Wat nagels verklappen over je gezondheid

Uiterlijk 12 augustus 2016 5 Reacties
nagels

Wie in staat is zijn nagels te lezen, kan soms ziektes snel op het spoor komen. Afwijkingen zoals een gele of blauwige gloed of snel afbrokkelende nagels kunnen namelijk duiden op een onderliggende ziekte. De meeste nagelafwijkingen zijn echter onschuldig. Lees snel verder wat jouw nagels over je gezondheid onthullen.

Bleke of witte nagels

Erg bleke tot witte nagels ontstaan soms met het ouder worden. In sommige gevallen kunnen ze wijzen op ziektes als bloedarmoede, hartfalen, leverziekte en ondervoeding.

Witte nagels

Als de nagels overwegend wit zijn, met aan de bovenkant donkere randen, kan dat wijzen op leverproblemen, zoals hepatitis. Wanneer de vingers geel verkleurd zijn (geelzucht) is dat nog een andere aanwijzing voor een leveraandoening. Witte vlekjes op de nagels komen vaak voor bij kinderen en wijzen vaak op een lichamelijk trauma (bijvoorbeeld door ergens tegenaan te stoten).

Gele nagels

Meestal ligt aan gele nagels een schimmelinfectie ten grondslag. Als de infectie verergert, kan het nagelbed zich terugtrekken en worden de nagels dik en broos. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Blauwachtige nagels

Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes.

Geribbelde nagels

Een nageloppervlak met ribbels of putjes kan een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis zijn. Vaak zie je tegelijkertijd een roodbruine verkleuring optreden. Psoriasis begint bij 10% van de mensen in de nagels.

Afgebrokkelde nagels

Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, kunnen duiden op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.

Opgezette nagelrand

Een rode en opgezette huid rond de nagel wijst op een ontsteking van de nagelrand. In zeldzame gevallen is er meer aan de hand, zoals de reumatische aandoening lupus erythematodes.

Donkere lijnen onder de nagels

Wanneer donkere banden onder de nagel zichtbaar worden, moet hier zo snel mogelijk naar worden gekeken. Soms worden deze veroorzaakt door huidkanker. Donkere vlekken ontstaan bijvoorbeeld ook door een stoot tegen een voorwerp of te krappe schoenen.

Afgebeten nagels

Meestal is nagelbijten niet meer dan een vervelende gewoonte, maar het wordt ook wel gelinkt aan een obsessief-compulsieve stoornis, ofwel dwangstoornis. Als je niet in staat bent het nagelbijten te stoppen, neem dan contact op met je dokter.

Meestal onschuldig

Hoewel sommige ziektes zichtbaar worden in de nagels en ze een symptoom kunnen zijn van een ziekte, betekenen verreweg de meeste afwijkingen aan de nagels helemaal niets. Zo duiden witte nagels niet automatisch op hepatitis. En worden broze en snel afbrokkelende nagels meestal niet veroorzaakt door een schildklier, maar door overmatige blootstelling aan water en schoonmaakmiddelen. Neem bij ongerustheid over afwijkingen aan de nagels contact op met de huisarts of vraag een verwijzing naar een dermatoloog.

Tip: een slideshow van de beschreven nagelafwijkingen vind je hier: slideshow.

Auteur: Annet Maseland
Bron: WebMd, Huidziekten.nl

5 Reacties

 • Marjan Kok schreef:

  Ik ben 67 en mijn nagels (die ik wel altijd afgebeten heb, ben er nu eindelijk vanaf) willen niet meer groeien, aan de ene kant wel makkelijk, hoef ik ze niet te vijlen maar aan de andere kant toch wel raar? Ik heb verleden jaar acryl nagels gehad toen groeiden ze wel hard en sinds ze eraf zijn groeien ze helemaal niet meer…? Ook hebben ze verticale strepen. Wat kan ik er aan doen, ik slik al van allerlei vitamines

  M. vr. gr. Marjan

 • Rob Elemans schreef:

  De hyperlink naar “ontsteking van de nagelrand” doet het niet vanwege een typefoutje. De URL begint met een “h” teveel.

 • Daisy schreef:

  Ik heb sinds mijn zwangerschap (nu 30 weken) dat mijn nagels krom groeien. Had gelezen dat dit ook wel papagaaien nagels genoemd worden. Want zegt dit over mijn gezondheid?

 • William schreef:

  Hallo
  Ik heb sinds tijden al weet ik niet beter altijd al vooral nagelriemen slechte nagels gehad. Ook zie in op mijn linker duim 2 hele dunne donkere lijntjes lopen. Ik schrik als ik op google kijk. Drink en rook niet sport en eet gezond. Heb wel n afspraak gemaakt bij de arts. Heeft iemand dit ook of ervaring mee. De lijntjes zijn 2 dunne streepjes.
  Thnxx

 • #helendwandelen schreef:

  wat betreft de afbrokkelende nagels of te week dat kan ook gebeuren doordat je veel met schoonmaak producten werkt, soppen en zo!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *