Rode vlekken in het gezicht: overgevoeligheid?

Uiterlijk 11 oktober 2017
Rode vlekken in gezicht en op huid

Rode vlekken in het gezicht kunnen erg vervelend zijn en vragen oproepen, vooral wanneer ze plotseling verschijnen en je niet weet wat de oorzaak is. Komen de rode vlekken door stress of heeft het te maken met een allergie? En wat betekenen rode vlekken bij je baby? In dit artikel lees je meer over de mogelijke oorzaak van rode vlekken in het gezicht en op de huid.

Rode vlekken op de huid

Rode vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. Er bestaan verschillende soorten rode vlekken: rode vlekken op de huid zonder jeuk of met jeuk, rode vlekken die gepaard gaan met bultjes en/of blaasjes, ringvormige rode vlekken en ga zo maar door. Een rode vlek op de huid valt op, maar hoeft niet meteen iets ernstigs te betekenen. In veel gevallen zijn rode vlekken op de huid het teken van overgevoeligheid voor bepaalde factoren.

Overgevoelige huid

Een overgevoelige huid is vatbaar voor stoffen van buitenaf en raakt sneller geïrriteerd. Dit komt doordat de huid een verminderde barrièrefunctie heeft. De huidbarrière bestaat uit de bovenste lagen van de huid: de huid die je ziet. Een gezonde huid voelt glad en zacht aan. Wanneer de huid beschadigd is, is de huid droog en voelt deze soms ruw aan. De zintuigen van een overgevoelige huid zijn sneller prikkelbaar en reageren daardoor sneller en sterker op hormonale- of stressfactoren en prikkels van buitenaf. Dit kan zich uiten in rode vlekken en een brandend, trekkerig gevoel van de huid.

Soms heeft overgevoeligheid van de huid te maken met een allergie. Je bent dan extra gevoelig voor een bepaalde stof, zoals parfum. Wanneer de huid in aanraking komt met zo’n stof, kunnen er rode vlekken of bultjes ontstaan. Deze zijn vaak zichtbaar in de hals en het gezicht en verdwijnen meestal vanzelf nadat je stopt met het gebruiken van het product.

Oorzaak rode vlekken in het gezicht

Rode vlekken in het gezicht hoeven niet altijd te duiden op een overgevoelige huid. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door medicijnen, griep, alcohol of kruiden in voedsel. Een andere, milde vorm van rode vlekken in het gezicht is blozen. De bloedvaten in het gezicht verwijden doordat de huid oververhit is en moet afkoelen, bijvoorbeeld na het sporten, door hete temperaturen of door een opvlieger tijdens de overgang. De vlekken kunnen ook het resultaat zijn van schaamte of stress.

Rode vlekken bij een baby

Rode vlekken bij een baby roepen vaak vragen op bij ouders. Als ouder ben je snel bezorgd, maar rode vlekjes in het gezicht of op de huid van een baby hoeven niet ernstig te zijn. Huidproblemen bij baby’s komen regelmatig voor en ontstaan bijvoorbeeld door warmte, te lang badderen of door bepaalde weersomstandigheden.

Soms zijn rode vlekken een uiting van een kinderziekte. Hier kan elke baby mee te maken krijgen. Voorbeelden van ziektes met rode vlekken zijn waterpokken, mazelen en de vijfde ziekte. De rode vlekjes zijn vaak onschuldig en gaan na een aantal dagen of weken weer weg. Lees op Gezondheidsplein meer over kinderziektes met rode vlekken.

Wat kun je doen?

In de meeste gevallen verdwijnen rode vlekken in het gezicht vanzelf. Rode vlekken door warmte, stress en schaamte verdwijnen doorgaans binnen een paar uur. Als de vlekken het gevolg zijn van een allergische reactie kan dit langer duren.

Met een overgevoelige huid heb je mogelijk vaker last van rode vlekken. Om een droge en gevoelige huid te voorkomen, is het belangrijk dat je de huid goed verzorgt. Zorg ervoor dat de huidbarrière niet beschadigd raakt, zodat de huid minder vatbaar is voor irritaties. Het is belangrijk dat je de huid goed hydrateert. Dit gaat het waterverlies uit de huid tegen, waardoor de huid minder snel uitdroogt. Gebruik een gezichtscrème die geschikt is voor jouw huidtype. Een schoonheidsspecialist kan je adviseren wat voor crème voor jou geschikt is.

Verdwijnen de rode vlekken niet, ontstaan de vlekken doordat je bent begonnen met een bepaald medicijn of maak je je zorgen? Ga dan langs de huisarts voor meer informatie en advies.

Deze tekst is goedgekeurd door drs. J.A. Geel, Aios Huisartsgeneeskunde

Auteur: Iris Broerse

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *