuil op, waardoor het lastiger is om ze schoon te krijgen. Bij harde lenzen is de aanslag redelijk makkelijk van de lens te wrijven. Daarnaast ben je bij het schoonhouden van zachte lenzen meer geld kwijt aan de schoonmaakvloeistoffen. Bij het onderhoud van harde lenzen hoef je de cleaner alleen met water af te spoelen. Bij zachte lenzen doe je dit met een speciale lenzenvloeistof.

Comfort

Wanneer passen zachte contactlenzen beter bij je? Koster: “Harde lenzen is de gewenningsperiode namelijk langer dan bij zachte lenzen. In het begin voel je ze meer zitten, na enige tijd voel je er als het goed is niets meer van. Zachte lenzen zitten daarentegen meteen comfortabel. Je moet dus voor harde lenzen meer gemotiveerd zijn om door die gewenningsperiode heen te komen. Mensen die een lage sterkte hebben, en net zo goed zonder bril kunnen rondlopen, zijn minder gemotiveerd dan mensen die een hoge sterkte hebben. Voor hen zouden zachte lenzen geschikter zijn.”

Cilinder

Ook de bolling van het oog kan doorslaggevend zijn in de keuze voor harde of zachte lenzen. Koster: “Een bepaalde sterkte en de bolling van het oog kan ertoe leiden dat het technisch beter is voor een persoon om harde of juist zachte lenzen te dragen. Dit wordt gemeten bij de contactlensspecialist. Wanneer je bijvoorbeeld een cilinder hebt, dan passen harde lenzen beter bij je. De oneffenheid van de cilinder wordt bij harde lenzen automatisch gecorrigeerd, doordat het traanvocht deze oneffenheid tussen de lens en het hoornvlies opvult. Zachte lenzen daarentegen zijn slap en vormen zich naar de oneffenheid. Hierdoor zal de gezichtsscherpte lager zijn. Het is wel mogelijk om in de zachte lens een cilinder in te slijpen, zodat deze ook door de zachte lens wordt gecorrigeerd. De gezichtsscherpte zou dan wel minder stabiel kunnen zijn dan bij de correctie met harde lenzen.”

Beroep

Koster: “Ik kijk daarnaast ook naar het beroep en de hobby’s van de cliënt. Als iemand in een houtzagerij werkt, dan zijn harde lenzen geen optie. Als men met harde lenzen een vuiltje in een oog krijgt, dan gaat dit irriteren. Bij zachte lenzen heb je dit probleem niet. Ook als je op voetbal zit, zijn zachte lenzen geschikter dan harde lenzen. Harde lenzen hebben namelijk de neiging om op excursie te gaan. Ze wippen bij onverwachte bewegingen of een tik tegen je oog makkelijker uit je oog dan zachte lenzen, die een veel groter oppervlak van je oog bedekken.”

Prijs

Ten slotte is het prijsplaatje van belang. Harde lenzen zijn in aanschaf duurder dan zachte lenzen, maar gaan ook veel langer mee (ongeveer twee jaar). Daarnaast gebruik je minder vloeistoffen om de harde lenzen te onderhouden.

Zuurstofdoorlatend

Er wordt bij contactlenzen vaak gesproken over de zuurstofdoorlatendheid. Het is belangrijk dat lenzen zoveel mogelijk zuurstof doorlaten zodat het hoornvlies niet een gebrek aan zuurstof krijgt. Koster: “Wanneer bijvoorbeeld een zachte lens vervuilt, zal deze minder zuurstof doorlaten. Het gemene eraan is, dat je hier niet veel van merkt. Wanneer het hoornvlies te weinig zuurstof krijgt, wordt deze een beetje verdoofd. Om tóch aan het zuurstof te komen, kunnen er kleine bloedvaatjes gecreëerd worden in het hoornvlies. Daar waar normaal helemaal geen bloedvaten zitten. Dit zal geen ontsteking veroorzaken, maar is toch een verandering van het hoornvlies die we niet mogen accepteren. Hierdoor kan de kwaliteit van het hoornvlies verminderen.”

Bron: Contactlensspecialist Rob Koster, Oculenti
Auteur: Rhijja Jansen

TIP – Lees ook: Weetjes over contactlenzen

2 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Kunnen bepaalde vitamines of kruiden je oogkleur veranderen. Ik heb ook een keer gelezen dat ogentroost je oogkleur lichter kan maken, bijvoorbeeld van donkerbruin naar lichtbruin.

 • Willemijn Wissekerke - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  Je kunt met vitamines of mineralen niet de kleur van je ogen veranderen. Dit is genetisch bepaald en daar heb je dus zelf geen invloed op. Wil je een andere kleur zul je toch echt moeten kiezen voor kleurlenzen. Ook ogentroost maakt de kleur van je ogen niet lichter. Deze druppels werken alleen verzachtend en verkoelend als je last hebt van brandende ogen. Natuurlijk veranderd het wit van je oog dan wel van wat rood naar gewoon weer netjes wit.
  Vitamine A heeft wel invloed op je ogen maar niet op de kleur maar op de gezondheid van je ogen. Daarom is het wel belangrijk dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Je hoeft echter geen supplementen o.i.d. te slikken want dan krijg je snel teveel binnen. Met een gewone voeding krijg je al voldoende vitamine A binnen. Het zit namelijk onder andere in margarine, halvarine, bak&braadproducten, vis, zuivelproducten, eieren en lever.

  Willemijn Wissekerke – voedingsdeskundige http://www.valtaf.nl – expert drdr

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *