Tranende ogen: vele mogelijke oorzaken

Je hebt last van tranende ogen, soms zo erg dat het zelfs als je binnen bent over je wangen stroomt. Hoe komt dat? Tranende ogen hebben vele mogelijke oorzaken. Deze kunnen uiteenlopen van verkoudheid tot irritatie. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar droge ogen zijn zelfs een veelvoorkomende oorzaak van tranende ogen.

Tranende ogen door droge ogen

Je ogen bevatten een laagje, de traanfilm, dat ervoor moet zorgen dat je ogen niet uitdrogen. Als de balans in deze laag verstoord is, vormen er gaten in de traanfilm tussen het knipperen door. Oorzaken van een verstoorde balans in de traanfilm zijn onder andere hogere leeftijd, de overgang of hormonale afwijkingen. Door de gaten die ontstaan in de traanfilm kan het oog uitdrogen. Airconditioning of rokerige ruimten verergeren mogelijk de klachten. De ogen proberen de uitdroging tegen te gaan door extra ‘tranen’ te produceren. De extra tranen worden reflextranen genoemd. Echter zijn deze tranen niet van goede kwaliteit en zorgen ze er niet voor dat de gaten in de traanfilm verminderen. Toch zal het oog reflextranen blijven aanmaken en gaat je oog tranen.

De oplossing bij droge ogen door een verslechterde traanfilm ligt in het gebruik van oogdruppels. Deze zullen waar mogelijk de traanfilm herstellen en daarmee de overproductie van traanvocht verminderen. Daarnaast helpt het mogelijk om omgevingen met airconditioning of rook te vermijden.

Tranende ogen door verstopte traanbuis

Een andere mogelijke oorzaak van tranende ogen is een verstopte traanbuis. De traanbuisjes zitten in het boven- en onderooglid vlakbij de neus. Je kunt ze zien als twee kleine gaatjes. Als je knippert wordt het traanvocht naar deze traanbuisjes geduwd, welke het afvoeren. Als deze traanbuizen verstopt raken kunnen de ogen gaan tranen.

De traanbuizen verstoppen bij volwassenen en kinderen soms door verkoudheid. Bij kinderen zijn de traanbuisjes vaak nauwer dan bij volwassenen, waardoor zij er sneller last van hebben. Het gaat meestal vanzelf over als de verkoudheid weg is.

Het traanbuisje kan ook zelf gaan ontsteken. Hij kan hierdoor verstopt raken of zelfs littekens krijgen. Door de littekens kan het traanbuisje smaller worden of dicht gaan zitten.

Tranende, geïrriteerde ogen

De ogen kunnen om verschillende redenen geïrriteerd raken. Bijvoorbeeld wanneer er een stofje in het oog komt, door het dragen van lenzen of door een ooglidontsteking. Op latere leeftijd komt het wel eens voor dat de onderste oogleden naar binnen draaien. Dan komen de onderste wimpers tegen het oog die geïrriteerde ogen veroorzaken.

Bij tranende ogen door irritatie is het belangrijk dat de oorzaak van de irritatie wordt weggenomen. Een vuiltje uit het oog halen lukt je meestal zelf, maar voor een correctie van de oogleden is het verstandig een arts op te zoeken.

Tranende ogen door allergie

Bij een allergische reactie komen soms ook tranende ogen voor. Wanneer een allergeen (stof waarvoor iemand allergisch is) in contact komt met het oog, zet het oog een afweerreactie in gang. Dat houdt in dat het oog gaat werken om het stofje kwijt te raken. Het produceren van traanvocht hoort bij zo’n reactie. Echter kan het vocht wat slijmeriger zijn en soms sliertjes bevatten.

Mogelijke stoffen die een allergie én tranende ogen kunnen opwekken zijn:

Heb je een van bovenstaande allergieën? Probeer dan zoveel mogelijk uit de buurt van het allergeen te blijven. Als je wel in aanraking bent geweest met een allergeen kun je de allergische reactie verminderen of stoppen met medicijnen.

Auteur: Rianne de Ridder
Bronnen: Oogfonds.nl, Thuisarts.nl, Oogartsen.nl, Oogziekenhuis.nl

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd