Wat je haarconditie over jouw gezondheid verklapt

Uiterlijk 11 juli 2016 8 Reacties
haaruitval

Dof haar, kale plekken of plotseling veel haar verliezen: probeert je haar je soms iets duidelijk te maken over je gezondheid? Soms wel, want bepaalde omstandigheden en medicijnen beïnvloeden zowel je lichaam als je haar. In andere gevallen moet je gewoon beter voor je haar of hoofdhuid zorgen.

Plotseling veel haar verliezen

Haaruitval is een natuurlijk proces waar iedereen mee geconfronteerd wordt. Het is normaal om gemiddeld vijftig tot honderd hoofdharen per dag te verliezen. Verlies je beduidend meer haren per dag dan is er vaak meer aan de hand. Haaruitval begint in het algemeen boven op het hoofd of rond de kruin. Veel haar verliezen kan verschillende oorzaken hebben:

Schok

Plotseling veel haar verliezen heeft vaak te maken met een schok aan je lichamelijke systeem. Een operatie, bevalling, crashdiëten, ernstige stress en een te trage of snelle schildklier kunnen je haren in de rustfase (telogone fase) dwingen. Zo’’n twee maanden later zie je haar uitvallen, dit wordt ook wel telogen effluvium genoemd. In deze conditie kan het haar letterlijk in bosjes uitvallen. Meestal begint direct na het uitvallen nieuw haar te groeien.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval als bijwerking hebben. Dit zijn onder andere hormonen, antidepressiva, de anticonceptiepil, cytostatica, chemotherapie en medicijnen tegen hoge bloeddruk, jicht en artritis. Normaal gesproken groeit je haar terug wanneer de medicatie wordt gestopt, maar sommige medicijnen kunnen leiden tot permanent haarverlies. Vraag daarom aan je arts naar mogelijke bijwerkingen.

Kale plekken

Een kale plek op de kruin en terugtrekkende slapen zijn tekenen van veroudering. Dat zijn ook geen kale plekken om je zorgen over te maken. Andere soorten kale plekken kunnen te maken hebben met (zeldzame) aandoeningen of met je haardracht:

Te strakke staart

Bij traction alopecia ontstaan kale plekken door het haar te strak in staarten of vlechten bijeen te trekken. Ook kan het gewicht van haarextensions te hard aan de haarwortel trekken, waardoor haar afbreekt of uitvalt. Soms trekken mensen onbewust maar wel dwangmatig hun haar uit. Men spreekt hierbij van trichotillomanie. Je haar groeit terug, zodra je je haarstijl verandert of stopt met haren uittrekken. Pas wel op, langdurig je haar te strak naar achter trekken kan leiden tot permanent haarverlies.

Haarwortelziekte

Pleksgewijze kaalheid kan ook veroorzaakt worden door alopecia areata, een haarwortelziekte. Men denkt dat de weerstand in het lichaam een belangrijke rol speelt bij de oorzaak van deze ziekte. Wanneer het afweersysteem verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte, kan het afweersysteem stoffen produceren die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is wisselend. Bij twee derde van de mensen treedt spontaan herstel op binnen een jaar. De haaruitval is in de meeste gevallen onschuldig. Soms kan het echter wijzen op het bestaan van onderliggende ziekten.

Syfilis

In een vergevorderd stadium van syfilis raken behaarde gedeelten van het lichaam ook aangedaan. Daardoor worden de haarfollikels geïnfecteerd, waardoor bepaalde kleine gebieden tijdelijk kaal worden. Je herkent het door een ‘mottig’ kaalheidspatroon.

Dof futloos of breekbaar haar

Een bosje futloos stro op je hoofd? In de meeste gevallen moet je simpelweg beter voor je haar gaan zorgen. Dus het haar niet te vaak en/of te heet föhnen, blonderen, blootstellen aan zonlicht en stijlen met agressieve cosmetica.

In sommige gevallen heeft het te maken met een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Je haar heeft proteïne, ijzer, omega-3 vetzuren, zink en vitamine A nodig om gezond te blijven. Een extreem dieet kan een tekort aan deze voedingstoffen veroorzaken met als gevolg dof en breekbaar haar. In extreme gevallen kan het haar zelfs uitvallen.

Voortijdig grijs

Grijs worden is niet altijd een signaal van veroudering. Als je lokken voor je veertigste grijzen dan is de kans groot dat dit genetisch is bepaald. Het kan echter te maken hebben met bloedarmoede, een tekort aan vitamine B12, schildklieraandoening of vitiligo.

TIP – Vermoed je dat jouw verslechterde haarconditie te maken heeft met een aandoening? Probeer dan in overleg met je huisarts te achterhalen wat de eventuele onderliggende oorzaak is. Zo kun je het probleem gericht aanpakken.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z, GezondVGZ, WebMD

8 Reacties

 • Evanna schreef:

  Goede informatie!
  Zo zie je maar wat voor tekenen je haar en lichaam kunnen geven wanneer het niet goed met je gaat. Ik heb het zelf ook last gehad van veel haar verlies. Ik had enorme stress en kon de plukken uit mijn hoofd trekken. Na de stressvolle periode kreeg ik mijn volle bos haar weer terug. maar het heeft lang geduurd.
  Even een ander vraagje…
  Leeft haar? Of is het afval van het lichaam… of gewoon dood weefsel?
  Ik ben benieuwd!

 • Helga schreef:

  nee haar is een dood product. alleen de follikel waaruit het haar groeit leeft.

 • twins schreef:

  Wat ik mis in dit artikel is dat je ook van naproxen haaruitval kan krijgen. Bij mij is mijn haar mijn zwakke plek. Als ik medicijnen gebruik of inderdaad streng lijn dan krijg ik tijdelijk haaruitval. Gelukkig groeit het wel weer aan.

 • Reina schreef:

  Als je schildklier niet goed werkt is hevige haar uitval iets wat veel voorkomt. Als de diagnose is vastgestled en je begint met medicatie wordt de haar uitval vaak minder. Wat ik wel veel gezien heb is dat de haaruitval vaak al zo ver is dat mensen bijna of geheel kaal zijn. Ook nadat ze gestart zijn van medicatie en goed zijn ingesteld, dat het haar niet meer aangroeit. Vaak bij vrouwen moeten dan de rest van hun leven met een pruik lopen. De medicatie moeten ze dan de rest van hun leven blijven slikken. Dus stoppen met de medicijnen is er niet bij. Meer info ook bij schildklier.nl

 • 123 schreef:

  ik heb ook tijdelijke haaruitval in 3 maanden tijd is er al veel gegroeit alleen nu vraag ik me af hoelang het ongeveer duurt voordat het volledig is aangegroeit de dokter vertelde mij dat het 6 maanden kan duren heeft iemand het meegemaakt hoelang duurde het?

 • maria schreef:

  hallo ik ben een meisje van 15 jaar en heb last van kale plekken aan de voorkant. het is begonnen toen ik 13 jaar was. ik dacht dat het wel terug zou groeien maar heb de hoop niet meer. ik heb nig een oaar overgebleven haren. gaan die ook uitvallen?? en wordt ik helemaal kaal??

 • Astrid schreef:

  Hallo,
  Ben 51 jaar en heb sinds januari een flinke kale plek op mijn achterhoofd. Hier groeit nu weer wat haar maar dat is spierwit. Nu heb ik sinds een maandje ook kale plekken op mijn hoofd. Ben bang dat ik helemaal kaal ga worden. Heb ondertussen 2 haarstukjes waar ik heel blij mee ben. Loop bij de dermatoloog en deze spuit het elke keer in om de huid te stimuleren. Het bloed was in orde. Maar er kwam wel uit dat ik alepecia areata heb. Hoop dat mijn haar weer snel gaat groeien. Is het normaal dat er witte haren groeien?

  • Mark schreef:

   Is hier al antwoord op gegeven dat er witte haren groeien op de kale plek? En zoja wat is dan de reden en wat kan ik er tegen doen? m

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *