Wat doet griep met je?

Griep en verkoudheid worden vaak door elkaar gehaald, omdat het allebei infecties zijn aan de luchtwegen. Toch gaat het om heel verschillende virussen. Iemand met verkoudheid kan zich zieker voelen dan iemand met griep. Maar het is geen probleem als iemand een verkoudheid ervaart als een griepje. De behandeling is namelijk in beide gevallen hetzelfde.

Wat is griep?

Griep is een infectie waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Zowel het slijmvlies in de neus-, keel- of bijholten kan ontstoken zijn, als het slijmvlies in de luchtpijp, bronchiën of longen. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door een influenzavirus en hebben ook uitwerking op de rest van het lichaam.

Koorts

Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Kenmerkend is de koorts, die binnen twaalf uur kan oplopen tot 39 graden Celsius of hoger. De koorts duurt meestal drie tot vijf dagen. Koortsverlagende middelen, zoals paracetamol, kunnen de hoogte van de koorts beïnvloeden.

Spierpijn en hoofdpijn

Hoofdpijn en spierpijn behoren ook tot de eerste verschijnselen van griep. Spierpijn kan optreden in bijvoorbeeld armen, benen en de rug. De ernst van de spierpijn en hoofdpijn hangt samen met de hoogte van de koorts. Als de koorts zakt nemen deze verschijnselen af.

Keelpijn en droge hoest

Keelpijn en een droge hoest horen eveneens bij griep. Maar deze verschijnselen krijgen pas de overhand als de koorts daalt en hoofdpijn en spierpijn afnemen. Verschijnselen zoals keelpijn en hoesten duren over het algemeen drie tot vier dagen.

Besmettelijk

Het griepvirus zit in druppels snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot vijf dagen daarna.

Griepvirus

Als je in een bepaald winterseizoen griep hebt gehad, krijg je in datzelfde seizoen waarschijnlijk geen griep meer of slechts in een milde vorm. In een nieuw winterseizoen kun je wel weer griep krijgen. Griepvirussen veranderen namelijk voortdurend. Daardoor werken afweersystemen die je tijdens een griep in een eerder seizoen hebt opgebouwd, minder goed tegen griepvirussen van het nieuwe seizoen.

Griepprik

Je kunt je laten vaccineren tegen de griep. Dit verkleint de kans dat je griep krijgt. En als je ondanks de prik toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte waarschijnlijk minder ernstig. Voor mensen die een grotere kans hebben op ernstige klachten bij griep, zoals ouderen, is de griepprik gratis.

Buikgriep

Heb je maag- en darmklachten zoals diarree, overgeven en misselijkheid? Dan heb je misschien buikgriep. Dit is geen vorm van griep, en wordt veroorzaakt door onder meer norovirussen.

Auteur: Maaike Tindemans
Bron: RIVM

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd