Waarop letten bij het verven van grijs haar?

Uiterlijk 5 oktober 2016
Waarop letten bij het verven van grijs haar?

Help, ik heb grijs haar! De meeste mensen worden niet blij van deze ontdekking en willen zo snel mogelijk hun grijze haren verdoezelen. Maar hoe doe je dit en waar moet je op letten bij het verven van grijs haar? Aan de andere kant zijn er ook mensen die vandaag de dag juist grijs haar willen. Het is uitgegroeid tot een ware trend binnen de fashionwereld. Lees hier meer over waar je op moet letten bij het verven van grijs haar en hoe je je haar grijs kunt verven.

De eerste grijze haren camoufleren

Bij het ontdekken van je eerste grijze haren hoef je niet meteen je toevlucht te nemen tot een volledige haarkleuring. Heb je licht- tot donkerblond haar met hier en daar een grijze haar, breng dan wat highlights aan. Dit zijn plukjes in een lichtere kleur dan je eigen haarkleur. Heb je bruin haar, dan kun je die paar grijze haren verbergen met wat lowlights. Haarkleuringen zijn vaak een flinke aanslag op de conditie van je haar, met een paar highlights of lowlights kun je dit probleem grotendeels omzeilen. Zijn highlights en lowlights niet meer voldoende? Stap dan liever over op een kleurspoeling of tijdelijke haarkleuring.

Wanneer een kleurspoeling of tijdelijke kleuring?

De grijsdekking van een kleurspoeling is ongeveer 50%. Wanneer je een kleurspoeling kiest die dicht bij jouw natuurlijke haarkleur ligt, krijg je een natuurlijk resultaat. Er wordt een dun laagje om het haar gelegd, die de structuur van het haar niet aantast. Met iedere wasbeurt zal de kleur echter wel vervagen.

Een tijdelijke kleuring heeft kleinere kleurmoleculen die tussen de haarschubben gaan zitten en in de haarkern doordringen. Deze kleuring blijft langer zitten, maar vervaagt na een tijdje ook door het wassen van het haar.

Meer dan 50% grijs? Kies een permanente haarkleuring

Bestaat je haardos uit meer dan 50% grijs haar, dan is een permanente kleuring de beste oplossing. Deze kleuring is niet uitwasbaar en moet dus uitgroeien. Je zult elke vier tot zes weken de uitgroei moeten bijwerken. Je kunt dus niet een-twee-drie je natuurlijke grijze haren terugkrijgen. Het is daarom belangrijk dat je een kleur kiest die bij je past. Pas op met te donkere kleuren, omdat deze je algauw een strenge uitstraling geven. Meestal is een kleur die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt de beste oplossing.

Kun je grijs haar blonderen?

Grijze haren lichter maken is lastiger dan donker verven. Je kunt ze eigenlijk niet blonderen, omdat je het haar dan gaat bleken, wat niet de bedoeling is. Je kunt je haar in principe wel blond verven, maar blonde haarverf van de drogist is daarbij minder geschikt, omdat het minder goed pakt op grijs haar (omdat grijs haar stugger is). Naast de melanineproductie (het pigment dat het haar zijn kleur geeft) is ook de talgproductie (dat het haar zijn veerkracht en glans geeft) afgenomen. Voor een goede dekking kun je het beste naar een professionele kapper gaan.

Ik wil grijs haar!

Een aantal jaar geleden kon niemand zich daar iets bij voorstellen, maar tegenwoordig is het een hype om je haren grijs te verven. Dit is een hele klus:

 • Meerdere keren bleken
  Je haar moet eerst verschillende keren gebleekt worden.
 • Paarse toner
  Na het bleken krijgt je haar een gele tint en wordt het haar bewerkt met een paarse toner, die als tegenhanger dient van het geel.
 • Grijze haarverf
  Daarna wordt er grijze haarverf overheen aangebracht.
 • Verzorging
  Om het grijs geverfde haar lang mooi te houden, kun je een zilvershampoo gebruiken.

Kortom, bij het verven van haar komt heel wat kijken. Schakel voor verder professioneel advies een kapper in.

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Kappersopleiding van de Wellness Academie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *