Reageer snel op de symptomen van gewrichtspsoriasis

Uiterlijk 29 oktober 2015 2 Reacties
huid_jeuk_psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die in zes verschillende vormen voorkomt. De meeste varianten brengen alleen huidafwijkingen met zich mee, maar bij gewrichtspsoriasis treden daarnaast gewrichtsklachten op. Als je er op tijd bij bent, kan de ontwikkeling van deze ziekte afgeremd worden.

De kenmerken van gewrichtspsoriasis, ook wel psoriasis artritis genoemd, lijken op reumatische gewrichtsaandoeningen. Deze vorm komt bij vijf tot tien procent van de psoriasispatiënten voor. De diagnose is vaak moeilijk te stellen en mag alleen door een reumatoloog, eventueel samen met een dermatoloog, worden gesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal openbaart de ziekte zich tussen de 20 en 40 jaar.

Wat is de oorzaak van psoriasis artritis?

Chronische ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Waar je lichaam normaal gesproken reageert op schadelijke indringers met een ontsteking, valt bij een chronische ontsteking je immuunsysteem je eigen gewrichten aan. Hoe dit precies komt is nog niet bekend. Gewrichtspsoriasis is niet erfelijk, al komt het in sommige families vaker voor dan in andere. Je genetische opbouw kan van invloed zijn, maar ook andere factoren, zoals stress, kunnen meebepalen of de ziekte wel of niet geactiveerd wordt in jouw lichaam.

De symptomen van gewrichtspsoriasis

Als je pijnlijke ontstekingsverschijnselen ziet aan één of meerdere vingers of tenen, knieën, polsen en enkels, kan het gewrichtspsoriasis zijn. Het lijkt op reuma, maar is vaak minder duidelijk en minder pijnlijk. Daardoor gebeurt het regelmatig dat de symptomen niet op tijd herkend worden. Ondanks het feit dat de pijn soms minder is, is de schade aan de gewrichten even groot en kan uiteindelijk functieverlies en vervormingen veroorzaken. Andere belangrijke kenmerken zijn aanhoudende ochtendstijfheid, een pijnlijke nek en (onder)rug en oververmoeidheid. Op de huid kunnen schilfering, jeuk, roodheid en veranderingen aan je nagels aanwijzingen zijn.

Hoe kan gewrichtspsoriasis behandeld worden?

De klachten verschillen per patiënt. Sommige mensen hebben nauwelijks huidklachten, maar heel veel last van de gewrichten, of juist andersom. Omdat gewrichtspsoriasis een chronische ziekte is, is het helaas niet te genezen. Wel kunnen de symptomen van de ziekte geremd worden als je er op tijd bij bent. De meeste gewrichtsschade treedt al in de eerste twee jaar op, dus is de meest ideale behandeling een snelle behandeling. Ga daarom meteen naar de huisarts als je de hier beschreven klachten herkent. Deze kan je dan doorverwijzen naar een reumatoloog.

Auteur: Corina Blommendaal
Bronnen: www.psoriasis.nl, www.artritispsoriatica.nl

2 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *