Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining en zijn er risico’s?

Uiterlijk 3 oktober 2017 1 Reactie
Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining en zijn er risico’s?

Lang niet iedereen komt in aanmerking voor een maagverkleining. Er zijn namelijk verschillende opties om gewicht te verliezen of op gewicht te blijven. Heb je ernstig overgewicht en heb je allerlei afvalmethodes geprobeerd zonder het gewenste resultaat? Dan kun je in aanmerking komen voor een maagverkleining. Wij vertellen je er alles over: hoe werkt een maagverkleining, wat zijn de voorwaarden en wat zijn de risico’s?

Cijfers over obesitas en overgewicht

Obesitas en overgewicht nemen al tientallen jaren toe onder Nederlanders. In 1990 had één op de drie volwassenen overgewicht, in 2016 bijna de helft van de Nederlanders. Ook het aantal Nederlanders met obesitas sindsdien flink gestegen: van 5,5 naar 16 procent. 1 tot 1,5 procent blijkt ernstige obesitas – ook wel morbide obesitas – te hebben. Voordat we verdergaan over een maagverkleining, vind je hier een opsomming over de verschillende BMI’s bij overgewicht, obesitas en morbide obesitas:

 • Overgewicht: BMI tussen de 25 en 30
 • Obesitas: BMI boven de 30
 • Morbide obesitas: BMI boven de 40

Afvallen door maagverkleining

Het principe van een maagverkleining is hetzelfde als dat van diëten: minder voedsel tot je nemen. Door de maag te verkleinen, zit je sneller vol en zal je minder eten. In sommige gevallen wordt ook een deel van de darm overgeslagen waardoor je minder voedingsstoffen op kan nemen uit het voedsel dat je eet. Op deze manier zorgt een maagverkleining ervoor dat je gewicht verliest.

Voorwaarden

Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is je BMI minimaal 40, heb je alle andere methodes om gewicht te verliezen al geprobeerd, ben je verder gezond en ziet de arts geen andere bezwaren. Om te bepalen of je aan deze voorwaarden voldoet ga je op gesprek bij de arts en onderga je een aantal onderzoeken. Er wordt een elektrocardiogram (ECG), echografie en longfoto gemaakt en een bloedonderzoek gedaan.

Vormen van maagverkleining

Er zijn verschillende methodes om de maag te verkleinen:

 • Gastric bypass – Bij deze ingreep wordt de maag omgeleid.
 • Mason-gastroplastie – Een verticale verkleining van de maag.
 • Sleeve-gastrectomie – Een verticale maagverkleining waarbij een deel van de maag verwijderd wordt.
 • Maagbandje – Een siliconenbandje dat de maag verkleint.

Maagverkleining of maagballon?

Een maagballon wordt vaak in één adem genoemd met een maagverkleining. Toch is er een wezenlijk verschil. Een maagballon is een met vloeistof gevulde ballon die ruimte inneemt in de maag. Het effect is hetzelfde, de ruimte in de maag wordt kleiner. Het grootste verschil is dat een maagballon niet definitief is. De ballon wordt na zes maanden verwijderd. Hierdoor is de kans op blijvende gewichtsafname een stuk kleiner dan bij een maagverkleining.

Risico’s maagverkleining

Een maagverkleining is, net zoals andere operaties, niet zonder risico. Na de maagverkleining kunnen er nabloedingen optreden of kunnen nietjes loslaten, waardoor de maaginhoud in de buikholte lekt. Ook de volgende risico’s kunnen optreden:

 • Ademhalingsproblemen
 • Trombose
 • Infecties
 • Fistels
 • Uitrekken van de verkleinde maag

Als je een maagverkleining overweegt is het belangrijk om deze risico’s af te wegen tegen de lichamelijke en psychische problemen die je ondervindt van je overgewicht.

Voor een maagverkleining heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig en kom je terecht bij speciale obesitascentra of -poli’s in ziekenhuizen. Wil je meer informatie? Lees verder op ziekenhuis.nl – Maagverkleining.

Meer lezen over overgewicht en obesitas? Bekijk ook het dossier Overgewicht en obesitas op gezondheidsplein.nl.

Deze tekst is goedgekeurd door drs. J.A. Geel, Aios Huisartsgeneeskunde

Auteur: Brenda Zaal
Bronnen: Máxima Medisch Centrum – Obesitas Centrum Máxima, Albert Schweitzer ziekenhuis, CBS, Voedingscentrum, Idealbody

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *