Veel voorkomende afwijkingen in de ontlasting

Uiterlijk 27 maart 2015 46 Reacties
toilet

Vroeger was er beduidend minder gêne rond ontlasting. In de 17de eeuw deed Lodewijk de Veertiende, koning van Frankrijk, zijn behoefte in de vergaderzaal te midden van zijn adviseurs. Tegenwoordig is dat wel anders. En met de opkomst van toiletten zonder plateau (diepspoelers) verdwijnt onze ontlasting helemaal naar de achtergrond. Maar je ontlasting zegt veel over je gezondheid. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat artsen eerder een ernstige ziekte als darmkanker ontdekken bij mensen met een plateau-wc (vlakspoeler). Daar zie je namelijk sneller afwijkingen in je ontlasting. Het is dus belangrijk om af en toe wat beter in de wc-pot te kijken. Hier volgen 6 afwijkingen in de ontlasting en wat ze over je gezondheid kunnen zeggen.

Afwijking 1: ontkleurde ontlasting

Normaal gesproken heeft ontlasting een bruine kleur. Deze bruine kleur is afkomstig van galkleurstoffen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering in de darm, met name voor de vertering van vetten. Gal wordt aangemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Bij onvoldoende galproductie of een obstructie van de galwegen, ziet ontlasting er ontkleurd uit. Ontkleurde ontlasting kan op meerdere ziektes wijzen, maar dan gaat het meestal gepaard met andere klachten. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je naast ontkleurde ontlasting, last hebt van bijvoorbeeld lichte koorts, misselijkheid, braken, bloedarmoede, vermoeidheid, pijn in de bovenbuik, donkere urine of geelzucht. Er kunnen ook andere klachten mee gepaard gaan. Daarom is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden als je ontkleurde ontlasting hebt. Het kan een indicator voor oa Hepatitis A, galstenen of aandoeningen aan de lever zijn.

Afwijking 2: bloed in de ontlasting

Als het om helderrood bloed aan de buitenkant van de ontlasting gaat, is het meestal onschuldig. Dan is het waarschijnlijk afkomstig van een wondje aan de anus, darmwand of aambeien. Het gaat om weinig bloed, maar soms lijkt het veel omdat het zich mengt met het toiletwater. Bij strepen of klonten bloed vermengd met de ontlasting, kan het wijzen op een ontsteking in het maag-darmkanaal. Meestal heb je dan ook koorts en diarree. Het is verstandig om hiermee naar de arts te gaan, omdat het op aandoeningen als de ziekte van Crohn kan wijzen. Ook bij zwarte ontlasting kun je het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. Behalve als je een kilo drop hebt gegeten, wat de ontlasting ook zwart kan laten kleuren. Zwarte ontlasting komt door bloedingen van boven de maag. Bloed kleurt zwart onder invloed van maagsappen. Hierdoor kleurt de ontlasting zwarter.

Afwijking 3: waterige ontlasting

Waterige ontlasting duidt meestal op acute diarree. De ontlasting is brijig tot waterig en je raakt meer en vaker ontlasting kwijt normaal. De oorzaak van acute diarree is in de meeste gevallen een infectie in de darmen. Deze infectie is het gevolg van een besmetting met een bacterie, een virus of een protozo (eencellig diertje). Acute diarree gaat vanzelf over, meestal na een dag of twee, soms duurt het langer. Acute diarree kan geen kwaad, tenzij je veel vocht verliest en moet overgeven. Als je te veel vocht verliest, kan je lichaam uitdrogen. In dat geval is een glucosezoutoplossing (ORS) de beste behandeling. Ga naar de huisarts bij ernstige klachten, zoals bloed en slijm bij de ontlasting, koorts, sufheid, te weinig plassen, hevige buikpijn en krampen. Ook als de diarree steeds terugkomt of lang duurt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Misschien ben je gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen of heb je last van een bepaalde darmziekte.

Afwijking 4: vettige ontlasting

Als er veel vet in je ontlasting zit, kan het gaan drijven. Dit hoort niet, want verteerd voedsel hoort zwaarder te zijn dan water. Ook als de ontlasting aan het toilet blijft kleven, kan dit ook wijzen op te veel vet. Als je regelmatig vettige ontlasting hebt, ga dan naar de huisarts. Vet in de ontlasting kan duiden op verschillende aandoeningen. Een verminderd functionerende alvleesklier is een veel voorkomende oorzaak. Hierbij maakt de alvleesklier te weinig vetverterende enzymen aan, zogeheten lypase. De alvleesklierenzymen komen via een afvoerbuis in de twaalfvingerige darm terecht. Wanneer er te weinig enzymen worden geproduceerd, ontstaan er stoornissen in de vertering van suikers, vetten en eiwitten. Een galzuurtekort kan ook tot vettige ontlasting leiden. Soms ontstaat vettige ontlasting doordat de dunne darm onvoldoende vetten absorberen. Dit kan veroorzaakt worden door glutenallergie of een andere vorm van voedselallergie.

Afwijking 5: overmatig slijm bij de ontlasting

Slijm bij de ontlasting is volkomen normaal en zelfs noodzakelijk. Een gebrek aan slijm kan namelijk leiden tot obstipatie. De ontlasting wordt langs het slijmvlies van de darm vervoerd. Daarom zit er een glanzend laagje slijm rond de ontlasting bij de lozing ervan. Een overdaad aan slijm of slijm met bloed, kan duiden op een ontsteking. Of op een prikkelbare darm. Ga in zo´n geval naar de huisarts. Ga ook naar de huisarts als er alleen slijm is en geen ontlasting.

Afwijking 6: wormpjes in de ontlasting

Je kunt vrij snel vaststellen of je aarsmaden (wormpjes) hebt. Ze zitten namelijk op de ontlasting. Aarsmaden zijn witte wormpjes en ze zien eruit als kleine witte draadjes. Kort na het slapen kunnen vrouwelijke wormen de darm verlaten om eitjes neer te leggen in de omgeving van de anus. Het kruipen van de wormpjes kan jeuk geven. Door te krabben komen de eitjes weer op de vingers terecht. Via de vingers kunnen anderen besmet worden, door het inslikken van deze eitjes. Aarsmaden zijn geen ernstige bedreiging voor je gezondheid. Je kunt een wormenkuur kopen bij apotheek en drogist. Daarmee ben je na twee weken van de aarsmaden af.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Medisch A-Z, Maag Lever Darmstichting, AMC Universiteit van Amsterdam

46 Reacties

 • pbergman schreef:

  Beste Rachel,

  Twee vragen:

  1. Wij hebben ook zo’n diepspoel toilet en een blik daarin zegt daarom nooit zoveel. Is aan datgeen wat achterblijft op het toiletpapier ook het een en ander te ontdekken?

  2. De kleur van de ontlasting wordt toch ook bepaald door wat je gegeten hebt (bijv. rode bieten of spinazie). Ik neem daarom aan dat je pas alert moet zijn als de structuur of kleur van de ontlasting gedurende langere tijd afwijkend is. Aan hoe lang moet ik dan denken?

 • Redactie dokterdokter schreef:

  Geachte heer Bergman,

  Als antwoord op uw eerste vraag: ontlasting die achterblijft op toiletpapier kan ook veel informatie geven over eventuele afwijkingen. Maar voor het totale plaatje geeft een plateau-wc meer informatie. Bijvoorbeeld over de structuur, het vetgethalte en de hoeveelheid. Op toiletpapier is dit minder volledig te zien.

  In uw tweede vraag maakt u een correcte opmerking. Voedsel kan inderdaad de kleur van de ontlasting beïnvloeden. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken als uw ontlasting 2 of 3 keer afwijkt van uw normale ontlastingspatroon. Als er sprake is van een aandoening, dan gaat een afwijking in de ontlasting vaak gepaard met andere klachten. Het gaan dan ook niet om sporadische afwijkingen, maar om afwijkingen die vaker dan een enkele keer voorkomen. Er is geen exacte tijdspanne te geven voor hoe lang de afwijking zich voordoet en wanneer u naar de huisarts zou moeten gaan. Ik kan u wel adviseren om vanaf het moment dat u afwijkingen signaleert, uw gezondheid nauwlettend in de gaten te houden. Als u ook andere klachten constateert, ga dan naar de huisarts.

  Met vriendelijke groet,

  De redactie van dokterdokter

 • kleurtje schreef:

  Wat voor gevolgen kan dit hebben en kan dit ook door medicijnen komen?

 • mar schreef:

  Wat bedoel je met bruin. Moet dat altijd donker zijn? Van mij is het eigenlijk een beetje geelig bruin. Iets om op te letten?

 • fwl` schreef:

  Hallo,

  Ik heb bij mijn ontlasting vaak dat er na het doorspeolen velletjes / vliesjes in het water blijven drijven zweven. Het lijkt net of mijn darmen aan het vervellen zijn. Enig idee waardat an kan komen en moet ik hiermee langs de huisarts?

 • Daniel Dresden - arts - expert drdr schreef:

  @fwl
  Het is onduidelijk waar de ‘vliesjes’ vandaan komen. Ik raad aan om goed te kijken in een platte wc-pot of deze ‘vliesjes’ ook aanwezig zijn zonder urine/ontlasting, of ze ook verschijnen na alleen urineren en waar ze zich bevinden: op de ontlasting of erin vermengd? Dit kan nuttige informatie geven waar deze ‘vliesjes’ vandaan komen. Andere nuttige gegevens zijn: veranderd ontlastingspatroon (hoeveelheid, frequentie, consistentie), bijmenging van bloed of slijm, veranderde kleur. Bij deze of andere onverklaarde klachten (bijv. onbegrepen gewichtsverlies of pijn in de buik) zou ik contact met de huisarts zoeken.

 • Anoniem schreef:

  De laatste tijd heb ik het gevoel van een volle buik, of er iets zit, achter de navel tot aan mijn darmen. Soms geeft het krampen, na wat te hebben gegeten. Ik eet vanzelf al een heel stuk minder, en bijna vetvrij. Ik drink genoeg veel sappen en water. Geen alcohol meer. Steeds heb ik ook het gevoel dat ik moet winden, omdat er steeds iets opborrelt, maar de stoelgang is zeer beperkt. Bijna 1 x per dag. Weinig ontlasting, mooi bruin, wat wel moeite kost om het eruit te krijgen. Graag advies hoe ik hier weer vanaf kom?

  • anoniem2 schreef:

   Goede avond,

   Ik heb identiek hetzelfde voor zoals u zegt – ben bij de dokter geweest en heb een endoscopie laten doen maar er is niets gevonden. De dokter raad me aan om veel fruit te eten en voldoende te drinken.
   Hoe is hzet met u afgelopen ? Wat was het probleem uiteindelijk en is het opgelost geraakt ?

   alvast bedankt voor een reactie

  • Ankie Crapels schreef:

   Klinkt als een lactose intolerantie, kun je laten testen via huisarts door middel van een blaastest ,succes ermee.

 • anoniem schreef:

  Ik ben net terug van mijn vakantie in Griekenland en heb sindsdien erg last van steken in mijn maag (achter navel). De steken zijn erg hevig, maar niet constant. Vooral als ik zwaar (vet) gegeten heb, is het extra erg. Mijn stoelgang is normaal. 1x per dag en ook normaal van kleur. Ik heb verder ook geen last van mijn darmen (geen krampen). Kunt u mij vertellen wat ik hieraan kan doen?

 • bloempje schreef:

  Dinsdag morgen moest ik plltseling overgevn en was de hele dag misselijk. smiddags kwam plotseling diaree heel waterig. proberen te verhelpen met antidiaree pilletjes. dit ging goed tot ik er na gisteravond kwartover 8 mee stopte.woensdag nacht en ochtend ook overgegeven ik probeer banaan lauwwater en cola wat ik gelezen had op een site. de ontlasting is wel bruin..ik vroeg me af wat het zijn kan. mijn buik had last van krampen vandaag en borrelen. probeer wel normaal te eten wat ik hoorde dat dat goed was.
  wat kan het zijn..hoe kom ik er vanaf liever gezegt

 • Annemiek schreef:

  Ik was benieuwd wat ‘afgeplatte’ ontlasting betekent, het liefste een visuel ondersteunde uitleg.
  Ik heb de laatste tijd een afwijkende vorm van mijn ontlasting, maar ik heb geen idee hoe ik het moet noemen. Het ziet er zo uit: de ene kant is “gewoon” (puntje eraan of iets dergelijks) maar de andere kant is recht en egaal. Hoe noem je zoiets?
  Alvast bedankt!

 • chantal-1988@hotmail.com schreef:

  ben al een paar keer naar de huisarts gegaan met klachten in me buik en me ontlasting heel onregelmatig is maar ze adviseerde me om veel te drinken wat ik al doe van mezelf maar sinds kort zit er nu veel wit slijm bij als ik naar het toilet ga en vraag me nu af wat dat zou kunnen zijn of het een ontsteking is of dat er niks aan de hand is
  hoop dat een van jullie me iets meer kan vertellen
  alvast bedankt

 • drama Queen schreef:

  ik wil ff zeggen hoe kom je van die Aarsmaden af
  ik heb al 4 weken lang die kuur heb gebruikt maar kom er niet vanaf ?
  wat moet ik nu doen ?
  groeten sabrina uit enschede

 • bikkel schreef:

  Ik hebveel afscheiding van slijm bij/op de ontlasting,maar kan hier weinig over vinden.
  Gaarne meer informatie Uwerzijds.
  M.Vr.Gr. Bikkel

 • 98123 schreef:

  Ik heb hinderlijk veel last van winderigheid, soms echt de hele dag. Daarnaast onregelmatige stoelgang en ook af en toe soortn van kauwgomachtige draden bij de ontlasting. Geen wormen, heb het al een keer aan de huisarts laten zien maar die kon het toen niet traceren? Iemand ook zo’n ervaring?

 • jobogi schreef:

  ik heb regelmatig bloed , helderrrood, bij mijn ontlasting. nu ben ik aan dieetprogamma begonnen en eet erg veel rauwkost, waaronder paprika, touge, sla
  kan het daar ook door komen ?
  of door veel knackebrood/crackers , die ik nu eet met slankie en ook weer rauwkost?
  ik heb bechterew , daar kan ook chronische darmontsteking bij voorkomen geloof ik.

 • neloklo schreef:

  Mijn ontlasting spoelt niet weg. Pas na soms 5x doortrekken van toilet. Ik dacht dat het aan mijn wc lag maar gisteren had ik het ook bij familie. Ook heb ik soms krampvormige pijn rond mijn anus. En veel last van verstopping.

 • Dikkerdje Dap schreef:

  Ik ben begonnen met een eiwitdieet om af te vallen en mocht de eerste 5 dagen alleen eiwitten eten.De ontlasting bleef normaal, alleen was die vandaag (dag 6) sterk ontkleurd. Moet ik mij zorgen maken en waaraan kan dit liggen?

 • Dennis schreef:

  Voor mensen die een ontlastingsonderzoek moeten doen en een diepspoeltoilet hebben is er nu volgens mij een oplossing.
  zie het plaatje bij dit artikel (geen idee hoe dit product heet):
  http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/2437065/2011/05/25/Bevolkingsonderzoek-naar-darmkanker-vanaf-2013.dhtml

 • bart71 schreef:

  Ik had ook overmatig slijm bij mijn ontlasting. Na het lezen van dit artikel toch maar even naar de huisarts gegaan. Bleek dat ik een flinke ontsteking aan mijn darm had. Dus ik kan uit ervaring zeggen. als er iets raars met je ontlasting is, laat het even controleren.

 • Cindy schreef:

  Ik ben nu sinds 5 maanden in India. En vandaag was mijn ontlasting pik en pikzwart en de structuur was een beetje teerachtig. Een paar dagen geleden ben ik naar het ziekenhuis geweest voor een aanhoudende blaasontsteking, ik heb hier medicijnen voor gekregen maar de dokter garandeerd dat die geen oorsprong kunnen zijn van de zwarte ontlasting. Ik heb op en af diaree gehad en ben zeer ondervoed gezien ik de afgelopen 4 maanden niet meer dan 900 kcal per dag heb kunnen eten (en het grootste gedeelte van wat ik eet zijn droogkoekjes) omdat er verder niet veel aanwezig is op deze locatie. ik ben 25 jaar en verder altijd gezond geweest. Ik begin me nu wel erg zorgen te maken en gezien de dokter geen fantastisch engels spreekt ben ik bang dat hij niet helemaal begrijpt wat ik bedoel. Kan iemand mij iets adviseren?

 • geert schreef:

  Beste Cindy,

  Dit klinkt niet goed. Zowel de ondervoeding en de diarree als de zwarte ontlasting. Duidelijk is dat er iets mis is in de maag. Uit het artikel blijkt dat de zwarte ontlasting door een bloeding in de maag kan komen. Hierdoor is de ontlasting zwart, omdat het bloed nog een lange weg door de darmen af moet leggen en daardoor zwart kleurt. Nu ben ik geen arts, en weet ik niet je precieze situatie, dus het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Wat ik wel weet is dat zwarte ontlasting een alarmerend signaal is, waar je altijd mee naar een arts moet. Wellicht kun je een online consult met een Nederlandse arts krijgen. Hier zijn tegenwoordig wel mogelijkheden toe dacht ik. Kun je je familie in Nederland dit laten uitzoeken? Iig veel succes ermee. En laat het hier niet bij zitten!

 • rebecca schreef:

  Hoi

  ik heb sinds een paar weken last van hoofdpyn en nekpyn sinds een week ook buikpyn en slecht in slaap kunnen komen of niet kunnen slapen.
  Als ik ga ontlasten is het zwart en keutels en na de tyd komt er slym met bloed uit me anus?
  Weet iemand wat het is want ik kan alleen maar vinden met bloed in de ontlasting en by myn komt het een paar min later er pas uit en dat heb ik nu 2 x gehad
  ik moet heel vaak ontlasten en plassen maar dat doet geen pyn
  Kan iemand me helpen of iemand ervaring hier mee?

 • Batsy schreef:

  Hoi,

  Ik drink eigenlijk nooit meer maar het valt op dat mijn stoelgang beter gaat als ik alchol heb gedronken. Dan weet ik dat ik de volgende dag moet en anders weet ik noot wanneer ik moet Kan super lang duren.

  Hoe kan dit?

 • meisje schreef:

  Hallo,

  Sinds vandaag heb ik diarree en zit er wit slijm op wat wilt dit zeggen. ik heb ook wat buikpijn.
  Een paar uur eerder heb ik een pan met vlees afgespoeld en afgewassen. dit stond er al een dag en ik heb dit gewassen omdat ik iets anders wilde bakken. ik heb een slechte weerstand en baal ervan dat ik nu buikpijn heb en diarree… die stomme huisarts ook.
  Wat zou ik kunnen hebben?

 • Pepijn schreef:

  De auteur van dit artikel schrijft: “Er is bijvoorbeeld aangetoond dat artsen eerder een ernstige ziekte als darmkanker ontdekken bij mensen met een plateau-wc”. Wat is de bron van deze stelling? Zoeken op google scholar, picarta en pubmed levert niks op.

  Alvast bedankt,

  Pepijn (student geneeskunde)

 • Dennis schreef:

  Weet iemand het percentage diepspoeltoiletten ?

  Dit t.b.v. marketingonderzoek voor de Fecotainer.

 • Linda schreef:

  Ik ben net als Pepijn op zoek naar het artikel waarover
  de auteur van dit artikel schrijft, namelijk betreffend het stuk: “Er is bijvoorbeeld aangetoond dat artsen eerder een ernstige ziekte als darmkanker ontdekken bij mensen met een plateau-wc”. Inderdaad overal gezocht. Mijn vader is MDL-specialist en heeft hier nog nooit over gehoord. Ik doe hier namelijk ook onderzoek naar voor mijn profielwerkstuk, dus het zou prettig zijn om te weten waar deze stelling vandaan komt.

  Bij voorbaat dank,

  Linda (leerling 6VWO)

 • Anoniem schreef:

  Ik heb sinds een week last van groene ontlasting. Ik heb niets veranderd in mijn eetpatroon. Verder merk ik dat ik de laatste tijd vrij moe ben en ik weet niet of dat er iets mee te maken kan hebben. Enig idee waar de groene kleur vandaan komt in mijn geval?

 • anna schreef:

  Ik had vandaag plots een teerachtige zwarte ontlasting, Vanmorgen schrok ik ervan, vanmiddag was ie weer wat bruiner, maar nog altijd wat zwart. Ik sport momenteel veel en had vanmorgen een half glas rodebietensap en 1 multivitaminepil genomen. Ik heb nergens pijn en verder voel ik me fit. Is het iets om me zorgen over te maken?

 • Rasi schreef:

  Ik ben een man van 29 jaar oud. Ben momenteel in India, bij mijn ouderlijke thuis al een maand of 4. Nou heb ik zo’n drie weken terug bloed bij mijn ontslasting gehad, dus ik naar de dokter. De dokter zei dat het om een infectei ging. Ikkreeg een antibiotica kuur voor 3 dagen. Na 2 dagen had ik het nog steeds, dus werd mijn kuur voor nog een 3 dagen verlengd. Nou loop ik al zo’n 3 weken mee rond en nog steeds last van, verder ben ik gezond en heb ook geen pijn. Tijdens mijn bloedonderzoek zagen ze alleen een verhoogde cholesterol gehalte verder niks raars. Maar omdat ik nu toch al 3 weken last heb van bloedverslies tijdens ontlasting, maak ik me wel een beetje druk om. Moet ik terug komen naar NL om het verder et laten onderzoeken?

 • Peter schreef:

  Hey Rasi,

  Maak je niet teveel zorgen man, met dezelfde klachten zoals die jij beschrijft ben ik naar de huisarts geweest. In mijn geval waren het aambeien.

  • Rasi schreef:

   Hey Peter,
   Bedankt voor je reply. De arts in India heeft dat al onderzocht, het waren geen aambeien en ik heb ook geen pijn tijdens de grote boodschap. Of het zijn aambeien die geen pijn doen. Ik weet niet…

 • Jan schreef:

  Ik heb bloed ontlasting en het is best veel, ik schrok er van ook heb ik last van maagpijn, het gaat om pijn aan de linker kant van de maag, wat kan dit zijn?

 • Anoniem schreef:

  Hallo mijn ontlasting is de laatste tijd zacht en vettig hoe kan dit,zelfs mijn urine ruikt vettig zo vies .

 • Anoniem schreef:

  In mijn ontlasting zitten vaak witte draden, het ziet er niet naar uit dat ze leven, wat zou dat toch kunnen zijn? Marianne 76

 • alex schreef:

  Goedemorgen, heb net een pacemaker vervanging gehad- daarna kreeg ik antibiotica- kreeg daarna diarree. Inmiddels ben ik een week gestopt met deze medicatie- val niets af- voel mij verder goed, maar de ontlasting is nu brijig . Ik ga elke morgen na dat ik ben opgestaan, hoef daarna niet meer. Was altijd nummer 4 op de stoelontlasting schema – lijkt nu nummer 6- ik druk sinds 1994 altijd links in de buik om de stoelgang even op gang te brengen, dat is mij na mijn cva geleerd in het revalidatiecentrum. Heb diabetes II – eet alle dagen hetzelfde- daar ik niet goed eten klaar kan maken. ’s morgens 2 boterhammen met smeerkaas en 2 kopjes koffie zwart- plak koek bij de koffie om 11.00 uur- 12.15 balgehakt-aardappels en zo’n 4 dagen per week sla met dressing- de andere dagen een kant en klaar maaltijd en/of brood- yoghurt met een mandarijn en een appel. des middags thee en een koek(je) 5 uur 2 boterhammen met vleeswaren of halvarine jam- of kaas- yoghurt met mandarijn- des nachts een glas vruchtensap light- dat is het- blijf op hetzelfde gewicht- ben 1.98 en weeg 96.5 kg- 60 jaar- en fiets elke middag op de hometrainer een uur- daar ik door de cva een hemiparese heb. Moet ik mij zorgen maken? Door mijn contusio cerebri- hersenkneuzing na een autoongeval- vat dit post in mijn hoofd en ben ik er de hele dag mee bezig.

  hoor graag.
  vriendelijke groeten,
  Alex

 • Frank schreef:

  Ik heb sinds enkele maanden last van onregelmatige stoelgang gecombineerd met enorme winderigheid. Soms heb ik enorme aandrang maar komt er niet meer uit dan een enorme scheet van wel tien seconden.
  Geen winderigheid die de hele dag duurt, maar of ’s morgens of ’s avonds. Tussendoor nauwelijks.
  Geen buikkrampen, wel vrijwel de hele dag door een borrelbuik.
  Ontlasting is een gaan en komen. Dan weer een week met de regelmaat van de klok. Iedere ochtend normale hoeveelheid. Niet hard. Niet dun. Dan weer maar 3/4x per week en soms in kleine hoeveelheden. Zo’n periode heb ik nu. AL drie dagen geen ontlasting. Wel veel aandrang, maar het is alleen maar lucht.
  Voel me verder niet ziek of zo. Ik val niet af en kom niet bij.
  Dit is eigenlijk begonnen nadat ik in januari dik twee weken zwaar de griep heb gehad. Koorts, beroerd, diarree. Acht kilo afgevallen. Daarna weer hersteld maar ongeveer 2 weken na herstel begon het gekwakkel waar ik nu nog mee te kampen heb. OP en af. Ik ben geen dokter-fan, maar begin me nu wel een klein beetje zorgen te maken. Op Internet gezocht en de verschijnselen lijken op lactose intoleratie, maar ik gebruik amper melk-producten.
  Wie herkent dit verhaal en is er vanaf gekomen?
  Ik heb een week Tempocol geslikt, maar dat bood geen enkele verbetering.

 • janoh schreef:

  Ik heb nu al 2 weken pijn rechts en links aan mijn zij ( zeurende stekende pijn ) Vooral rechts . Ook als ik er lang op lig wordt de pijn intenser . Zeer moeilijke stoelgang . een weinige moeilijke dunne ontlasting . Ik ben er eigenlijk zeer ongerust van .

  Goede raad altijd welkom !

 • Jinne schreef:

  Ik heb sinds twee weken heel licht beige ontlasting… ook beetje last van buikpijn rechts, maar geen koliekpijn ofzo, lig niet dubbel van de pijn. Drie maanden geleden is er ook een echo gemaakt van de bovenbuik omdat ik vage pijn had daar en men dacht aan galstenen. Er was niks te zien. Ik heb begrepen dat galstenen zich niet zo snel kunnen ontwikkelen in drie maanden tijd dus denk eigenlijk niet dat dat het is. Ik kan vandaag niet terecht bij de huisarts (heb wel gebeld) maar maak me wel zorgen.
  iemand ideeen?

 • Hans Koster schreef:

  Hans zegt,
  Het is goed dat mensen gewezen worden op veel verschillende oorzaken, waarom ontlasting mogelijk steeds weer anders is met wat je eet, en drinkt en doet. Maar ook in samengaan met mogelijk bepaalde medicijnen. Als de ontlasting naar jou gevoel en zienswijze niet helemaal goed is, hoeft dat niet meteen te betekenen dat er grote problemen zijn, behalve wanneer je je heel moe voelt, koorts hebt en je grote zorgen maakt. Ga dan naar de dokter. Als je geen koorts hebt en je je redelijk voelt is dat meestal niet nodig om naar de dokter te gaan. Kijk wat je als voedsel goed kan verdragen, dat weet je voor jezelf het beste. Iedereen weet dat teveel van iets wat je inneemt, van allerlei voedsel en drank daarvoor moet boeten. Vooral vettig voedsel en bier of wijn bijvoorbeeld. Dan nog eens vaak daarbij roken geeft een heel slecht gevoel ! Maar je doet het zelf !!!???

 • Nico Klaassen schreef:

  Hoe lang blijft antibiotica in je lichaam zitten?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *