Voetschimmel: wat je er tegen kunt doen

Uiterlijk 12 mei 2016 11 Reacties
voetschimmel

Last van jeuk, schilfers, kloofjes en kleine blaasjes rond de voeten? Dikke kans dat je voetschimmel hebt. Alleen een crème tegen voetschimmel biedt niet altijd uitkomst. Er zijn verschillende manieren waarop je voetschimmel kunt behandelen.

Jodium

Voetschimmel reageert goed op jodium. Bij de apotheek kun je een jodiumoplossing met tien procent povidonjood kopen. Dit dep je tweemaal per dag op de aangedane plekken. Voordat je je sokken weer aantrekt, kun je de jodium het beste geheel laten opdrogen. Dit verbetert de werking en vermindert de kans op vlekken in kleding.

Antischimmelzalven en -crèmes

Voetschimmels worden meestal bestreden met een anti-schimmel geneesmiddel (antimycoticum). Deze kunnen zowel lokaal worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie. Bij de meeste voetschimmel-infecties kan volstaan worden met lokaal aanbrengen van het antimycoticum. Eén- of tweemaal per dag breng je de zalf dun aan op de aangedane plekken en twee centimeter daar omheen. Een schimmelinfectie is meestal uitgebreider dan met het blote oog te zien is. Na ongeveer een week is er effect merkbaar. Het kan echter wel een aantal weken duren voordat de plekken genezen zijn. Pas een week nadat alle plekken zijn verdwenen kun je stoppen met de behandeling. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze middelen, in dat geval kun je overleggen met de huisarts.

Orale behandeling

Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er veel blaren en ‘nattende’ huiddelen zijn kan de arts overwegen de schimmelinfectie te behandelen met tabletten. Nadeel is dat aan een orale behandeling meer mogelijke bijwerkingen verbonden zijn dan aan een lokale behandeling. Orale anti-schimmelmiddelen zijn onder meer terbinafine en itraconazol.

Vette zalf

Vaak gaat het voetschimmel gepaard met droge plekken. Deze kun je voorbehandelen door tweemaal per dag te smeren met een vette zalf. Whitfield-zalf bijvoorbeeld kan een deel van het overtollige eelt weghalen om zodoende de schimmel beter te kunnen bereiken.

Zinkolie

Bij de ergere vormen van infectie kunnen nattende, rode plekken ontstaan. Deze kun je laten indrogen met zinkolie of zwavelzinkolie. Daarna kun je specifieke antischimmelcrèmes gebruiken.

Poeders

Antischimmelpoeders gebruik je voor de schoenen om zo een nieuwe infectie vanuit de schoen te voorkomen. Talkpoeder is geschikt om de voeten te drogen. Vooral bij zweetvoeten is dit zeer zinvol.

Badje met soda of azijn

Ten slotte zijn er nog de middelen uit oma’’s tijd. Er is geen wetenschappelijk bewijs naar de werkzaamheid verricht, maar op verschillende forums zweren mensen bij een dagelijks heet sodabadje. Ook deppen met azijn schijnt voor sommige voetschimmelpatiënten te helpen.

Voetschimmel of kalknagel?

Weet je niet zeker of je voetschimmel of kalknagels hebt? In het dossier Voetschimmel of kalknagel? lees je alle verschillen tussen de twee.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z, Huidinfo.nl

11 Reacties

 • gerda schreef:

  Ik had heel lang last van 1 chimmelvoet.Niets hielp.Nu smeer ik elke dag met kamferspiritus met glycerine en heb voor het eerst schimmel-loze voeten.

 • yessica schreef:

  ik heb per ongeluk kamferspritus zonder glycerine gehaald maar helpt alleen kamferspritus ook ? mvg

 • sonja H8 schreef:

  Bij erge stink voeten/zweet voeten? Wat te doen

 • Jaap schreef:

  Wat te doen tegen anaalwratten?

 • Nathalie schreef:

  Ik heb sinds vanochtend last van voetschimmel ik schrok hiervan. Het jeukt en doet pijn. Ik ben gelijk naar de apotheek gegaan en heb zalf gekocht die moet ik 2 keer per dag opsmeren… Iemand enig idee wanneer het over is?

 • A.boekholt schreef:

  Ik kreeg in 1985 een medicijn van een cardioloog voor te hoge bloeddruk
  drie weken later zat mijn hele lichaam onder de schimmel–ik heb nadien
  30 jaar lang allerlei zalfjes gebruikt om er vanaf tekomen-maar niets hielp.
  Ik heb nu drie weken schoonmaak azijn gebruikt-de rezeltaat is -dat ik ben
  van mijn schimmel af

  • A schreef:

   Ik heb ook medicatie tegen hoge bloeddruk en voetschimmel. Maar ik heb het nooit aan elkaar gelinkt. Ik wil ook eens van dit probleem af, maar weet niet hoe. Hoe gebruik jij de schoonmaak azijn? Voetbad nemen of alleen op je voeten aanbrengen? Graag hoor ik de tip van je. Groet a

 • TalkTalk schreef:

  In de hoop je veel tijd en gedoe te besparen:

  Eén heel simpel, preventief middel heeft de hele afgelopen zomer (2017) voorkómen dat ik er last van kreeg: talkpoeder op voeten en in sokken.

  Preventie tegen voetschimmel draait er (constateer ik) puur om je voeten (en nagels) altijd zo droog mogelijk te houden. Middeltjes die dat niet (urenlang) doen, werken naar mijn ervaring gewoon niet. Geldt voor welke soort olie, azijn, thee of kruidenmengsel dan ook. Schimmel trekt zich op lange termijn niets aan van hun aanwezigheid – daarom is het ook zo hardnekkig.

  In eerste instantie gebruikte ik talkpoeder met miconazol (werkt tegen schimmel), maar de laatste tijd gewoon de goedkoopste variant. Zelfs aangetaste nagels groeien ogenschijnlijk weer gezond aan (al weet ik over een jaar pas echt of dat hoop of wijsheid is).

  Vergt wel doorzettingsvermogen: het ‘poederen’ moet bij elk paar sokken dat je aantrekt opnieuw.

  Awel, zie maar wat u ermee doet.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *