Wat te doen tegen acne?

Uiterlijk 21 mei 2015 2 Reacties

Veel mensen hebben er last van: acne. De een heeft het in zijn gezicht, terwijl een ander acne op zijn rug heeft. Met de juiste verzorging verdwijnt acne vaak vanzelf. Soms is echter een grondigere behandeling nodig. Dokterdokter vertelt je wat te doen tegen acne.

Gels en crèmes tegen acne

Veel mensen hebben de neiging puistjes uit te knijpen. Hierdoor maak je de ontsteking juist erger en ontstaan er uiteindelijk littekens. Het is beter acne te behandelen met een gel of crème. Deze middelen zijn effectief tegen acne vanwege de actieve werkzame stoffen, bijvoorbeeld:

 • Staphefekt is een enzym en doodt de slechte bacteriën die ontstekingen bij acne kunnen veroorzaken en verergeren.  In tegenstelling tot andere anti-bacteriële middelen (zoals antibiotica) laat Staphefekt de goede bacteriën op de huid met rust. Staphefekt wordt onder andere verwerkt in de Gladskin Acne gel.
 • Benzoylperoxide. Dit is een gel die het aantal bacteriën op de huid vermindert.

Medicijnen en antibiotica tegen acne

Bij ernstige acne klachten zijn er bepaalde medicijnen of antibiotica tegen acne verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Erytromycine. Deze antibiotica remmen de groei van bacteriën. Erytromycine vind je dan ook terug in bepaalde medicijnen tegen acne. Erytromycine wordt vooral ingezet als andere crèmes of gels tegen acne niet werken.
 • Isotretinoïne. Isotretinoïne  remt de talgproductie sterk af. Het zit vaak verwerkt in medicijnen tegen acne en wordt alleen voorgeschreven bij extreme acne.

Nadeel is dat antibiotica tegen acne mogelijk roodheid en branderigheid van de huid kunnen veroorzaken.

Pil tegen acne

De anticonceptiepil dient doorgaans als voorbehoedsmiddel, maar voor sommige vrouwen werkt de pil ook tegen acne. De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan.

Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil. Aan al deze pillen zitten ook negatieve bijwerkingen verbonden. Bespreek daarom altijd met je huisarts welke pil tegen acne het best voor jou is.

Acne littekens verwijderen

Acne beschadigt mogelijk de huid, waardoor littekens ontstaan. Deze littekens verdwijnen nooit helemaal. Daarom is het beter om acne op tijd te behandelen, bijvoorbeeld met een crème of gel tegen acne. Is er inmiddels littekenvorming dan kun je maatregelen nemen om acne littekens te verwijderen of  minder zichtbaar te maken.

De keuze voor een behandeling is afhankelijk van het huidtype, het risico op complicaties en het type acne litteken. Acne littekens verwijderen is mogelijk via een aantal methoden:

 • Chirurgische ingreep. Bij grote, opvallende, diepe littekens wordt het litteken weggesneden en wordt de huid gehecht. Nieuwe diepe littekens ontstaan zelden.
 • Laserbehandeling. Acne littekens verwijderen is ook mogelijk met een laserbehandeling. Een laser verhit de diepe huidlaag, waardoor nieuw bindweefsel wordt aangemaakt. Het resultaat is vaak tijdelijk, waardoor de behandeling jaarlijks herhaald wordt. Lasertherapie kan ook de oppervlakkige lagen van de huid verwijderen, waardoor littekens minder zichtbaar zijn. Het resultaat houdt dan langer aan, maar er is een groter risico op complicaties.
 • Dermabrasie en peeling. Ook hierbij worden de oppervlakkige lagen van de huid verwijderd. Bij dermabrasie gebeurt dit door middel van een slijptol en bij een peeling door het gebruik van chemische stoffen. Het effect houdt lang aan, maar het risico op complicaties is hoog.

Auteur: Jacqueline van Kuler

– Deze tekst is mede mogelijk gemaakt door onze partners –

2 Reacties

 • Diederik schreef:

  Ik heb 2 dingen gedaan om van ernstige acne af te komen.

  1. Gestopt met het gebruik van zeep op mijn gezicht.

  2. Geen melkproducten meer consumeren. (Lactose-vrij)

  Ik denk dat vooral dat laatste echt geholpen heeft. 90% is nu verdwenen, en heb nu enkel wat littekens die aan het vervagen zijn. Het duurt ongeveer 3 weken voordat je iets kan merken. Acne kan veel oorzaken hebben, het is dus zeker niet het geval dat dit bij iedereen werkt, maar het is zeker de moeite waard om het te proberen wanneer je het echt niet meer weet.

 • Margot goovaerts schreef:

  Ja Diederik ook ik ben gestopt met zeep op mijn huid te gebruiken en ik heb niks meer van puistjes of acne , nergens !! ik eet ook weinig melk produkten en
  gebruik niet meer dan twee keer per week mager vlees , dat geeft veel dierlijk
  afval in je lichaam en dat geeft nogal wat acne en een gehavende huid !!!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *