De verschillende methodes van ogen laseren

Ogen laseren, het klink als een nogal ingrijpende behandeling. Gelukkig zijn er in het algemeen weinig risico’s aan verbonden, al verschilt dat natuurlijk wel per behandelingsmethode. Aan een LASIK-ooglaserbehandeling kleefden al weinig risico’s. De Intralase methode reduceert deze risico’s tot een minimum, omdat er geen mes meer aan de procedure te pas komt. Hierdoor komen nog meer mensen in aanmerking voor een ooglaserbehandeling. Dokterdokter vertelt je alles over de verschillende methodes van ogen laseren.

Hoe werkt ogen laseren?

Door ogen laseren kun je bijziendheidverziendheid en cilinderafwijkingen corrigeren, zodat je niet meer afhankelijk bent van bril of lenzen. Een ooglasercorrectie verandert, afhankelijk van de sterkte, de vorm van het hoornvlies. Het hoornvlies is opgebouwd uit vijf lagen. Bij ogen laseren verandert de derde laag. De derde laag van het hoornvlies heet ook wel stroma. Bovenop het hoornvlies zit een beschermlaagje, welke voor de behandeling wordt verwijderd om de stroma effectief te veranderen. Dat beschermlaagje heet het epitheel. De verschillen in behandelingen van ogen laseren zitten hem vooral in het verschil van verwijderen van dit beschermende laagje van het hoornvlies.

Ogen laseren: wat zijn de opties?

Er zijn grofweg twee methodes bij het ogen laseren die vooral verschillen in de manier waarop ze bij de derde laag (stoma) van het hoornvlies komen. Dat kan namelijk op twee manieren:

  1. Het epitheel wordt inclusief de twee onderlagen en een deel van de derde laag (stoma) als flapje opzij geplaatst en later weer ‘teruggeflapt’. Er is hier dus sprake van een diep hoornvliesflapje
  2. Alleen het epitheel wordt verwijderd of weggeflapt, de onderliggende lagen blijven intact

Ogen laseren met een dieper hoornvliesflapje

Het hoornvlies opzij plaatsen kan met verschillende ooglaserbehandelingen. Twee voorbeelden zijn de LASIK- en de Intralase behandeling. Bij de LASIK-behandeling maakt de oogarts het flapje met behulp van een mesje. Bij de Intralase behandeling maakt een laser het flapje.

Ogen laseren met LASIK

Bij een LASIK-ooglaserbehandeling wordt er handmatig een flapje in het hoornvlies gecreëerd, waarna de laser zijn werk kan doen. De LASIK-behandeling heeft als voordelen dat het herstel sneller verloopt, er minimale pijn is en ook sterktes vanaf -6 in aanmerking komen. Traditioneel snijdt een oogarts het flapje uit met een microkeratoom mesje. Complicaties komen zelden voor. Treden er toch neveneffecten op, dan hebben deze vaak met de flap te maken. Zo kan plooivorming optreden of kan tijdens de LASIK-behandeling het prepareren van het flapje hoornvliesweefsel met de keratoom (schaaf) niet goed gaan.

Ogen laseren met Intralase

De Intralase methode minimaliseert de kans op dit soort flapproblemen, omdat een computergestuurde laser het hoornvliesflapje maakt.

Hoe werkt de Intralase ooglaserbehandeling?

Bij de Intralase ooglaserbehandeling worden zowel het maken van het flapje als de daadwerkelijke ooglaserbehandeling uitgevoerd door een computergestuurde laser. Deze laser geeft een aantal razendsnelle pulsen, die terechtkomen in de derde laag van het hoornvlies. Door de pulsen ontstaan microbelletjes die zich verspreiden over het gebied dat een flapje moet vormen. Door de belletjes komen de bovenste twee lagen van het hoornvlies los wat een flapje vormt. Dit flapje wordt omgeklapt waarna de vorm van het hoornvlies aangepast kan worden. Het creëren van het hoornvliesflapje duurt ongeveer 25 seconden.

Nadat de laser zijn werk heeft gedaan wordt het beschermflapje weer nauwkeurig teruggelegd. Het zuigt direct aan en hecht zich zonder dat er hechtingen nodig zijn weer aan het hoornvlies. Het teruggelegde beschermflapje heeft enige tijd nodig om te herstellen.

Mesje versus Intralase

Oogklinieken die de Intralase methode aanbieden, claimen behoorlijk wat voordelen ten opzichte van de traditionele LASIK-methode. De belangrijkste twee voordelen zijn de toegenomen veiligheid en betere resultaten.

  1. Toegenomen veiligheid De mesvrije operatiemethode neemt alle risico’s van het mes, of het mechanische microkeratoom, weg. De chirurg kent vooraf met meer zekerheid de vorm, dikte, afmetingen en hoedanigheden van de flap, dit in tegenstelling tot de flap die door een keratoom wordt gesneden waarbij de chirurg pas achteraf weet hoe de flap eruitziet. Bij problemen kan het de laser onmiddellijk aangepast worden. Dit kan bij de traditionele LASIK-methode niet. Bij een Intralase ooglaserbehandeling is de kans op droge ogen kleiner. Bovendien zorgt het eenmalig gebruik van instrumenten bij deze techniek voor een veiliger ingreep met minder kans op problemen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een lager aantal herhaalbehandelingen of complicaties.
  2. Beter resultaat Intralase biedt meer mogelijkheden bij hogere sterktes en sterkere krommingen. Mensen met steile, platte of dunne hoornvliezen komen ook in aanmerking. Een gepersonaliseerde flap en een kleiner risico op plooitjes en verschuivingen in de flap verbetert de resultaten. Het zicht herstelt sneller en er is minder napijn. Het belangrijkste voordeel is dat de kwaliteit van het zicht beter is bij Intralase. Meer mensen krijgen vaker een zicht van honderd procent dan bij een standaard LASIK-ooglaserbehandeling.

Ogen laseren met een oppervlakkig hoornvliesflapje

Naast de mogelijkheid voor ogen laseren door het verwijderen van meerdere lagen van het hoornvlies, is er inmiddels ook de mogelijkheid om je ogen te laten laseren door alleen het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies (het epitheel) te verwijderen. Er zijn verschillende methodes om het epitheellaagje te verwijderen.

  1. Een PRK-behandeling. Bij een PRK-behandeling wordt het epitheel verwijderd met een klein spateltje of borsteltje. Het epitheel wordt na de behandeling niet teruggelegd en herstelt vanzelf binnen een paar dagen
  2. LASEK. Bij een LASEK behandeling wordt het epitheel verwijderd door het los te weken met alcohol. Er wordt op die manier een flapje van gemaakt dat na de behandeling weer wordt teruggelegd
  3. De Epi-LASIK. Bij deze methode wordt het epitheel met een microkeratoom welke te vergelijken is met een stompe kaasschaaf. Het flapje wordt na de behandeling weer teruggelegd

De kliniek

Hoe weet je nu of een kliniek betrouwbaar is? Dat kun je op verschillende manieren checken. Chirurgen moeten geregistreerd zijn in het beroepsregister. Je kunt zelf in dit zogeheten BIG-register zoeken. Kijk ook of de betreffende refractiechirurg is aangesloten bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) in het NGRC-register. Je kunt ook controleren of de kliniek een ZKN-keurmerk heeft. Tot slot is het van belang dat de kliniek een onafhankelijke klachtencommissie heeft. Want ondanks alle richtlijnen en keurmerken gaat er in 2% van de behandelingen iets mis. Meer weten over ooglaseren? Bekijk dan ook het artikel ‘Alles wat je wilt weten over een ooglaserbehandeling’.

Auteur: Rachel van de Pol en Kim van der Vliet
Bronnen: PubMed, EyeScan, Medical News, Oogartsen.nl

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd