Wat je nog niet wist over antibiotica

Wist je dat je van antibiotica rode vlekken kunt krijgen en dat het niet helpt tegen een virusinfectie? En hoe zit het eigenlijk met antibiotica en de pil? Veel Nederlanders weten erg weinig over antibiotica, daarom vertelt Dokterdokter meer!

Bacteriën, virussen en antibiotica

Veel mensen denken dat antibiotica behalve bacteriën ook virussen doden. Dat is niet zo. Ze kunnen bijvoorbeeld geen griepvirus bestrijden. Bacteriële infecties, zoals bij een blaasontsteking of multiresistente tuberculose, zijn wel te behandelen met antibiotica.

Antibioticaresistentie

Antibiotica zijn soms nodig om een infectie te bestrijden. Wanneer ze teveel worden ingezet, gaan bacteriën wennen aan het antibioticum. Oftewel: ze worden resistent. De infecties zijn hierdoor minder of niet goed te behandelen. Het gevolg: eenvoudig te behandelen ziektes kunnen levensbedreigend worden. MRSA is een bacterie die inmiddels bijna niet meer met antibiotica te behandelen is. Nederlandse (huis)artsen gaan redelijk zorgvuldig om met het voorschrijven van antibiotica. Hierdoor komt resistentie weinig voor in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen.

Antibiotica bijwerkingen

Soms geven antibiotica vervelende bijwerkingen. Zo kun je misselijk worden of diarree krijgen. Ook kun je allergisch zijn voor bepaalde soorten, met jeuk en rode vlekken op de huid als gevolg.

Goede bacteriën

Naast antibiotica bijwerkingen en resistentie hebben ze nog een ander nadeel: ze zijn helaas ook werkzaam tegen nuttige bacteriesoorten die we altijd bij ons dragen én die we nodig hebben. Het gaat om bacteriën in de darmen die helpen bij het verteren van eten. Ook vernietigen antibiotica sommige bacteriën die de huid of de slijmvliezen beschermen tegen ziekmakende bacteriën of schimmels.

Adviezen bij het slikken van antibiotica

Lang niet iedereen weet dat je zorgvuldig de voorgeschreven dosis moet innemen. Als je te weinig neemt, stijgt de kans op resistentie. Hetzelfde geldt voor het gebruik van oude restjes. En weersta de verleiding om op vakantie in het buitenland antibiotica te kopen. Ga eerst naar een arts en bel je eigen huisarts, zodat je de juiste soort slikt en de correcte dosis inneemt.

Antibiotica en de pil

Van twee antibioticasoorten is bekend dat ze de werking van de pil kunnen beïnvloeden: rifabutine en rifampicine. Gebruik daarom tijdens je kuur een ander voorbehoedsmiddel en begin ongeveer twee weken na de kuur weer met de pil. Andere antibiotica (zoals penicilline) blijken geen invloed te hebben op de werking van de pil. Informeer altijd bij je arts als je antibiotica en de pil combineert.

Let overigens op bij antibiotica bijwerkingen. Diarree en overgeven beïnvloeden ook de werking van de pil. Meer over antibiotica en de pil lees je in het dossier op Ziekenhuis.nl.

Antibiotica en alcohol

Antibiotica en alcohol gaan soms samen, en soms niet. Je mag bijvoorbeeld bij de antibiotica metronidazol en tinidazol geen alcohol drinken, omdat er dan bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen bestaan uit: hartkloppingen, een rood en warm gezicht, hoofdpijn, een verlaagde bloeddruk, misselijkheid en zweten. Informeer daarom bij je arts of je alcohol mag drinken tijdens de antibioticakuur. Meer over antibiotica en alcohol lees je in het dossier op Ziekenhuis.nl.

Weinig kennis over antibiotica

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher blijkt dat 30% van de Nederlanders denkt dat antibiotica nodig zijn bij griep, met name ouderen denken dit. 5% heeft weleens een antibioticum gebruikt dat niet was voorgeschreven. Ze hebben het via internet besteld, een restje van een vorige keer gebruikt of een restje van iemand anders genomen. 13% heeft nog nooit van antibioticaresistentie gehoord.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: RIVM, NHG, NPS MedicineWise, Apotheek.nl, NHS Choices, onderzoeksbureau Flycatcher

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd