Veel voorkomende afwijkingen in de urine

Uiterlijk 6 maart 2018 16 Reacties
afwijkingen in urine

Weinig plassen, veel plassen, troebele urine, donkere urine of bloed in je urine? Let op, veranderingen in de kleur, geur, hoeveelheid of samenstelling van de urine kunnen wijzen op een aandoening.

Met de opkomst van toiletten zonder plateau (diepspoelers) verdwijnen onze urine en ontlasting bijna geheel naar de achtergrond. Fijn zou je zeggen, maar je urine zegt veel over je gezondheid. Afvalstoffen komen in het bloed terecht en worden eruit gefilterd door de nieren. Daarna worden ze via de urine geloosd. Veranderingen in de kleur, geur, hoeveelheid of samenstelling van de urine kunnen wijzen op een aandoening en zijn altijd reden om naar de huisarts gaan. Het is dus belangrijk om af en toe wat beter in de wc-pot te kijken. We bespreken zeven afwijkingen in je urine en wat ze over je gezondheid kunnen zeggen.

Afwijking 1: Veel plassen

Per dag plassen mensen van 14-60 jaar gemiddeld 700 tot 1700 ml. Bij een sterke afwijking naar boven of naar beneden is er waarschijnlijk sprake van een stoornis. Je spreekt van polyurie bij een urineproductie van meer dan 3000 ml per dag. Veel plassen kan veroorzaakt worden door:

 • Veel drinken.
 • Dit vermindert de productie van ADH, een hormoon dat ervoor zorgt dat je nieren minder water uitscheiden.
 • Diabetes insipidus. Dit is een aandoening waarbij je veel moet drinken en veel moet plassen. Diabetes insipidus wordt veroorzaakt door verminderde productie van ADH of ongevoeligheid van de nieren voor dat hormoon.
 • Suikerziekte (diabetes mellitus). Bij mensen met diabetes is het glucosegehalte in het bloed hoog. Hierdoor komt er glucose in de urine. Dit zorgt ervoor dat er ook meer water naar de urine gaat, wat leidt tot vaak en veel plassen. Veel mensen met diabetes geven aan “de hele dag wel te willen drinken”.
 • Het zeer overmatig drinken van cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola. Cafeïne bevordert de urineafscheiding (diurese).

Bij een blaasontsteking moet je vaker plassen, maar de hoeveelheid per dag is niet meer dan normaal. Hetzelfde kan zich voordoen bij een blaassteen of tumor.

Afwijking 2: Weinig plassen

Als je ineens een stuk minder moet plassen, 500 ml of minder per dag, dan kan dit wijzen op een onschuldig tot ernstig probleem. Bij weinig urinelozing is je plas sterk geconcentreerd en is je lichaam onvoldoende in staat de afvalstoffen te lozen. Weinig plassen kan veroorzaakt worden door:

 • Te weinig drinken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vergeetachtige of demente mensen die vergeten te drinken. Ook mensen die gewend zijn te weinig te drinken, raken snel uitgedroogd als ze bijvoorbeeld ziek zijn.
 • Extreem vochtverlies door braken, diarree of hevig zweten.
 • Het optreden van een shock.
 • Verminderde pompwerking van de hartspier.
 • Bepaalde nierziektes (bijvoorbeeld nierinsufficiëntie).
 • Bepaalde urinewegaandoeningen, zoals aangeboren afwijkingen aan de urinewegen of retentieblaas. Retentieblaas is een aandoening waarbij je niet uit kunt plassen, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat.

Bij een geheel afwezige urinelozing of een urinelozing van minder dan 100 ml per dag spreek je van anurie. Door de verminderde urineproductie hopen zich in het bloed afvalstoffen op. Vooral een teveel aan ureum kan schadelijk zijn. Bij een verhoogd ureumgehalte in het bloed spreek je van niervergiftiging.

Afwijking 3: Bloed in de urine

Wanneer je urine rood tot bruin is, kan dit duiden op bloed in de urine. De onderliggende oorzaak van bloed in urine kan strekken van een onschuldig tot gevaarlijk. Raadpleeg daarom altijd je huisarts als het zich voordoet. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Blaasontsteking. De urine is dan meestal troebel (niet helder) en soms zit er wat bloed in.
 • Nier- urineleider- of blaasstenen
 • Kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker
 • Nierbekkenontsteking
 • Goedaardige vergroting van de prostaat
 • Nierziekten en –

Normaal gesproken is je urine kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je hebt gedronken hoe donkerder geel je urine wordt. Andere kleuren zijn niet normaal. Hieronder staan verschillende kleuren en wat zij kunnen betekenen.

Afwijking 4: Bruine urine

Bruine of bruinrode urine kan, net als rode urine, ook betekenen dat er bloed in je urine zit. Bij verschillende leveraandoeningen kan je urine ook bruin kleuren. Dit komt door bilirubine (een geelbruine kleurstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen). Normaal gesproken wordt bilirubine opgenomen door de lever en via gal aan de darm afgegeven. Als de lever bijvoorbeeld ontstoken is, kan hij dit niet meer goed doen en hoopt bilirubine zich op in het bloed. De nier scheidt dit dan uit in de urine. Bilirubine kan ook op andere plekken in het lichaam ophopen, waardoor bijvoorbeeld je oogwit en huid ook geel worden. Dit heet geelzucht.

Donkerbruine, stinkende urine

Het is ook mogelijk dat je urine donkerbruin is en naar ontlasting stinkt. In zo’n geval is er sprake van een verbinding tussen je plasbuis en endeldarm (uretrorectale fistel) waardoor ontlasting in je urine kan komen en andersom. Deze verbinding is normaal niet aanwezig en is zeldzaam. Meestal is de oorzaak een verwonding of infectie van de plasbuis en de endeldarm. Mogelijk bijkomende verschijnselen zijn koorts, infectie van de urinewegen, diarree en bellen in de urine.

Afwijking 5: Rode urine

Rode urine kan betekenen dat er bloed in je urine zit. Ook kan rode urine het gevolg zijn van bepaalde medicijnen en van kleurstoffen in bijvoorbeeld voedsel.

Afwijking 6: Zwarte urine

Zwarte urine kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook melanoom kan de oorzaak zijn van zwarte urine.

Afwijking 7: Troebele of schuimende urine

Pus en/of zoutkristallen kunnen een troebele (niet heldere) urine veroorzaken. Een urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking, kan pus in de urine veroorzaken. Afweercellen vechten tegen de infectie en gaan daarbij soms dood. Deze dode cellen vormen pus. Een blaasontsteking gaat vaak gepaard met pijn bij het plassen, vaak kleine beetjes plassen en buikpijn.

Bij schuimende of troebele urine kan er sprake zijn van verschillende nieraandoeningen, waaronder nefrotisch syndroom. Dit is een aandoening waarbij veel van de heel kleine filtereenheden van de nieren, de glomeruli, niet meer goed werken. Als gevolg daarvan kunnen de nieren hun gewone functie, het verwijderen van afvalstoffen en overtollig water uit het lichaam, niet meer goed uitoefenen. Bovendien lekken er dan bloedcellen en eiwitmoleculen, die gewoonlijk in het bloed blijven, via de glomeruli naar de urine. Deze eiwitten veroorzaken het schuim. Andere verschijnselen van deze aandoening zijn frequent urineren, opgezwollen oogleden, opgezwollen voeten en benen, kortademigheid en verlies van eetlust.

Auteurs: Rachel van de Pol en Lotte Koemans
Bronnen: Medisch handboek (2005), Urologie Slingeland, Mayo Clinic, LAB Maastricht UMC, MedlinePlus, Journal of Human Nutrition and Dietetics (2003), MedicineNet, Máxima Medisch Centrum

Deze tekst is gecontroleerd door drs. J.A. Geel, Aios Huisartsgeneeskunde

16 Reacties

 • LaLaLoes schreef:

  Behalve de geur van ontlastig bij donkerbruine urine, mis ik eigenlijk info over wat de geur van urine je eventueel kan vertellen. Daar ben ik anmelijk wel nieuwsgierig naar.

 • innemid schreef:

  Geachte heer/ mevrouw,

  Hier staat dat een normale urine productie tussen de 1200 en 2000 ml is. Geldt dit ook voor kinderen van bijna 2 jaar?
  Onze zoon plast namelijk maar 500 ml, terwijl hij veel meer drinkt!

  Met vriendelijke groet,

  Ingrid

 • Iris schreef:

  Een persoon plast ongeveer de helft van zijn lichaams gewicht per uur of meer. Dus als uw kind 30 kilo weegt, is het prima wanneer hij 15 ml per uur plast. Dus tenzij uw kind meer dan 60 kilo weegt… Maar hij plast voldoende hoor.

 • dhr.W.Laponder schreef:

  Mis in het verhaal de aandoening AMYLOIDOSE (stapelingsziekte)
  Hoe wordt deze levensbedreigende aandoening behandeld ?
  zie uit naar uw reactie
  vriendelijke groeten

 • M schreef:

  Hallo ik hen lastig valen van urine bloed en eiwit soms ook pijn niet veel maar ik heb veel stofen slijmen en klien stenen en lastig van mijn rug links onder pijn en soms ik veel naar wc soms niet à.u.b help me

 • M schreef:

  Geen medicijn of iets anders

 • Zieke jongen schreef:

  Hallo,

  Ik heb sinds 2 dagen last van heftige verkoudheid en koorts moest vandaag dus ook maar 2x naar het toilet.
  Is dit normaal?

  Groet
  Zieke jongen

 • winny schreef:

  ik moet vaak urineren met heel veel urine na een epileptische aanval en dan alleen ‘snachts. Dit komt maar 1x in de 4dagen voor, en al jaren. Wie herkent dit en heeft er een oplossing gevonden.

 • dimphy schreef:

  Ik heb iedere keer pijn bij het plassen en heb stinkende troebele urine. Soms vaak plassen en dan weer niet. Heb ik dan blaasontsteking? En ik drink toch voldoende water.
  Ook drink ik regelmatig cranberrysap.

 • Joke schreef:

  Dimphy, dat zit er dik in! Inmiddels zul je al wel bij de dokter zijn geweest en een antibiotica-kuur hebben ontvangen. Altijd veel water drinken, ook als je geen blaasontsteking hebt.

 • witte schreef:

  ik heb al eerder bloed in de urine gehad maar nu is het erg veel ben in 2009 aan mn nierbekken geopereerd had een vernauwing .
  NU weer last van mn flank en onderbuik antibiotica gehad net klaar mee .
  heb heel vaak ct scans gehad maar niks gevonden moet ik nu weer door die molen . is dit herkenbaar voor iemand

 • Wilma schreef:

  Ik heb sinds een aantal weken last van bruine urine, het stinkt niet en ik heb verder geen klachten. Vooral ’s nachts is het heel donker. De donkere urine heb ik ook wel overdag maar niet elke keer. Ik zit nu al weer bijna een jaar in de overgang, kan het daar mee te maken hebben? Ik drink ruim voldoende.

 • Conny schreef:

  Halli dokter,
  Ik heb al twee maanden iets donkere urine. Soms geel soms licht bruin. Kan dit kwaad ? Raad u mij aan naar de huisarts te gaan? Wat zou het kunnen zijn? Met vr. groet Conny

 • Theo schreef:

  Ik heb na het nuttigen van alcohol (1 fles wijn) de dag er na geen urine, terwijl ik vanwege de nadorst zeker 2 liter water drink .De 2de dag na het drinken heb ik ongeveer 500 ml urine de 3de dag is alles weer normaal ca 1 tot 1,5 liter urine.Hoe kan dit ? Kunnen mijn nieren dan niet tegen alcohol ? (ben een man van 48jr ) Mvg,

  Theo

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *