Tanden bleken: thuis je tanden witter maken

Je kunt je tanden witter maken door thuis je tanden te bleken. Er zijn veel manieren om thuis je tanden witter te maken, bijvoorbeeld met een bleekkit of op een natuurlijke manier. Wil jij wittere tanden? Dokterdokter geeft tips om je tanden witter te maken!

Thuis tanden bleken met de bleekkit

Je tanden bleken thuis is makkelijk te realiseren. Bleekkits zijn effectief wanneer je gele tanden worden veroorzaakt door externe factoren zoals roken of voeding. Een genetisch bepaalde gele kleur van je tanden is niet te verhelpen met een bleekkit.

Hoe werkt de bleekkit?

De stoffen in het bleekmiddel bevatten waterstofperoxide (zuurstofwater) of geven dit vrij bij aanbreng. Dat stofje helpt bacteriën in je mond te doden, waardoor minder snel tandplak ontstaat. Dat zorgt weer voor wittere tanden! Je brengt het bleekmiddel meteen na het poetsen aan op je tanden. Omdat dit middel bedoeld is voor thuisgebruik, is de concentratie van waterstofperoxide wel lager dan het bleekmiddel dat je bij de tandarts zou vinden.

Het effect van de bleekkit

Het effect van een bleekkit is afhankelijk van de concentratie waterstofperoxide, de duur van de werking en de frequentie waarmee je het product gebruikt. Afhankelijk daarvan zal je in meer of mindere mate wittere tanden krijgen. Let wel op, sommige bleekproducten kunnen leiden tot hypergevoelige tanden, aantasting van het glazuur of irritaties. Let daarom altijd op de volgende punten:

  • Laat je tanden voordat je begint met een bleekbehandeling altijd even onderzoeken door een tandarts
  • Gebruik het bleekmiddel alleen voor gezonde tanden
  • Beperk de frequentie van de aanbreng om aantasting van je glazuur te voorkomen
  • Lees altijd de bijsluiter

Bicarbonaatpoeder en citroensap zijn niet geschikt als bleekmiddel. Je tandglazuur kan er te snel door wegslijten. Dat effect is niet terug te keren. Citroensap heeft door zijn hoge zuurgraad inderdaad werking op tandsteen en tandplak, maar zal uiteindelijk tot afbraak van glazuur leiden.

Thuis tanden bleken met bleektandpasta

Bleektandpasta heeft een misleidende naam, aangezien de tandpasta niet daadwerkelijk zorgt voor wittere tanden. Wel zorgt het voor glans op je tanden, wat ze witter kan laten doen lijken. Het polijst je tanden, zodat ze langzaam meer gaan glimmen.

Tanden witter maken met natuurlijke producten

Je tanden bleken thuis kan ook met behulp van natuurlijke middelen. Fruit, zout, zuivel, kruidnagel kokos- en zonnebloemolie kunnen allemaal helpen wittere tanden te krijgen.

Fruit

Er zijn verschillende soorten fruit die je kunnen helpen wittere tanden te krijgen.

  1. Aardbeien: in aardbeien zitten zuren die helpen je tanden te reinigen en witten. Snij daarvoor een aardbei doormidden en ga ermee langs je tandoppervlak
  2. Zure appels: ook de zuren van appels reinigen je tanden op natuurlijke manier. Ideaal dus om na je lunch een appel te eten; zo reinig je op natuurlijke wijze je gebit
  3. Sinaasappelschil: ook aan de binnenkant van sinaasappelschillen zitten zuren. Wrijf de schil over je tanden om ze op die manier te reinigen. Poets en spoel daarna wel altijd goed je tanden

Let op! Zuur blijft slecht voor je tanden. Zuur is onder andere de oorzaak van gaatjes. Gebruik deze trucjes daarom met mate.

Zout

Zout helpt de bacteriën in je mond te doden, waardoor je tandplak voorkomt. Ook werkt zout ontsmettend, waardoor het ook helpt een tandvleesontsteking te voorkomen. Op den duur werkt zout daarom goed voor wittere tanden.

Zuivel

Zuivel bevat calcium en fosfor. Dat zijn stofjes die je glazuur helpen zich te herstellen. Je glazuur wordt dagelijks afgebroken en bouwt zichzelf ook weer op. Het drinken of eten van zuivel zorgt ervoor dat het proces van herstellen sneller plaatsvindt, wat je wittere tanden geeft.

Kruidnagel

Kruidnagel bevat Eugenol. Eugenol is een stofje met antibacteriële werking. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. Doordat het bacteriën verwijdert, voorkom je tandplak. Kruidnagel kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kan kiezen om erop te kauwen, maar je kan ook een paar druppels op je tandenborstels doen en je tanden ermee poetsen.

Kokos- en zonnebloemolie

Kokos- en zonnebloemolie voor wittere tanden werkt het beste wanneer je nog niets hebt gegeten. Gebruik het daarom ’s ochtends voor je ontbijt. De olie in deze producten neemt bacteriën op en weekt tandplak los. Spoel je mond voor een paar minuten met olie. Daarna zullen je tanden meteen gladder aanvoelen. Na het gebruik spoel je je mond met water of poets je je tanden voor een frisse smaak. Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Apotheek.nl, Tandartsinformatie.nl, Listerine, Idealbody.nl, Thuisarts.nl, Ivorenkruis.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd