Snotterig en rode ogen. Verkoudheid of winterallergie?

Uiterlijk 29 november 2017 1 Reactie
Snotterig en rode ogen. Verkoudheid of winterallergie?

Hatsjoe! Het snot loopt als water uit je neus en je ogen zijn rood, geïrriteerd en waterig. “De zoveelste verkoudheid van deze winter”, denk je bij jezelf. Of heb je misschien last van een winterallergie?

Wat is een winterallergie?

Ongeveer 25% van de Nederlanders is het hele jaar allergiegevoelig, dus ook in de winter. Veel mensen denken dat allergenen in de winter geen kans krijgen. Helaas is deze gedachte niet juist. Sterker nog, de winter brengt allergenen met zich mee die andere seizoenen niet of in mindere mate hebben, zoals schimmelsporen, huismijt, stof of pollen. Als je gevoelig bent voor deze allergenen dan kan het zijn dat je een winterallergie hebt.

Allergenen in de winter

Natte bladeren bevatten schimmelsporen die je aan je schoenen mee in huis neemt, huisdieren blijven meer binnen met de kou en huismijt doet het goed in het harige tapijt dat je voor de winter weer in de woonkamer legt. Deuren en ramen gaan potdicht, de verwarming gaat aan en voilà, je hebt de perfecte kweekgrond voor allergenen.

Hoe wordt een allergische reactie veroorzaakt?

Een allergie wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem. Je lichaam ziet onschuldige deeltjes zoals schimmelsporen of pollen aan voor bacteriën en valt ze aan. De aanval van je lichaam als reactie op de allergenen lijkt op de reactie die je lichaam heeft op een verkoudheid. Dit kan een zwelling bij je neusgaten, een lopende neus, hoesten en niezen veroorzaken. Allergieën zijn niet besmettelijk, maar je kunt wel een erfelijke aanleg hebben.

Verschil winterallergie en verkoudheid

De symptomen van een winterallergie worden vaak aangezien voor een verkoudheid. Een winterallergie moet je anders bestrijden dan een verkoudheid, dus het is belangrijk het verschil tussen de twee te kunnen herkennen. In onderstaand overzicht lees je de belangrijkste verschillen:

Eigenschappen Verkoudheid Allergie
Duur 3-14 dagen Dagen tot maanden: zolang je blootgesteld wordt aan het allergeen
Tijd van het jaar Meestal in de winter, maar het is in elk seizoen mogelijk Het hele jaar door: sommige allergieën zijn seizoensgebonden
Start van symptomen Na de infectie met het virus duurt het een paar dagen voor de symptomen zich voordoen. Symptomen kunnen zich onmiddellijk voordoen na blootstelling aan het allergeen
Symptomen Verkoudheid Allergie
Hoest Vaak Soms
Pijn Soms Nooit
Vermoeidheid Soms Soms
Koorts Zelden Nooit
Jeukende waterige ogen Zelden Vaak
Zere keel Vaak Soms
Verstopte of lopende neus Vaak; meestal geel snot Vaak; meestal helder, waterig snot

Winterallergie bestrijden

Je kunt zelf veel dingen doen tegen een winterallergie. Houd je huis schoon en zet deuren en ramen open tijdens het stoffen. Het is raadzaam om oude, harige tapijten te verwijderen uit je woonkamer. Neem regelmatig een hete douche om de allergenen van je lichaam te spoelen. Het stoom laat je tegelijkertijd vrijer ademen. Meer tips tegen winterallergie lees je in het artikel Zo bestrijd je winterallergie.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: American Academy of Allergy Asthma & Immunology, WebMD

1 reactie

  • Pijn schreef:

    Bij mij doet mijn allergie wel degelijk zeer! Tussen mijn neus en mijn keel, van binnen (rugkant), dat slijmvlies voelt alsof t gescheurd of kapot is. Ik weet dat meer mensen dit gevoel kennen. Tranen over mijn wangen als ik mijn tong tegen mijn gehemelte druk. Uiteindelijk is dat wel t enige wat helpt tegen de pijn, want dan zet t slijmvlies zo ver op dat t verdooft..

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *