Tenminste houdbaar tot: check je make-up

Uiterlijk 10 maart 2017 1 Reactie
Tenminste houdbaar tot: check je make-up

Brits onderzoek toont aan dat vrouwen hun gezondheid schaden als ze vervallen cosmetica blijven smeren. Maar het risico op huidinfecties nemen vrouwen voor lief. Zelfs als de kleur en de geur van make-up of cosmetica verdwijnen, blijven ze de smeersels gebruiken.

Ben je er nog niet uit wat je voor je verjaardag wilt? Bij deze een nuttige suggestie: nieuwe mascara, oogpotlood, foundation, lippenstift of parfum. En gooi direct je oude cosmetica weg. Want uit onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Opinium Research onder 3813 vrouwen blijkt dat ruim de helft van de vrouwen (66 procent) make-up blijft gebruiken wanneer de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Sterker nog, 15 procent weet niet eens dat cosmetica een houdbaarheidslimiet kent. 73 procent weet ook niet welke ingrediënten in make-up zitten.

Irritatie

Veel vrouwen gaan niet alleen voorbij aan het feit dat cosmetische producten een houdbaarheidsdatum hebben, maar ze weten ook niet dat verouderde make-up schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Volgens Dr Chris Flower, algemeen directeur van de Britse Cosmetic Toiletry and Perfumery Association, kan langdurig gebruik van vervallen cosmeticaproducten tot huidirritatie of huiduitslag leiden. Ook infecties van de huid of een gevoelige huid zijn het kwalijke gevolg. Flower zegt hierover: “Consumenten zijn zelf de grootste bron van mogelijke besmetting van cosmetische producten.” Volgens de expert zorgen sommige bacteriën en schimmels afkomstig van onze huid ervoor dat cosmetische producten bederven.

Make-up weggooien

James Endersby, directeur van Opinium Research: “Voeding heeft een vervaldatum. Mensen denken niet twee keer na om bedorven melk of brood weg te gooien, dus waarom denken mensen dat het bij cosmetica anders is?”.

Vervaldata make-up

Tijd dus om je voorraad make-up eens grondig op te schonen. Houd deze harde cijfers bij de hand. Mascara blijft meestal vier tot zes maanden goed, oogschaduw bewaart 18 tot 24 maanden, een oogpotlood 18 maanden. Lipstick en gloss doet zijn werk 12 tot 24 maanden, eye- en lipliner 18 maanden en parfum is goed voor 36 maanden.

Auteur: Ine Mulder
Bronnen: Healthy Lives, HLN

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *