Pas op met verdachte moedervlekken

Uiterlijk 1 maart 2016 17 Reacties
dokter onderzoekt moedervlek

Bijna iedereen heeft moedervlekken. Heel soms kan uit verdachte moedervlekken huidkanker (melanoom) ontstaan. Waar moet je op letten?

De meeste mensen hebben er gemiddeld twintig: moedervlekken. Het zijn licht tot donker gekleurde vlekjes of op de huid liggende plekjes. De kleur wordt gevormd door een plaatselijke concentratie van pigmentcellen (melanocyten). Het is niet precies bekend hoe moedervlekken ontstaan. Sommige moedervlekken zijn er al bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Moedervlekken zijn vaak erfelijk, maar mogelijk stimuleren ook verbrandingen door de zon in de jeugd de vorming van moedervlekken.

Kleine kans op melanoom

Bij elke moedervlek bestaat een heel kleine kans dat deze verandert in een melanoom, een vorm van huidkanker die ontstaat door ontspoorde pigmentcellen. Omdat melanomen snel kunnen groeien en uitzaaien, is het belangrijk om alert te zijn op veranderende moedervlekken. Het perspectief van mensen met melanomen is trouwens redelijk gunstig; ruim 90% van de mensen overleeft de eerste vijf jaar na de diagnose.

Onrustige moedervlekken

Er zijn verschillende soorten moedervlekken, onder te verdelen in gewone, goedaardige moedervlekken en onrustige moedervlekken. De laatste kunnen in sommige gevallen uitgroeien tot een plek met huidkanker, een melanoom. Het gaat om de volgende moedervlekken, in oplopend risico:

 • Kleine egaal bruine moedervlekken die bovenop de huid liggen. Dit zijn de meest gangbare. Er is een heel klein risico dat ze veranderen in een melanoom.
 • Kleine, aangeboren moedervlekken, meestal met donkere haren begroeid. Ook deze moedervlekken hebben een zeer laag risico, zeker als ze kleiner zijn dan vier centimeter.
 • Moedervlekken die op latere leeftijd zijn ontstaan en vlak in de huid liggen (niet verheven) hebben een iets grotere kans om een melanoom te worden.
 • Vlak in de huid liggende, wisselend gekleurde moedervlekken (ook wel “atypische moedervlekken” genoemd) hebben iets meer (maar nog steeds een heel kleine) kans om in een melanoom te ontaarden.
 • Bij grote, aangeboren moedervlekken die minstens acht centimeter groot zijn, bestaat een vrij grote kans dat ze zich tot een melanoom ontwikkelen.

Hoe herken je een melanoom?

Soms komen moedervlekken voor die geleidelijk of juist plotseling veranderen. Ze kunnen een ander uiterlijk krijgen of klachten gaan geven. De klachten hoeven niet meteen te wijzen op de ontwikkeling van een melanoom. Om risico’’s te voorkomen is het toch aan te raden je huisarts te raadplegen, als je een of meerdere van de volgende veranderingen in een moedervlek waarneemt.

 • Verandering van kleur: gehele of gedeeltelijke kleurverandering (donker of juist lichter)
 • Verandering van vorm: groter worden, of dikker, of grilliger vorm
 • Jeuk, steken of pijn aan de moedervlek
 • Bloeden van de moedervlek

Als melanomen in een vroeg stadium worden ontdekt en worden weggehaald is de kans dat ze uitzaaien klein. Hoewel er een verband is tussen onbeschermd zonnen en de toename van huidkanker, is niet aangetoond dat zonnebaden de kans op melanomen in moedervlekken vergroot.

Moedervlek met eczeem

Soms komen moedervlekken voor met eczeem. Deze zogeheten moedervlek van Meyerson kan jeuken door de eczeemreactie en is een reden om naar je huisarts te gaan. Meestal wordt de vlek met een ontstekingsremmende zalf behandeld, waarna de moedervlek beter kan worden beoordeeld. Vaak gaat het om een goedaardige moedervlek.

Moedervlek met kleurloze ring

Een zogenoemde halo moedervlek wordt gekenmerkt door een pigmentloze ring rond de moedervlek. De ontkleurde ring kan heel smal zijn, maar ook wel een paar centimeter groot. Deze vlekken moeten goed beschermd worden tegen de zon. Halo moedervlekken komen het vaakst voor bij kinderen en jonge volwassenen. Ze zijn bijna altijd goedaardig, maar het is verstandig om ze te laten beoordelen door een arts.

Naar de huisarts

Herken je de symptomen van bovenstaande moedervlekken bij jezelf? Ga dan altijd even langs de huisarts. Deze kan dan een besluit maken over de schadelijkheid van je moedervlek en kan eventueel de keuze maken om hem te verwijderen. Wanneer je een moedervlek laat verwijderen, is dat een kleine ingreep: na een plaatselijke verdoving snijdt de arts de moedervlek weg en hecht vervolgens de huid weer aan elkaar. Je kunt je moedervlek overigens ook laten verwijderen bij een gespecialiseerde huidarts, dermatoloog of plastische chirurg.

Lees op de website Stichtingmelanoom.nl meer over het herkennen van verdachte moedervlekken.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Medisch A-Z, Huidinfo, Huidarts, KWF, Thuisarts, Huisartskliniek

17 Reacties

 • Sandra schreef:

  Een moedervlek van 8cm groot!! Dat is nogal een joekel! Of wordt hier 8mm bedoeld

 • sam schreef:

  sandra ik denk dat ze wel 8 cm bedoelen mijne in namelijk 5 cm

 • Romina schreef:

  Ik heb precies het zelfde wat hier staat ik kreeg een moeder vlek in me gezicht en eerst dacht ik dat het een puistje was maar later werd die wat groter en hij veranderde elke keer naar een donkere kleur wat dus nu een moedervlek blijkt te zijn en het jeukt heel erg en er kwam wel is een beetje bloed uit, is dit wel goed? Zou ik naar de dokter moeten??

  • JW schreef:

   Beste Romina,
   Beter laat dan nooit…. Ja ik zou naar de huisarts ermee gaan. Een bloedende en jeukende moedervlek is vaak niet goed!

   (ik kijk waarschijnlijk niet meer op dit forum)

 • kayleigh schreef:

  Hallo,

  Ik heb ineens last gekregen van een moedervlek die ik al ik weet niet hoelang heb. Hij zit op mijn voet en het doet super veel pijn tijdens het lopen. Ook als ik er overheen wrijf doet het pijn. Het is echt een hele kleine moedervlek maar hij doet echt veel pijn. Het deed ook in één keer pijn. Ik was gewoon aan het lopen en het begon ineens zeer te doen…

  • Chantal schreef:

   Hoe is het afgelopen? Ik heb ook zoiets. Heb een klein moedervlekje onderop mijn voetzool, in de holte, het stukje zachte huid, een plek waar ik naar mijn idee vermoeide voeten krijg door slecht schoeisel of gebrek aan ondersteuning. Het laatste had ik laatste steeds vaker last en gisteravond ontdekte ik daar onder dat moedervlekje een bult ter groote van een doormidden gesneden pingpongbal, duidelijk voelbaar en zichtbaar. Erg pijnlijk bij aanraking. Vandaag liep ik erover als’n eend, nu zelfs pijnlijk zonder aan te raken. Lig nu op de bank en dit voelt gewoon niet goed, alsof er iets naar binnen opzwelt.
   Benieuwd wat kayleigh onndernomen heeft en de situatie nu is.
   Normaal ga ik niet gauw naar de dokter, ik dokter zelf wel van alles uit en uiteindelijk verdwijnen de klachten vanzelf. Maar dit voelt anders, dit verdwijnt denk ik niet zomaar vanzelf, toch maar enkele dagen aankijken met veel voetrust.

   • sylvia schreef:

    Ik zou t maar doen. Ik had ook een moedervlekje op mn voetzool, ik ging ermee naar de huisarts met het idee :” hij zal wel zeggen dat t niks is”….2 weken geleden is het verwijderd. Afgelopen vrijdag gingen de hechtingen eruit en kreeg ik de uitslag; onduidig, maar met tekenen van een melanoom. Het is maar goed dat hij op tijd is weggehaald, het was maar 2,2 mm.

 • marregje schreef:

  Hallo, ik heb sinds een paar dagen veel jeukende moedervlekjes. Op mn buik en in mn hals. Het zijn heel normale kleine moedervlekjes. Maar waarom jeuken ze ineens zo?? Ik kan er niks over op internet vinden. Allergie ofzo?

 • emily schreef:

  Hoi
  ik heeb een moedervlek op mijn voet en die ik heb al sinds mijn geboorte nu heb ik sinds een paar dagen een klein bultje op mijn moedervlek zitten het doet geeb pijn en het jeukt ook niet voor zover ik weet is het bultje nog niet groter geworden.
  moet ik nu naar de dokter gaan of gewoon even afwachten?

 • Anoniem schreef:

  ja meten is weten en ik denk dat iedereen blij is met zeker weten…….

 • tineke schreef:

  ik heb een grote moedervlek op me borst me hele leven lang ,pas nog allerlei onderzoeken gehad vd borstonderzoek door MRI geweest v.d. zekerheid alles was oké en dit is een paar weken geleden en nu ineens begint er een rode cirkel er om heen te komen en licht gevoelig is het ik vind het maar vreemd
  dus morgen naar de huisarts vd zekerheid ,,,,,,,,,zijn meer die ervaringen hebben ?

 • Kim schreef:

  Ik heb net me moedervlek laten onderzoeken door een dermatoloog… Heb der 2 op de borst eentje was goed de andere wat onrustig.. Hij zei kom over half jaar terug…. Uhm hallo nee zou die weg gehaald kunnen worden. En na kijken gelukkig kan ik dinsdag terecht….
  Vroeg aan hem moet ik me zorgen maken.. Hij zei nee is beetje onrustig en niet symmetrisch of zo iets…. Hij zal het wel weten maar toch weg ermee en na kijke. ……ben vrouw van 32 en 2 kinderen… Wil graag langer op de wereld blijven…

  • Lara schreef:

   U heeft gelijk en ik hoop het ook zo erg voor u en mevrouw onrustig is melanoom dus hij snelafgehaald anders gaat ie door u leghaam en kan er niks meer afgehaald en dat heet kankerborst en ik ben ook arts (Docteur)

 • Dirk schreef:

  Hoi,
  Vandaag zag ik ineens dat ik een bultje op mijn buik heb (weet niet zeker of het eerst een moedervlek was). Het bultje ziet er donkerbruin/zwart uit en er zit een zwart puntje op. Toen ik er een beetje aan ging zitten om te kijken wat het was begon het te bloeden en een aantal minuten later toen het bloeden was gestopt was het zwarte puntje weer terug. Raden jullie aan om hiermee naar de dokter te gaan of zal het waarschijnlijk gewoon een soort van mee-eter zijn en dus niets ernstigs? Alvast bedankt.

  • Robin schreef:

   Dirk, beetje dom dat je de keuze om wel of niet naar de dokter te gaan laat afhangen van de willekeurige mening van een willekeurig iemand op het internet. Als je het niet vertrouwt GA NAAR DE DOKTER!!

 • Lara schreef:

  Ik ben zo bang dat het kanker is ik had er al een en heb ik ook afgezneide en ook al een kleine zo 1 cm

 • Robke schreef:

  Niet meteen allemaal in panier, vaak is er niks aan de hand.
  Ik heb echt belachelijk veel moedervlekken, en enkele daarvan jeuken al jaren. Meerdere keren laten controleren… Niks mis mee, gewoon weg laten snijden en hopen dat er niks terug komt.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *