Vrouw, maak je niet dik!

Vrouwen zijn van nature bang om te dik te worden. In het psychologisch vakblad Personality and Individual Differences zijn onderzoeksresultaten te vinden die lijken te bevestigen dat vrouwen zich altijd onmiddellijk vergelijken met andere vrouwen, vooral op het gebied van hun figuur.

De onderzoekers waren er bij toeval op gekomen toen ze hersenscans van gezonde vrouwen vergeleken met de hersenscans van vrouwen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimie. Er was een vergelijkbare reactie in de hersenen te zien. Zijn alle vrouwen dan in aanleg anorectisch? De onderzoekers wilden dit beter uit zoeken. Ze vroegen vrouwen naar afbeeldingen van hen niet bekende dikke vrouwen te kijken, terwijl er ondertussen een hersenscan gemaakt werd. Dan blijkt dat bij het zien van dikke vrouwen het gebied in de hersenen dat identiteit en zelfreflectie regelt te worden geactiveerd. Werd het onderzoek gedaan met mannen dan was er op de scan niets in dat hersengebied te zien. Het bewijs is geleverd: vrouwen maken het elkaar en zichzelf zo moeilijk. Het zit in de genen.

Een leerproces

Is dit nu werkelijk het bewijs dat mannen en vrouwen biologisch zo verschillend zijn dat zelfs de manier waarop ze elkaar beoordelen zorgt voor een voortdurende reality check? Ben je zo dik als die vrouw en moet je er iets aan gaan doen? Zijn vrouwen daarom altijd met de lijn bezig?

Dat is wel heel kort door de bocht en doet onrecht aan wat feministisch onderzoek in de loop van de tijd allemaal aan zinvols heeft opgeleverd. Als je altijd maar dan ook altijd beoordeeld wordt op je uiterlijk, dan is het logisch dat je daar erg gevoelig voor bent. Je hoeft maar een paar keer iemand aan je te horen vragen of je zwaarder bent geworden, een afkeurende blik op je achterwerk te voelen en langzaam maar zeker word je geconditioneerd en begin je op te letten. Je ziet een dikke vrouw en gaat bij jezelf te rade in hoeverre je van haar verschilt. Het is dus vooral een leerproces.

Invloed van de media

Dagelijks worden vrouwen overstelpt met boodschappen waarin iets wordt meegedeeld over gewicht en uiterlijk. Elke advertentie, elke keer dat je een tijdschrift openslaat, elke film die je bekijkt zegt iets over hoe vrouwen eruit moeten zien en hun figuur en lichaamsgewicht is daar een erg belangrijk onderdeel van. Het is ook precies dat wat ervoor zorgt dat meisjes en jonge vrouwen zo kwetsbaar maakt voor de mening van anderen. Daardoor hebben meisjes veel vaker last van eetstoornissen dan jongens. Dit onderzoek laat alleen maar zien dat in de hersenen van vrouwen die reacties optreden en in de hersenen van mannen niet. Het zegt niets over de oorzaak. De conclusie dat het in de natuur van vrouwen zit gaat dan ook veel te ver.

'n Mooi, dik en lang leven

Gelukkig is er troost. Slanker word je door je angst om dik te worden niet bepaald. Want hoe meer je er mee bezig bent des te zwaarder je wordt. Mislukte lijnpogingen en frustraties over het feit dat het je niet lukt te worden zoals gefotoshopte vrouwen in glossys zorgen er voor dat je gaat jojoën in gewicht. Het helpt allemaal niet. Een mooi dik achterwerk zit vol gezonde omega 3 vetzuren. Daar leef je langer door. Zon echte kerels bierbuik, daar ga je op den duur wel dood aan.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Bron: Personality and Individual Differences

Pagina laatst aangepast op 14 augustus 2019


Gerelateerd