Veelvoorkomende soorten haaruitval bij vrouwen en mannen

Uiterlijk 14 september 2016
Haaruitval bij vrouwen en mannen

Hoofdhuid- en haarproblemen: het zijn vervelende aandoeningen waar zowel vrouwen als mannen last van hebben. Bovendien hebben ze veel invloed op het zelfvertrouwen. Dunner wordend haar, breekbaar en poreus haar, extreme haaruitval; de problemen zijn heel divers en kennen verschillende oorzaken. Elke vorm van haaruitval bij vrouwen en mannen vraagt om een andere aanpak. Het is daarom belangrijk de oorzaak ervan vast te stellen.

Mannelijke kaalheid – alopecia androgenetica

Een van de meest voorkomende vormen van (permanente) haaruitval is alopecia androgenetica, ook wel mannelijke kaalheid of haaruitval volgens het vrouwelijke patroon genoemd (HVP). Deze vorm van haaruitval wordt vaak gezien als een erfelijke vorm van kaalheid. Onderzoeken naar de oorzaak zijn nog in volle gang, maar vermoed wordt dat het ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in DHT (dihydrotestosteron). Dit hormoon hecht zich aan de cellen van haarfollikels en zorgt enerzijds voor een verkorte groeifase van het haar en anderzijds voor een verkleining van de schacht van de haarzakjes. Het gevolg is dat er geen haren meer groeien of alleen dunnere.

Bij mannen uit deze vorm van haarverlies zich voornamelijk boven op de kruin en bij de slapen. Bij vrouwen uit de aandoening zich anders dan bij mannen: het zal vrijwel nooit leiden tot volledige kaalheid en zal zich met name beperken tot het dunner worden van het haar op de kruin.

Wat te doen bij alopecia androgenetica?

Het behandelen van alopecia androgenetica is moeilijk omdat het een natuurlijk, continu en persoonlijk proces is. Onmogelijk is dat het haar weer helemaal terugkomt. Wel bestaan er diverse mogelijkheden waardoor je weer vol zelfvertrouwen over straat gaat. Denk aan het dragen van een haarwerk en/of haarstuk of laat je adviseren over de verzorgingsproducten die je het beste kunt gebruiken. Zo houd je je eigen haar en hoofdhuid in de allerbeste conditie en minimaliseer je haarverlies.

Diffuse haaruitval – alopecia diffusa

Bij diffuse haaruitval, ook wel alopecia diffusa, krijg je plotseling last van hevige haaruitval. In eerste instantie is onduidelijk wat de precieze oorzaak is en wordt het gezien als een symptoom. Het is daarom van belang om de trigger te achterhalen, want wanneer niet de juiste diagnose wordt gesteld kan het haarverlies chronisch worden.

Is de oorzaak gevonden en kun je deze wegnemen? Dan groeit het haar in drie tot negen maanden weer normaal. Om de juiste oorzaak te vinden is het belangrijk om na te gaan wat er de drie maanden voor de start van het haarverlies is veranderd; zo lang duurt het voordat je haar reageert met uitvallen. Er kan mogelijk sprake zijn van telogeen effluvium, haaruitval door stressfactoren.

Oorzaken diffuse haaruitval

Om diffuse haaruitval te behandelen is het belangrijk de mogelijke oorzaak te achterhalen:

  • Stress. Spanningen kunnen het haar tijdelijk verdunnen en eventueel genetisch haaruitval versterken. Je lichaam maakt namelijk adrenaline aan als reactie op stress. Wanneer de adrenaline via de bloedbaan in de hoofdhuid terechtkomt, wordt er melkzuur aangemaakt. Melkzuur heeft een bewezen negatief effect op de hoofdhuid en haargroei.
  • IJzertekort. Het is een bekende oorzaak van haaruitval. IJzer is namelijk essentieel bij het aanmaken van hemoglobine, een type eiwit. De hemoglobine zorgt er onder andere voor dat zuurstof in de bloedbaan terechtkomt. Een tekort aan ijzer verstoort de aanmaak van hemoglobine wat op zijn beurt weer zorgt voor een slechte doorbloeding. De slechte doorbloeding kan haaruitval tot gevolg hebben. De huisarts stelt middels een bloedprik vast of je ijzertekort hebt.
  • Schildklierafwijking. Een trage en een te snel werkende schildklier kan de oorzaak zijn van haaruitval. Bij een traag werkende schildklier wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt. Hierdoor ontstaat een tragere stofwisseling wat haaruitval tot gevolg kan hebben. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van de juiste medicijnen. Ook bij een te snel werkende schildklier kan haaruitval optreden. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is, is het waarschijnlijk dat het haar uitvalt door medicatie bij een schildklierafwijking.
  • Te snel gewichtsverlies. Door een crashdieet of maagverkleining kan je haar uitvallen. In beide gevallen is de kans namelijk groot dat je onvoldoende voedings- en bouwstoffen binnenkrijgt uit voedsel. Voedings- en bouwstoffen zijn essentieel voor je lichaam bij het aanmaken van nieuwe haren. Bovendien wordt je haar dunner door het tekort aan deze belangrijke stoffen.

Pleksgewijze haaruitval – alopecia areata

De pleksgewijze haaruitval bij alopecia areata is het vaakst te zien op het behaarde gedeelte van het hoofd, maar het kan zich in de basis op elk behaard deel van het lichaam uiten. Als al het hoofdhaar uitvalt, wordt dit alopecia totalis genoemd. Bij enkele patiënten kan ook het okselhaar, borsthaar en schaamhaar uitvallen, dan spreek je van alopecia universalis. Bij de meeste patiënten komt de haargroei binnen twee jaar vanzelf terug. Bij alopecia totalis, of universalis is deze kans kleiner.

De oorzaak van alopecia areata is vooralsnog onbekend. Echter, er is wel een relatie gevonden tussen de aandoening en auto-immuunziekten (hier keert het immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam waarbij het lichaamseigen cellen aanvalt). Of erfelijkheid een rol speelt is niet duidelijk. Wel hebben in tien tot twintig procent van de gevallen één of meer familieleden ook te maken met alopecia areata.

Behandeling alopecia areata

De aandoening kent geen expliciete behandeling die op iedereen hetzelfde effect heeft. De meningen over de juiste behandeling zijn dus verdeeld. Vaak hangt de keuze voor een behandeling ook af van de fase waarin de alopecia verkeert. De haargroei herstelt zich vaak spontaan. Toch vinden veel patiënten persoonlijke begeleiding van specialisten aangenaam vanwege de psychische klachten die de afwijking met zich mee kan brengen.

Hormonale haaruitval

Hormonen hebben veel invloed op het haar. Een verandering in de hormoonhuishouding kan dan ook haaruitval veroorzaken. Zo is alopecia androgenetica een vorm van hormonale haaruitval, maar ook haarverlies bij de overgang of net na de bevalling zijn voorbeelden. Tijdens deze periodes is het oestrogeengehalte in het lichaam aanzienlijk lager dan daarvoor. Hierdoor gaan de haren sneller over naar de afbraakfase waardoor ze sneller uitvallen.

Andere oorzaken haaruitval

Overmatige blootstelling aan de zon, roken, een ernstige infectie en hoge koorts kunnen ook haaruitval verergeren. Blijft je haar wekenlang achtereen uitvallen? Ga dan langs je huisarts.

Tips om haaruitval te voorkomen

Heb je te maken met haaruitval? Verschillende tips voorkomen mogelijke verergering:

  • Wees voorzichtig met je haar en hoofdhuid. Gebruik de juiste shampoo en conditioner. De juiste verzorgingsproducten verschillen voor elke type haar en hoofdhuid, laat je voor het gewenste resultaat adviseren door een specialist.
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een föhn, krultang of een stijltang.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
  • Goede voeding is erg belangrijk. Denk aan voldoende ijzer, eiwitten, vitamine C, omega 3 vetzuren, zink en biotine.
  • Vermijd voeding die haargroei remt of haaruitval bevordert. Zoals vloeibare diëten met een zeer lage caloriewaarde en rauw eiwit.

Meer weten over behandelingen bij haaruitval? Bekijk dan het dossier Haaruitval behandelen op Ziekenhuis.nl.

Auteur: Ellen Perik, Haarwerkspecialist

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *