Staar (cataract) verhelpen met een operatie

Uiterlijk 14 maart 2011 2 Reacties
operatie

Staar is een oogaandoening waar vooral ouderen mee te maken hebben. Maar oogarts Oscar Lopes Cardozo signaleert een verlaging van de leeftijd waarop mensen staar krijgen. Gelukkig is de oogaandoening eenvoudig te verhelpen met een polyklinische staaroperatie.

Iedereen die ouder wordt, krijgt er mee te maken: staar. Oogarts en Directeur Kwaliteit en Innovatie van oogziekenhuis Zonnestraal Oscar Lopes Cardozo vertelt de ins en outs over deze oogaandoening: “Staar is het troebel worden van de ooglens. Meestal komt dit door veroudering van het eiwit dat in de lens zit. Staar kan ook veroorzaakt worden door storingen in de stofwisseling, bijvoorbeeld suikerziekte en schildklierafwijkingen. Ook kan langdurig gebruik van prednison de kans op staar verhogen”

Hoe herken je staar?
Cardozo: “Staar begint met waziger zien in de verte. Ook ga je slechter zien in het donker en je krijgt meer moeite met tegenlicht. Dit merk je bijvoorbeeld als je in schemer of duisternis autorijdt. Je kunt kringen rond lampen zien en dubbelzien. In eerste instantie laat je bij opticien je brilsterkte aanpassen. Dat kan even helpen. Maar als een hogere brilsterkte niet meer werkt, word je naar de oogarts verwezen. Meestal ondernemen mensen pas actie als staar ze functioneel belemmert. Vroegdetectie is bij staar niet noodzakelijk.”

Steeds meer jonge mensen krijgen staar
Vooral oude mensen krijgen dus met staar te maken. Maar het valt Cardozo op het aantal jonge mensen met staar is toegenomen. Cardozo: “Vroeger liep het hele ziekenhuis uit als er een 45-jarige patiënt met staar binnen kwam lopen. Nu hebben we 2 tot 3 patiënten rond de 45 jaar per week. Het is nog niet bekend waarom mensen op jongere leeftijd last van staar krijgen, maar iedere oogarts zal beamen dat deze trend gaande is. Er wordt geen onderzoek naar gedaan, omdat de staaroperatie zo succesvol is waardoor de noodzaak tot onderzoek ontbreekt. Wellicht kan de oorzaak gezocht worden in de ongezonde Westerse levensstijl. Maar het kan er ook aan liggen dat jonge mensen verschrikkelijk hoge eisen aan hun ogen stellen. Daarom worden operaties eerder uitgevoerd met minder klachten. Het is een generatie die actief op internet op zoek gaat naar oplossingen voor medische problemen.”

Staar verhelpen met operatie
Een operatie is de enige manier om staar te verhelpen. Per jaar worden in Nederland zo’n 140.000 staaroperaties uitgevoerd. Het is wereldwijd de meest uitgevoerde operatie. Cardozo: “De staaroperatie is een technisch hoogstandje dat met de hand gebeurt. Met druppels wordt het oog verdoofd. Vervolgens wordt met microchirurgische precisie de vertroebelde lens van de patiënt vervangen door een lensje van kunststof. Je kunt binnenlopen voor een staaroperatie en 20 minuten later weer buiten staan. Deze operatie gaat bijna nooit mis. Het slagingspercentage ligt op 98%. En zelfs als er dingen fout gaan, dan loopt het niet dramatisch af. Dan moet er bijvoorbeeld na de operatie nog een laserbehandeling volgen.”

Brilsterkte aanpassen door staaroperatie
Een staaroperatie kan ook een methode zijn om de brilsterkte te verminderen. Cardozo: “Tijdens een staaroperatie verwijderen we de troebele lens en vervangen we die door een kunstlens. Stel dat een patiënt een brilsterkte van -12 heeft dan kunnen we een kunstlens plaatsen met -3. Een dergelijke aanpassing van brilsterkte kan een enorme verbetering betekenen in levenskwaliteit. En je hoeft er niet extra voor betalen. Wil je helemaal scherpe ogen dan bestaat ook de mogelijkheid tot laserbehandeling erna, waardoor je ogen weer op 0 uitkomen. Ook kan je troebele lens vervangen worden door een dubbelfocus lens. Daarmee kun je zowel ver zien als lezen. Deze extra’s worden niet vergoed door je zorgverzekeraar.”

Nastaar
Met een staaroperatie ben je niet definitief van staar af. Vroeg of laat zal nastaar op gaan spelen. Cardozo: “Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel waar je kunstlens in is geplaatst wat troebel worden. Hierdoor vermindert je gezichtsscherpte weer. De kans om nastaar te krijgen is afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt af van het type kunstlens dat geïmplanteerd wordt. De ene kunstlens geeft namelijk meer kans op nastaar dan de andere kunstlens. Ook verschilt het per persoon hoe snel het achterste deel van het kapsel troebel wordt. Sommigen hebben na een jaar al nastaar, bij anderen duurt het 4 tot 5 jaar. Als je lang genoeg leeft, krijg je sowieso te maken met nastaar. Nastaar is eenvoudig te behandeling met 1 laserbehandeling.”

 

Auteur: Rachel van de Pol
Bron: Oogarts Oscar Lopes Cardozo

2 Reacties

  • dubbelzien schreef:

    Toevallig heb ik ook op jonge leeftijd een staaroperatie ondergaan twee jaar geleden. Toen was ik 43 jaar. Dus inderdaad eerst bij de opticien mijn brilsterkte aangepast, maar dit verhielp niet het dubbel en onscherpe zien. Je denkt niet zo snel aan staar als je nog relatief jong bent. Ben blij dat toch doorgestuurd werd naar een oogarts die al snel staar vaststelde. Met de staaroperatie was ik er snel vanaf. Nu nog wachten op de nastaar…

  • ploegmakers schreef:

    wat kan een vrouw van hogere leeftijd doen aan haar moeder met oogopersatie met staar
    stuur mij aub een kliene folder met daarin iets over staar operaties na de vijftig
    dank

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *