Silicium: het geheim voor mooi haar, een egale huid en sterke nagels?

Het haar en het gezicht zijn een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk. Bij een eerste ontmoeting met iemand zijn het meestal de eerste dingen die je opvallen. Steeds vaker wordt beweerd dat het slikken van voedingssupplementen met silicium helpen bij het krijgen van glanzend haar, een mooie huid en sterke nagels. Maar in hoeverre klopt dat? En wat is silicium eigenlijk?

Wat is silicium?

Silicium is een van de meest voorkomende elementen op aarde. De aardkorst bestaat namelijk voor zo’n 25,7% uit silicium. Het wordt ook wel kiezelzuur genoemd en is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Voor planten en dieren is het zelfs essentieel voor de opbouw van celwanden. Voor ons is silicium een onderdeel van ons bindweefsel. Het is vooral nodig voor de aanmaak van taaie weefsels, zoals:

 • Botten
 • Pezen
 • Kraakbeen
 • Vaatwanden
 • Huid
 • Nagels
 • Haar

Ook helpt silicium - net als vitamine D en calcium - de botten te versterken en zou het de kans op artrose, botbreuken en osteoartritis (een vorm van artrose waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt) kunnen verkleinen.

Wat zijn symptomen van een siliciumtekort?

De symptomen van een tekort aan silicium zijn snel duidelijk, omdat deze verbonden zijn aan de bindweefsels van ons lichaam. Bij een gebrek aan silicium ontstaan er rimpels, heb je droog haar en zwakke broze nagels die snel afbreken.

Silicium en de huid

Er spelen twee eiwitten een grote rol bij het geven van structuur aan de huid: elastine en collageen. Beide zorgen ervoor dat de huid elastisch en stevig is en dat de huid zichzelf kan vernieuwen. Na je vijfentwintigste levensjaar neemt de productie van collageen af, waardoor rimpels ontstaan. Silicium beschermt de eiwitten in de huid, waardoor deze elastischer is en minder rimpels heeft.

Naast dat silicium rimpels voorkomt, helpt het ook bij het verminderen van cellulite. Van cellulite wordt vaak gedacht dat het een gevolg is van overgewicht, maar dat is niet helemaal waar. Het is namelijk een ophoping van vet, vocht en afvalstoffen. Hierdoor komt er spanning op het bindweefsel te staan, wat zorgt voor putjes en bultjes in de huid. Silicium versterkt het bindweefsel, waardoor cellulite vermindert.

Silicium en het haar

Haar is opgebouwd uit de eiwitten keratine en collageen. Bij een tekort aan deze eiwitten wordt het haar broos en valt het uit. Silicium is essentieel voor de aanmaak van keratine en collageen, dus hoe hoger de siliciumconcentratie, hoe minder snel het haar uitvalt en hoe meer glans het heeft.

Silicium en de nagels

Nagels bestaan net als haar uit keratine. Keratine zorgt voor veerkracht en stevigheid van de nagel. Aangezien silicium voor de aanmaak van keratine zorgt, is silicium nodig om gezonde nagels te behouden.

Silicium in voeding

Van nature komt silicium voornamelijk voor in heermoes, brandnetel en granen zoals gierst en haver. Andere voorbeelden van voeding waar silicium in voorkomt zijn:

 • Rozijnen
 • Mineraalwater
 • Bruine rijst
 • Bonen
 • Bananen
 • Bier
 • Knolgroenten
 • Spinazie

Extra silicium nemen?

Silicium helpt dus bij het krijgen van mooi haar, een egale huid en sterke nagels. Daarnaast kan het ook nog eens helpen om artrose, botbreuken en osteoartritis te voorkomen. Er wordt daarom aanbevolen om minimaal 5 tot 20 mg silicium per dag binnen te krijgen. De meeste mensen halen deze hoeveelheid al met het eten van siliciumrijk voedsel zoals bananen of spinazie. Als je deze hoeveelheid niet haalt, kun je extra silicium nemen in de vorm van pillen of druppels. Twijfel je of je een siliciumtekort hebt? Bij de huisarts kun je laten testen of je een vitamine- of mineralentekort hebt aan de hand van een bloedtest.

Auteur: Demi de Jong
Bronnen: Majorie Former (2013) Informatorium Voeding en Diëtetiek - Voedingsleer, P. Daenens, H. Deelstra, D.L. Massart, C. van Peteghem en J. Fernandes (2000) Bijzondere voeding, Stichting OrthoKennis, Stichting Ortho Health Foundation

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd