Weetjes over contactlenzen

Met lenzen kun je soms in benarde situaties belanden. Contactlensspecialist Rob Koster van Oculenti geeft raad.

Kun je de harde contactlens afspoelen in je mond als het irriteert?

Koster: “Om dit te voorkomen kun je sowieso beter altijd contactlensvloeistof bij je hebben. Wanneer dat er niet is kun je water gebruiken. Pas als dat niet lukt, is het afspoelen met je mond mogelijk. Het is echter niet echt goed voor het oog, omdat er veel bacteriën in je speeksel zitten. Dus pas als het écht niet anders kan.”

Stel je blijft ergens slapen en je bent je lenshouder én vloeistof vergeten. Kun je je lenzen dan in water bewaren?

Koster: “Er is een simpelere oplossing voor harde lenzen. Je kunt de lens droog op een veilige plaats leggen, bijvoorbeeld op het nachtkastje. De volgende ochtend kun je ze weer indoen met water. Zachte lenzen mogen zeker niet in water bewaard worden, omdat ze het water plus het vuil erin opnemen. Ik zou zachte lenzen als het niet anders kan een nachtje inhouden.”

Kun je met lenzen in zwemmen?

Koster: “Ik raad het mensen af, omdat het contact met chloor niet echt goed voor de lens is. Ik snap wel dat als je een sterkte van -8 hebt je liever niet halfblind door het zwembad gaat. Dus je kunt ze op zich wel inhouden, maar daarna moeten ze wel goed worden gedesinfecteerd.”

Hoe kan ik oude harde lenzen het beste bewaren?

Koster: “Oude harde lenzen moeten droog in een lenzenhouder worden bewaard. Sommige mensen doen dit in bewaarvloeistof, maar dat wordt na een tijdje zo’n kliederboel. Je kunt de lenzen dus beter droog bewaren, daar kunnen ze prima tegen. Zachte lenzen kun je beter na de geadviseerde draagperiode meteen weggooien.”

Wanneer moet je de flessen contactlensvloeistof weggooien?

Koster: “Neem een nieuwe fles wanneer een gebruikte fles al twee maanden oud is. Neem ook een nieuwe fles als je je oude fles hebt meegenomen naar een warm land. De vloeistof is dan waarschijnlijk regelmatig boven kamertemperatuur bewaard.”

Gerelateerde artikelen over ogen


Bron: Rob Koster, Oculenti Auteur: Rhijja Jansen

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd