Voetproblemen? Draag de juiste schoenen!

Uiterlijk 19 mei 2017 2 Reacties
Voetproblemen? Draag de juiste schoenen!

Voetklachten zijn vaak het gevolg van verkeerd schoeisel, zoals te nauwe of knellende schoenen. Waar kijk jij naar als je schoenen koopt? Of ze in de mode zijn, of de kleur bij je garderobe past? Maar hoe zit het met de pasvorm? Vaak kom je er pas na een tijd achter dat je nieuwe schoenen geen goede koop waren, omdat ze toch niet helemaal geschikt zijn voor jouw voeten. Maar wat is een goede pasvorm? Heb je snel last van voetklachten, laat je dan adviseren door een gespecialiseerd voetverzorger. We besteden hier aandacht aan enkele veelvoorkomende voetproblemen door verkeerd schoeisel.

Overdadige eeltvorming

Eeltvorming op de voeten is een normaal proces. Eelt is bedoeld om je voeten te beschermen. Het is een verdikking van de opperhuid (verhoorning) op plaatsen waar de huid te maken krijgt met wrijving en druk, bijvoorbeeld bij het dragen van schoenen. De huid wordt ruwer en harder. Het eelt voorkomt beschadiging van de opperhuid. Wanneer de wrijving of de druk echter te groot is, kan er overtollig eelt ontstaan. Een ander probleem dat door verkeerd schoeisel kan ontstaan is een likdoorn of eksteroog. Dit is een plaatselijke verhoorning die naar binnen wordt gedrukt.

Knellende schoenen

Overtollig eelt en likdoorns zijn vaak het gevolg van knellende schoenen. Het beste is om dit probleem te laten verhelpen door een (medisch) pedicure of podotherapeut. Zij kunnen de ontstane eelt verwijderen, de oorzaak achterhalen en je adviezen geven om deze problemen te voorkomen.

Voetschimmel

Ook voetschimmel kan het gevolg zijn van verkeerd schoeisel. Bijvoorbeeld door schoeisel gemaakt van materialen waarin je voeten snel gaan zweten, te nauwe schoenen en dit vaak in combinatie met slecht ventilerende sokken. Schimmels zijn overal aanwezig en hoeven niet voor problemen te zorgen. Pas als de huid verweekt is door vocht en warmte, kun je last krijgen van jeuk, huidschilfers en kloofjes.

Hoe vermijd ik de volgende keer voetschimmel?

Om voetschimmel te voorkomen is het aan te raden om geen gesloten schoenen van rubber of kunststof te dragen. Je kunt beter linnen of leren schoenen of sandalen dragen. Trek ook elke dag schone katoenen of wollen sokken aan. Was je voeten bij voorkeur zonder zeep en droog je voeten steeds goed af, vooral ook tussen de tenen. Omdat voetschimmel gemakkelijk van de een op de ander wordt overgedragen is het aan te raden om slippers te dragen in doucheruimtes en zwembaden.

Afwijkingen aan de voeten en tenen

Door lange tijd verkeerd schoeisel te dragen kun je last krijgen van afwijkingen aan de voeten en de tenen. Houd er ook rekening mee dat met het ouder worden de gewrichten, pezen en spieren hun soepelheid verliezen. Schoenen die enkele jaren geleden prima zaten, kunnen nu misschien niet meer geschikt zijn voor jouw voeten. Het is daarom een goed idee om je voeten regelmatig te laten behandelen en controleren door een erkende pedicure. Hieronder behandelen we enkele veelvoorkomende afwijkingen aan voeten en tenen:

 • Hallux valgus

Dit is een knobbel aan de zijkant van de grote teen, waarbij de grote teen scheef gaat staan. De oorzaak van deze afwijking is vaak een combinatie van aanleg en verkeerd schoeisel. Er komt vervolgens steeds meer druk op de knobbel te staan bij het dragen van knellende schoenen, waardoor er een slijmbeursontsteking (bursitis) kan ontstaan. Schoenen met een knellende neus kunnen een hallux valgus in de hand werken.

Wanneer er ernstige klachten zijn, kan er een operatie nodig zijn. Er zijn echter steeds meer gespecialiseerde voetverzorgers die een hallux valgus eerst proberen te behandelen met medical taping. Medical tape is een elastische tape die de functie van de spieren ondersteunt zonder de beweging te beperken. De tape heeft een liftende werking, waardoor drukvermindering optreedt en de bloedcirculatie en lymfecirculatie gestimuleerd worden. De pijn vermindert en de bewegelijkheid wordt bevorderd.

 • Hallux rigidus

Bij deze aandoening kun je je grote teen niet meer zo goed bewegen. De teen voelt stijf aan. Dit probleem kan ontstaan door het veel dragen van stugge schoenen die de beweeglijkheid van de tenen te zeer beperken. Daarnaast kan het ook duiden op artrose tussen het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen.

 • Hamer- en klauwtenen

Een hamerteen is een teen die krom is gaan staan; het eerste en het tweede kootje zijn in een hoek gaan staan ten opzichte van elkaar. De teentoppen raken de grond, waardoor er eelt op komt en er likdoorns kunnen ontstaan. Gaat de teen nog verder naar de bal van de voet toe, dan spreken we van klauwtenen. Verkeerd schoeisel kan de oorzaak zijn. Te krappe schonen drukken aan de voorkant de tenen tegen elkaar, waardoor ze bekneld raken. Ook het dragen van hoge hakken kan hieraan bijdragen. De voet schuift naar voren, waardoor de tenen gaan knellen.

Voetproblemen verhelpen

Met voetproblemen kun je terecht bij een (medisch) pedicure of podotherapeut. Zij zullen een anamnese (vraaggesprek over je klachten) houden, je voeten, huid en nagels inspecteren.

Daarnaast kan een podotherapeut advies geven over de juiste schoenen aan de hand van een drukmeetplaat. Vaak is hiervoor een podotherapeut actief  binnen gespecialiseerde schoenenzaken. Soms is er een orthese (hulpmiddel voor bescherming en ondersteuning) van zacht siliconen materiaal nodig om pijnpunten te ontlasten.

Auteur: Daphne van Winkel, in samenwerking met docenten van de Opleiding Pedicure (Gespecialiseerd Voetverzorger) van de Wellness Academie

2 Reacties

 • kees schreef:

  Wat is er aan te doen als je al een flinke Hallux Valgus hebt?

  En wat is er te doen aan een hamerteen naast die grote teen?

  Graag Uw antwoord hierop.

  B,v,b, dank

  Kees Hendriks

 • barby schreef:

  zelf ben ik 3 maanden geleden geopereerd aan een hallux valgus. is prima gelukt en heb geen pijn meer. ook kunje nog proberen bij een fysio of die het Medical Taping Concept kent en vragen om zowel de hallux als de hamerteen te tapen.

  succes

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *