Opvliegers: dit kun je er tegen doen

Algemeen, Uiterlijk 5 januari 2018 59 Reacties
opvlieger

Opvliegers zijn vervelend, maar gelukkig kun je er zelf veel tegen doen. Gezond voedsel, beweging en ontspanning zijn de sleutelwoorden.

Tijdens een etentje zit je lekker te kletsen en een wijntje te drinken. Uit het niets word je overvallen door een opvlieger: je begint te transpireren, je hart klopt sneller en je gezicht en hals worden zo rood als een tomaat. Na een paar minuten is het over, maar je shirt en de rug van de stoel zijn al doorweekt van het zweet. Opvliegers zijn erg vervelend, maar gelukkig vormen ze geen bedreiging voor je gezondheid.

Waar komen opvliegers vandaan?

Opvliegers zijn het meest bekende signaal bij vrouwen dat de overgang is begonnen. In de overgang krijg je te maken met hevige hormonale veranderingen. Opvliegers hebben vooral te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Zolang de eisprong plaatsvindt, maken de eierstokken deze hormonen nog genoeg aan. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de voorraad eicellen in de eierstokken af. Hierdoor wordt gaandeweg ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt.

Thermostaat in de war

In de hersenstam bevindt zich een thermostaat die onze lichaamstemperatuur nauwkeurig reguleert. Deze thermostaat staat ook onder invloed van oestrogenen. Door een daling van de oestrogenen in het bloed, reageert de thermostaat alsof er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Het lichaam reageert daarop met aanpassingen om de warmte kwijt te raken. De huidbloedvaten openen om meer bloed naar de huid te transporteren en de warmte wordt via de huid aan de omgeving over gedragen (zweten). Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur weer. Dit proces ervaar je als een opvlieger.

Opvliegers zijn beïnvloedbaar

Ongeveer tachtig procent van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met opvliegers. Opvliegers kunnen heel kort duren, maar ook wel eens een kwartier of langer. Sommige vrouwen hebben er een paar maanden last van, anderen vele jaren. Tien jaar na de laatste menstruatie heeft nog altijd vijf procent van de vrouwen last van opvliegers. De intensiteit en de duur van opvliegers zijn gelukkig beïnvloedbaar. Stress en emoties werken bijvoorbeeld versterkend. Door stress komt er meer adrenaline vrij en onder invloed van het stofje adrenaline neemt het aantal opvliegers toe.

Opvliegers beperken door voeding

Opvliegers kun je te lijf gaan met hormonale medicijnen, niet-hormonale medicijnen of homeopathische middelen. Daarnaast kun je opvliegers ook op een andere manier proberen in te perken. Zo heeft onder andere je voeding veel invloed op de intensiteit en frequentie van opvliegers. Het is daarom de moeite waard om te letten op wat je eet en drinkt.

Fyto-oestrogenen zijn bijvoorbeeld plantaardige hormonen die het aantal opvliegers of de hevigheid ervan verminderen. Ze komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Aziatische vrouwen hebben nauwelijks last van opvliegers. Dit komt waarschijnlijk doordat hun voeding rijk is aan deze plantaardige hormonen. Ze komen voor in de volgende voedingsmiddelen:

 • Sojaproducten
 • Bepaalde noten en zaden zoals amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten en lijnzaad
 • Peulvruchten zoals kikkererwten, kidneybonen en linzen
 • Graansoorten zoals tarwe, mais, haver, gerst en rogge
 • Planten zoals de rode klaver en de luzerne.

Naast fyto-oestrogenen bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op opvliegers:

 • Fruit zoals appels, perziken, peren en mango’s
 • Groenten zoals broccoli, paprika, rabarber en koolsoorten
 • Aardappels
 • Gezonde vetten en oliën zoals olijfolie, sojaolie, walnootolie en zonnebloemolie
 • Zuivelproducten zoals yoghurt, sojamelk, karnemelk en kwark
 • Eieren
 • Vis zoals makreel, haring, paling, sprot en bokking
 • Zoetstoffen zoals honing, kandij, ahornsiroop en dadelsiroop

“Opvliegwekkend” voedsel

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook een averechtse werking hebben op opvliegers. Veel vrouwen ervaren dat de onderstaande voedingsmiddelen opvliegers kunnen versterken:

 • Pittig gekruide gerechten
 • Koffie, thee, frisdranken en alcohol
 • Suiker en producten van wit meel
 • Producten die veel eiwitten bevatten
 • Vlees en gevogelte
 • Conserveringsmiddelen

Opvliegers en lifestyle

Naast voedsel kan ook je leefstijl de hoeveelheid en intensiteit van opvliegers beïnvloeden. Vrouwen die roken, blijken eerder, meer en langer last te hebben van opvliegers. Uit enkele wetenschappelijke onderzoeken is daarnaast naar voren gekomen dat vrouwen die regelmatig bewegen minder last hebben van opvliegers. Dit zou kunnen komen doordat sporten stressverminderend werkt. En stress is een grote uitlokker van opvliegers.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: NHG, P. Ottervanger, W. Smit (2011), Menoblues: Handboek voor vrouwen in de overgang, M. Stearn (1998), Embarrassing Problems, Dom G. (2001), Greep op de overgang, M.J. Heineman (2012), Obstetrie en gynaecologie

59 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Ik heb al lange tijd klachten, maar ze worden veel sterker nu ik de overgang ben gepasseerd. Ik ben vroegtijdig in de overgang gekomen. De klachten zijn begonnen in de benen, maar zijn uitgebreid naar mijn armen, handen, borst en hals: mijn bloedvaten zijn opgezwollen, wijder en zichtbaarder geworden het laatste jaar. Maar met name heb ik dag en nacht veel pijnlijke sensaties op genoemde plaatsten; zoals tintelingen, steken, zeurderige en brandende pijn, spierpijn en veelal een doof gevoel. De conditie van mijn huid gaat zienderogen achteruit. Af en toe heb ik nu ook tintelingen in mijn gezicht. De klachten worden (nog) heviger bij vermoeidheid en warm weer. Misschien herken u iets, weet u wat het is of weet u waar ik terecht kan.

  • Anoniem 2 schreef:

   Heeft u nog last van alle pijnlijke sensaties door uw hele lichaam, tintelingen, steken, zeurderige en brandende pijn en een doof gevoel. Ik heb dit 24 uur per dag en vraag mij af wat bij u de oorzaak is geweest? Ik zag een advies om de pil een tijdje te gaan gebruiken . Is dit de oplossing geweest? Verder heb ik geen huid en aderproblemen.

   • Miranda schreef:

    Ook ik had last van een heel naar gevoel in mijn benen. De huisarts kon niets vinden. Ook geen vitaminegebrek in mijn bloed. Op aanraden van een vriendin toch vitamine B-forte gaan slikken samen met calcium-magnesium-zink tabletten en een dag later waren mijn klachten weg. Na een tijdje weer gestopt en na een paar dagen waren de klachten weer terug. Misschien het proberen waard voor hen die ook zere en rusteloze benen hebben.

  • Anoniem schreef:

   Sinds mijn 50ste in de overgang nu 54 in de menopauze .
   Ook ik heb last van deze klachten nu sinds kort ook kramp in mij linkerbeen onder de knieholte. Pijnprikkels, steken, tintelingen.

  • Regina schreef:

   Anoniem, ik raad u aan om naar een complementaire arts of natuurarts toe te gaan en
   uw B12 en schildklierhormonen te laten controleren. Vraag een uitdraai van uw bloeduitslagen. De B12 gehalte moet boven de 350 pm uitkomen. Voor meer informatie over B12 kunt u terecht op de site van Hendrik de Jong.

   Succes.

   • Helma schreef:

    Ik heb heel erg last van opvliegers.Ik zweet me rot dan heb ik het warm en gooi het dekbed van me af en 5 min later ijskoud ik ben kletsnat iedere keer slaap daardoor slecht en de koloos vliegen eraan wat ik heel erg vind .Wat kan ik doen.

  • Yvonne schreef:

   Lees eens wat er geschreven wordt over een tekort aan b 12, laat je bloed er eens op onderzoeken. Als je daar een tekort aan hebt kan het veel schade veroorzaken,
   Groetjes,
   Yvonne

 • Nienke ten Berge - arts - expert drdr schreef:

  @Anoniem
  Ik kan zo ook geen oplossing voor je bedenken, zeker niet omdat ik je niet in het echt kan onderzoeken. Zijn je klachten begonnen tijdens de overgang? In dat geval kan het te maken hebben met het verdwijnen van de geslachtshormonen. Je zou kunnen proberen om drie maanden lang de anticonceptiepil te slikken om te zien of het daarmee beter gaat. Verder vroeg ik me nog af of je armen en benen zelf ook opgezwollen zijn, of alleen de bloedvaten? Bij warm weer zijn de bloedvaten altijd meer opgezwollen, dit is bedoeld om warmte kwijt te raken. En ben je de laatste tijd afgevallen? Na de overgang verandert de samenstelling van je huid ook, waardoor de huid zijn stevigheid verliest en bloedvaten beter zichtbaar zijn. Vaak wordt de huid veel droger na de overgang.
  Maar nogmaals, ik kan zo van afstand niet zeggen wat er met je aan de hand is. Misschien kan je huisarts je doorverwijzen naar een internist.

 • bonnefooi schreef:

  @anoniem
  Het deed me echt goed jou reactie te lezen, omdat ik er zo veel in herken! Zelf kamp ik al jaren met soortgelijke klachten, maar vooral het laatste 1/2 jaar is dat branderige en dofe gevoel en spierpijn in met name het rechterbeen ernog bij gekomen. De huisarts heeft er tot op heden geen adequate oplossing voor gevonden. Hij heeft me nu naar een ‘kraker’ gestuurd, omdat hij denkt dat het misschien uit de rug komt; dat er misschien iets knel zit. Nu ja, ik probeer alles, want ik wil eindelijk van dat nare gevoel af!! Ik denk zelf overigens niet dat het iets met de overgang te maken heeft. Ik dacht eerst aan ‘restless legs, maar dat schijnt toch weer andere symtonen te hebben. Mocht dit wederom niets opleveren, dan is die tip voor een internist nog een optie.

 • opvliegertje schreef:

  Ik heb vanaf mijn 30e levensjaar last van opvliegers. Ik ben nu 46 jaar. De laatste 10 jaren zijn de opvliegers werkelijk desastreus. Ik ben vele malen naar mijn huisarts geweest en hij heeft mij, na een bloedonderzoek waaruit bleek dat ik in de overgang was, steeds de pil aangeraden. Daar ben ik altijd tegen geweest omdat ik bang ben op verhoogd risico van kanker. Mijn opvliegers zijn zo frequent (gemiddeld 30 op een dag en op heel slechte dagen zelfs rond de 45) en zo heftig dat de laatste jaren van mijn leven zacht gezegd voor mij aanvoelen als een ramp. Ik slaap slecht, ben prikkelbaar, vreselijk emotioneel, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid etc.. Op relationeel gebied is het niet echt veel beter. Ik heb totaal geen zin meer in sex. Heb ik sex dan is het gevoelig/pijnlijk en en komt mijn aloude Candida vriend weer om de hoek kijken. Ik heb ook steeds meer problemen met mijn werk omdat ik gewoonweg dingen vergeet die ieder normaal mens zou moeten kunnen onthouden. Ik heb zelfs black-outs: weet af en toe de naam niet meer van naaste collega’s! Als ik een opvlieger krijg lopen de stralen zweet over mijn lichaam. Hierdoor ben ik ook de laatste jaren uitgeput geraakt. Ik ben bij tijd en wijle chronisch moe. Moet niet aan sporten denken en wil alleen maar hangen en niets doen. Ik word ook gedurende de dag overvallen door moeheid en slaap en moet er tegen vechten, vooral op mijn werk.Ik heb van alles geslikt maar NIETS maar dan ook NIETS hielp langdurig. Alleen de pil dan….In het begin hielpen de kruiden of andere middelen een beetje maar dan lijkt het alsof mijn lichaam terugvecht. Om een een idee te geven wat ik al heb gebruikt en niet helpt:: Imea, Menostril, Menohop, troszilverkaars, menototaal , iso-flavonen, rode klaver etc..
  Ik ben vorig jaar, omdat ik echt zo niet meer kon doorgaan, met de pil (een heel lichte) begonnen. Het probleem was dat ik zulke zere borsten kreeg dat ik er na een half jaar mee gestopt ben. Eerlijk is eerlijk: ik had in dat half jaar geen last meer van opvliegers, heerlijk. De kilo’s zijn er wel aangekomen: in totaal 4 kg zwaarder! Vervolgens ben ik naar een orthomoleculair geneesheer gegaan die mij Menohop en Magnesium Aspartaat heeft aangeraden. Een paar weken lang hielp dat, d.w.z. mijn opvliegers namen niet toe en waren iets minder heftig maar het lijkt wel of nu het hek van de dam is. Ik ben deze week teruggekomen van 2 weken in Spanje waar het gemiddeld 35 graden was en daar werd ik in de hitte geteisterd door minsterns 20 opvliegers per dag. Dat was echt heel heftig en zwaar voor mij. Ik heb besloten om vanaf dinsdag 30 juni weer met de pil te beginnen, nu een ander merk dat niet vergoed wordt: YASMIN. Dit om te kijken of ik geen zere borsten krijg. Ik heb over het overgangsprobleem met veel vriendinnen en andere vrouwen gesproken maar niemand heeft deze verschijnselen zo heftig. Ik vraag me af of dit wel normaal is wat ik heb. Kortom ik ben radeloos en wanhopig. Eigenlijk weet ik niet meer wat ik moet doen. Het huilen staat mij nader dan het lachen. Ik heb ook het gevoel dat die vrolijke en spontane meid totaal in mij verdwenen is. Ten overvloede wil ik nog melden dat ik al vanaf mijn 20e jaar vegetariër ben, ik eet ook geen vis. Sommige mensen beweren dat dit wel eens de boosdoener kan zijn omdat ik bepaald essentiële stoffen mis (Omega). Is er iemand die dit verhaal leest en zich hier in herkent?

  • Anoniem schreef:

   Hoi opvliegertje,
   Het is inmiddels 2015 en misschien gaat het beter of ben je helemaal van alle ellende af.
   Toen ik je verhaal las, was het net alsof ik over mezelf las.
   Ook ij ben zo moe doir mijn chronische slaapgebrak door het nachtzweten. Ik slaap onder een dekbed van lyocel, lakens van lyocel/katoen en wikkel mezelf in badlakens. Getegeld verschonen in de nacht.
   Overdag zo moe en de opvliegers met hartkloppingen, zelfs in mijn hoofd, duizelig, ik moet gaan zitten dan anders ga ik tegen de vlakte en het zweet komt uit alle porien van mijn lijf. Het loopt in stralen langs mijn lijf, net alsof ik in de regen sta. Mijn lijf voelt aan alsof ik hoge koorts heb.
   Soms zie ik het niet meer zitten en roep wel eens ” ik gooi mezelf uit t raam”. Ik kom soms maanden maar zelden onder de mensen. Wel loop ik veel met mijn hond in de natuur waar ik zelden mensen tref. Ik gebruik magnesium, vit B complex. versgeperste lijnzaadolie, etc.
   Geen produkten meer voor de overgang, heb alles geprobeerd in de afgelopen jaren, niks helpt me. Nog een week of drie en ik ben een jaar
   niet meer ongesteld geweest, ben ruim 5 jaar bezig nu met de ellende.
   Drink alleen na het opstaan koffie, drink de hele dag water en een groot glas vers geperste sinasappelsap, let op mijn voedsel, eet wel vlees en vis maar heel weinig per dag. Ik weet het niet meer.
   Ga tijdig naar bed, lees wat en als ik moe wordt in mij ogen dan doe ik t licht uit. En jahoor, t begint weer. Licht en ventilator aan, dekbed af tot t over is. Soms duurt t 4 uur. Dan maar weer naar beneden. Om 3 uur alweer op. Hooen dat ik morgennacht even slaap. Dit gaat nu 5 jaar continue. Gemiddeld slaap ik 2/3 uur per nacht/morgen. Soms val ik om 6 uur nog even in slaap tot 8/9 uur. Gelukkig kan ik dat.
   Ik lees net femme 24, die heb ik nog niet gehad.
   Mijn schoonmoeder is met 42 jaar begonnen. Ze is nu 74 jaar en nog last van opvliegers, al zijn ze niet meer zo erg.
   Die van mij zijn extreem, evenals het nachtzweten ondanks mijn lyocel en katoen.
   Ik hoop dat t met jou beter gaat. T sloopt een vrouw. Gelukkig heb ik een lieve begripvolle man die zelf ook heel wat te verduren heeft gehad en toen was ik er al die ( jonge) jaren voor hem.

  • Desiree schreef:

   Hoi
   Ik herken mezelf in al jouw overgangs klachten. Vreselijk! Omdat ik de zorg voor mijn gehandicapte dochter heb valt het me zwaar. Die gebroken nachten. Ik hoop dat jij n oplossing vind en die wil delen. Succes! En vooral sterkte. En energie !
   Gr. Desiree

  • Sofie schreef:

   ik ben nu 63 en al meer dan 10 jaar opvliegers ! ze zijn soms zo heftig dat ik om zeggen bijna van in zwijm val. wanneer het warm is buiten krijg ik bij het minste dat ik beweeg een opvlieger.. die gaan van 10 tot 25 per dag ! nog te zwijgen van de lichamelijk klachten, spierpijnen, last in mijn heupen, moeilijk stappen enz… mijn dokter spreekt van fibromyalgie. heb er nu al een tijdje antidepressiva voor genomen en ik moet zeggen dat veel spierpijnklachten beter werden. maar mijn opvliegers zijn nu veel feller… te wijten aan deze medicatie. dus ook maar mee gestopt..
   soms zou ik willen dat er voor ons vrouwen eens een deftig medicijn zou gemaakt worden. het kan toch niet zijn dat er niets kan voor gevonden worden ??

 • toty10 schreef:

  hallo.
  ik ben blij dit te lezen.
  ik heb helaas precies het zelfde.
  ik weet wat je voelt.
  EN ik wordt er dood en dood moe van ,ben de wanhoop nabij.

  • Anoniem schreef:

   Ik word er ook compleet gek van , ik heb hormonen gekregen deze helpen bij mij ook niet( femosten) ik mag ze maar een maand slikken om bij te tanken , anders word het borstkanker en Trombose zegt mijn arts , maar nu helpen deze pillen ook niet , ik rook niet drink niet , zwem 3x in de week , maar ik zie het niet meer zitten ik heb de opvliegers nu 4 jaar ,wat heeft het leven nu voor zin als je al 4 jaar in een slapeloos doorgezweten depressief , licht geraakt wezen bent veranderd , mijn baarmoeder is verwijderd toen ik 30 was . Ik hen nog maar een halve schildklier maar daar ligt het niet aan zeggen ze ……

 • mama schreef:

  Hoi , ik ben “pas” 43 en had veel last van opvliegers, mijn menstruatie is al een jaar lang weg gebleven.
  Mij heeft maca, een kruid uit Peru goed geholpen!
  Succes allemaal!

 • Anoniem schreef:

  Dag ik ben pas 18,

  en ik heb ook last van opvliegers wat betekent dat ?

 • marlies056 schreef:

  Misschien hebben jullie iets aan de site vrouwenovergang.nl

 • Anoniem schreef:

  mijn vraag is ik heb heel veel last van opvliegers ik drink veel koffie en ik slik spirulina ik ben ook aan het lijnen met een eiwitdieet heeft dit invloed erop dat de opvliegers heviger worden.

 • Willemijn Wissekerke - voedingsdeskundig schreef:

  Beste Anoniem,
  Opvliegers zijn een bekend verschijnsel van de overgang en helaas is er niet zo heel veel aan te doen behalve wachten tot de overgang voorbij is. Maar er zijn wel een aantal dingen die de opvliegers kunnen verergeren. Het eten van zeer sterk en/of pittig gekruid eten kan opvliegers uitlokken. Maar ook het drinken van dranken met cafeïne kan leiden tot meer opvliegers. Koffie is natuurlijk een van de meest bekende dranken met veel cafeïne, het is dus verstandig om hiermee wat te minderen als je veel last hebt van opvliegers. Cola bevat ook veel cafeïne en ook thee bevat een hoeveelheid. Je kunt wel koffie drinken maar neem dan cafeïnevrije koffie. En ook van thee en cola heb je cafeïnevrije varianten. Pas verder ook op met alcohol drinken, alcoholische dranken kunnen namelijk ook het aantal opvliegers verhogen.
  Gelukkig zijn er ook producten die juist positief werken bij opvliegers, dat zijn granen, peulvruchten, groente, fruit, knoflook, honing, noten en vis.
  Succes!

  Willemijn Wissekerke – voedingsdeskundige bij http://www.valtaf.nl – expert drdr

 • Yvon schreef:

  Ik heb geen opvlieger meer gehad na het gebruik van Zilverkaars.
  Dit is verkrijgbaar bij de natuurwinkels De Tuinen van ….
  Koop de hoogste dosering. 1 x per dag een pil werkte bij mij perfect!!
  Ik heb dit middel 4 jaar gebruikt en ben toen gestopt met slikken.
  Ik ben 58 jaar en heb nergens meer last van.

  Yvon

 • nieuwe kijk schreef:

  Voor nr. 8
  Ik las je verhaal en herken mezelf in je verhaal Ook ik had een enorme hoeveelheid opvliegers per dag. Ik kende ook niemand die zo.n hevige overgang had. Probeerde allerlei homeopatische middelen uit, ging naar care voor women. Niets bleek uiteindelijk te helpen. Uit nood ben ik toen maar weer aan de pil gegaan, de pil voor de overgang. Dit verlichtte mijn klachten. Kon ik weer eens slapen, werden mijn opvliegers sterk minder. Maar mijn vermoeidheid bleef. En ook ik was chaotisch, niet meer geconcentreerd, vergeetachtig enz. Ook ik dacht dat dit alles door de uitputting van de overgang kwam. Helaas was dit niet het geval. Deze klachten bleken het gevolg van een burnout te zijn. Ze zijn er tijdens mijn overgang in geslopen en overlapten mijn overgangsklachten. Ik herkende ze niet, omdat ik totaal gericht was op de heftigheid van mijn overgangsklachten. Daarom schrijf ik je deze mail. Wees voorzichtig. Je klachten wijjzen er mijns inziens op dat je net als ik enkele jaren gelden. een burnout ontwikkeld hebt als gevolg van je overgang die je volledig uitgeput heeft. Neem de tijd om aandacht aan je klachten te geven. Ik ben zelf langere tijd ziek geweest als gevolg van de burnout. Maar het heeft me geholpen om tot nieuwe inzichten te komen en een nieuwe koers te gaan varen. Met pijn en moeite. Jarenlang heb ik me een roepende in de woestijd gevoeld, omdat niemand in mijn omgeving de heftigheid van mijn klachten en de uiteindelijke ineenstorting begreep. Nu ben ik zo ver dat ik zelf mensen begeleid die een burnout hebben/gehad hebben. Het was een moeilijke weg. Ik wens je veel sterkte en zorg goed voor jezelf.

 • Anoniem schreef:

  Ja ik heb je berichtje gelezen.Ook ik sukkel al 5 jaar met verschrikkelijke opvliegers.En ook vreselijk uitgeput,ik kan haast niets meer of ik sta naar mijn adem te snakken.Wie o wie heeft dit ook,en wie weet is het ook wel met een burnout gekomen.Want ik ben altijd een heel gespannen persoontje geweest.Eerst was ik net voor de menstruatie helemaal uitgeput .En nu is het nog erger,ik kan niet sporten niet wandelen fietsen niet.Ik kan amper mijn huishouden doen,en moet al 5jaar s”Middags gaan liggen.Wanneer houdt dit op,dit is vreselijk!!
  Francis

 • Anne schreef:

  Hoi ik ben 59 jaar en ik heb al 10 jaar enorme last van opvliegers. s;Nachts elk half uur word ik wakker badend in het zweet ik weet me geen raad meer ik ben het ZOOOOOO zat bah,hoelang duurt dit nog?Ik heb al veel middeltjes gebruikt niks helpt.Ik doe veel aan sport help ook niet , rook niet drink niet .het leven moet ook leuk zijn maar laat zo wel wat te wensen over. Anne.

 • twins schreef:

  Hallo, ook ik word erg gek van. Elke nacht weer die ellende van opvliegers. En dan niet af en toe een opvlieger maar zo ongeveer om het half uur en dat de hele nacht door. Ik kom niet meer aan een normale nachtrust toe. Toch verbaasd het me dat ik nog steeds redelijk normaal kan functioneren. Heb al van alles geprobeerd. O.a. aar een overgangsconsulente van Care for Women geweest en die pillen hebben maar heel even geholpen. Accupunctuur. Famosan en andere soorten pillen. Niks helpt. Heb contact opgenomen met de advieslijn van A. Vogel en die dame vertelde mij datals ik het potje leeg heb en het help nog niet dat er dan waarschijnlijk geen kruid tegen gewassen is (mooie omschrijving). Dus als iemand een gouden tip heeft laat het me dan weten aub. Ada

 • Anoniem schreef:

  Wonderbaarlijk.
  Dit middel werkt bij mij wonderbaarlijk op de stemmingswisselingen en de opvliegers.
  Soms denk ik, ik voel me goed ik stop er mee…..maar na een paar dagen begint het nachtelijk zweten alweer.
  Ik gebruik slechts 37,5 mg, een capsule per dag.

 • Mop schreef:

  Heel, heel erg waren mijn opvliegers. Soms wel 10 maal in een uur. Ik ben door gestuurd naar het opvliegers spreekuur in het ziekenhuis. Daar zat een internist die daar in gespecialiseerd was en na meerdere onderzoeken kreeg ik “Gabapentine”.
  Nu een paar maanden later is het gereduceerd tot 1 a 2 lichte opvliegers per dag en dan nog morgens.

 • roosje schreef:

  Was het maar waar dat dit middel ook bij mij zijn werking deed. Ik slikte eerst nog livial en venlafaxine, nu ben ik met het hormoon livial gestopt en inmiddels slik ik 75 mg venlafaxine. Ik heb vele opvliegers op een dag met transpireren.Mijn gezicht wordt kletsnat en ik voel het in straaltjes langs mijn rug gaan. Echt verschrikkelijk. Waar ik nu zo benieuwd naar ben is hoe jullie er psychisch mee omgaan, het gaat mij langzaamaan beletten iets te ondernemen, want ik geneer me ervoor.En dat terwijl ik een drukke baan heb. Tips?

 • E schreef:

  Ik heb venlafaxina 75mg tegen chronise depressie geslikt voor 2 afegelopen jaar en nog steeds,ik heb borstkanker gekregen sinds 2009,en ik was 49 jaar oud,en mijn lateste menstratie was sinds 1 jaar afegelopen , nu ben ik 51 jaar oud, ik heb chemotherapie en radiotherapie en operatie gehad en nu heb ik anastrozole als hormoontherapie,ik heb opvliegers als ik will naar toilet en als ik in bed liggen ‘savonds,mijn vraag is wat zijn de controle onderzoeken in het ziekenhuid moet ik doen elk jaar?

 • E schreef:

  Ik ben in de overgang eerder geworden door hormoongevolieborstkanker toen ik 50 jaar was,want ik ben ongesteld sinds ik 12jaar oud tot ik was 50 jaar oud, mijn specialisten gaven mij zoledax injectie in onderbuik voor 6 maanden om mijn menstrutie te stoppen,nu heb ik anastrozol medicijn met velaxifina en zyprexa en antansol injectie want ik heb chronische depreesie sinds ik 17 jaar oud en nu ben ik 51 jaar oud , hoe kan ik met enorme storm in mijn hoofd en veel keer opvligers en heel veel zweten met dikke buik snel afvallen , nu weeg ik 93 kilo maar in 2009 was ik 55 kilo met platte buik

 • Enam schreef:

  Ik heb chronische depressie sinds ik was 17 jaar oud,ik gebruik in het Engels mellriel 100mg en stelazine 5 mg en artane 2mg en modecate 25 mg sinds 2007 heb ik zeyprexa 5mg en anatasol injectie 1 mg gebruiken ,in 2009 heb ik borstkanker en gebruik ik velaxifina 75mg en heb ik anastrozol 1mg als hormoontherapie tegen borstkanker, mijn vraag is hoe kan ik met alle deze medcijnen afvallen

 • Sobbedeüs schreef:

  Ik voel mij bénadeeld! Ik ben een man én heb óók opvliegers! Altijd zijn het de vrouwen die maar klagen hierover. Zit ik knusjes naar het tv programma “ingang oost” te kijken waar een betrekkelijk jonge schone nood klaagt over de val van haar paard. Daar krijg ik opeens een rood hoofd én het gevoel dat ik zonder parachute uit de mand van een ballon ben aan ’t vallen. Nu vraag ik u, wat is erger een gebroken been na de val van een paard, of een val uit een ballon op 300 meter hoogte? Kijk, niemand heeft deze jonge amazone bevolen een ritje op zo’n domme knol te maken nietwaar? Terwijl ik onschuldig tv zit te kijken én pardoes uit een ballon gekiepert word! Dus dames, nu niet gelijk beginnen te jammeren bij de futilitijd van een onschuldig opvliegertje of gebroken beentje? Daar wij mannen óók én vaak nog erger van deze akelige opvliegers of anderzijds te lijden hebben én hoort u ons dan klagen??????

  • Anoniem schreef:

   Wat een walgelijke reactie hier van een man. Bah. Klaagt zelf over een mannelijke opvliegertje. Pff.
   Slaap je ook al jaren zo’n 2 uur van de 24?
   En dat alleen omdat je de hele nacht zwemt en al je handdoeken en lakens moet verschonen?
   Wij slapen hier al 5 jaar apart. Mijn man werd van bed geblazen door de ventilator, wat pal:-)op mijn snoet op vol staat te brullen.
   Ik was een zeer georganiseerd mens, nu een chaoot die alles kwijt is de hele dag.
   Ja? Dan mag je ook zeuren.

 • careltje schreef:

  Ben 55 en 10 jaar in de overgang.Zware depressie en aantal keren per uur opvliegers, niet meer kunnen slapen, chronisch moe. Heb van de huisarts 2 jaar daginyl gebruikt en gestopt vanwege risico op borstkanker,en gebruik nu Femoston.
  Heerlijk, nergens last meer van en kan lange tijd gebruikt worden. Misschien een idee voor anderen???

 • caroll schreef:

  Allemaal zo herkenbaar, je wordt echt gek . Vooral van die opvliegers. Ik ben ook 3 jaar aan de pil gegaan, dat helpt. Maar nu ben ik gestopt vanwege hartproblemen en vochtophoping, ws. door de pil veroorzaakt.
  Wat bij mij erg helpt is Cratahama extra forte van Bloem.Ook helpt saliethee met een blaadje paardebloem erbij.Het is zo verschillend waarop iedereen reageert. Het is echt een kwestie van uitproberen.
  Caroll

 • Angel schreef:

  Hohoi, ik herken bepaalde dingen uit alle verhalen, ik heb ook last van opvliegers, maar niet elk uur ofzo, het zijn bij mij momenten, als iets niet lukt, (schoentjes aan doen van de kleine wat niet lukt dan breekt het zweet me uit) of als ik in een winkel loop en heb mn jas aan (en die heb ik altijd open omdat ik het over het algemeen altijd warm heb) als ik uit de douche kom en ik ben aangekleed, voelen mijn schouders en nek koud, maar wel zweterig, nattig, ik word er gek van, ik ben vorige jaar bevallen van een zoon, toen was ik 38, nu dus 39, vó’;or die tijd, had ik er een enkele keer last van, vooral in de winkel met een jas aan, dan breekt het zweet me uit, pfff, nu heb ik het wat erger, het hoeft toch niet persee te betekenen dat ik dan in de overgang ben??? ik slik niks ervoor, maar ben nu dus wel op zoek naar iets, ik las ergens in de verhalen dat de pil ook werkt, ik zal ermee beginnen, en hopen dat het dan minder word… en anders moet ik toch even naar de dokterom te laten testen? iedereen succes met de opvliegers, ik vlier er weer uit, doeidoei Angel

 • Jeanie schreef:

  Ik ben sinds vier weken aan het afvallen en ben inmiddels vier kilo afgevallen. Ik drink altijd koffie met melk (wel tien koppen of een dag) en daarin moest ik ook minderen. Ik drink dus nu vier koppen koffie per dag. En raad eens wat? Ik heb sinds een paar weken geen opvliegers meer. Ik hoop dat het blijft zo….

 • Medstudent schreef:

  Misschien beter om wanneer men het wil hebben over de etiologie van bepaalde aandoeningen toch te trachten niet in detail te treden indien men de fysiologische principes van deze aandoeningen niet goed kent. Beter geen details maar bondige accurate kennis…
  Zo wordt bijvoorbeeld temperatuurregulatie niet in de hersenstam maar in de hypothalamus (diencephalon – middenhersenen) geregeld…

 • Enam schreef:

  Ik was 48 jaar toen ik borstkanker heb gekregen en ik was nog niet in de overgang en mijn doctors besluitten om mij vroegtidig overgang te inzetten Voor mijn herstelling

 • Vera schreef:

  Hallo,
  Ik lees hier wat mij ook zo bekent voorkomt.
  jaren achtereen flinke opvliegers van de overgang,tijdens deze overgang kreeg ik de auto-imuunziekte “ziekte van Graves.
  Mijn lichaam maakte torenhoge antistoffen aan tegen de schildklier waardoor deze veel te snel werkte,
  doordat ik in de overgang was overlapte de te snelle schildklier werking met heftig zweten en opvliegers, mijn met dezelfde klachten verlopende overgang.
  Nu ben ik inmiddels 12 jaar later,mijn overgangsklachten zijn gereduceerd maar de heftige opvliegers zijn grotendeels gebleven
  Dit is nu te danken aan de schildklier, want je blijft de ziekte van Graves houden volgens mijn dndocrinoloog ook al ben je goed ingesteld.
  Dus bij mij komen de opvliegers na de overgang door de schildklier

 • Meta schreef:

  Ik had elke dag en nacht opvliegers. Zo’n 10 per dag. Op advies van een alternatief therapeut ben ik gestopt met het nemen van zuivel, gewoon om het eens uit te proberen. Na drie weken had ik geen enkele opvlieger meer! En nu, na drie maanden zonder zuivel zijn ze nog steeds weg!
  Dus zuivel is voor mij gif.

 • Meta schreef:

  Ik had altijd heel veel opvliegers, maar nadat ik gestopt ben met het nemen van zuivel zijn ze totaal weggebleven!

 • goepshard schreef:

  Heb heel erg last van nachtelijke zweet. Wie kan mij hieruit helpen.

 • Lelie schreef:

  Als ik de progesterone creme niet zou gebruiken, dan zou ik net zulke hevige klachten hebben als de schrijfster onderaan deze pagina, Opvliegertje genaamd.

  Ik raad alle vrouwen aan deze creme te gebruiken. Deze is niet op recept verkrijgbaar bij de huisarts. Ik bestel de creme in de U.K. In Nederland is deze creme ook te bestellen. Via Google kun je progesteron creme intoetsen voor de nodige informatie. De creme moet niet verward worden met progestagenen die op recpt verkrijgbaar zijn en alsnog syntetisch zijn met de nodige bijwerkingen.
  De creme die ik gebruik heet Natpro.

 • carine schreef:

  Hallo
  Het is nu kwart na 2 in de nacht en heb juist weer half uurtje buiten gezeten om af te koelen
  ik ben 48 jaar en heb al een paar jaar last van menopauze
  heb 4 maanden thuis gezeten met een depressie
  heel de tijd huilen,heel moe zijn ,overal pijn en verschrikkelijke opvliegers
  heb een half jaar geledenn een spiraal laten plaatsen om de maandstonden weg te krijgen ik had ze soms 10 weken aan 1 stuk door
  ik mag geen hormonen innemen omdat ik een tia heb gehad dus het is extra moeilijk
  ik heb een tijdje menoswift genomen en daar werden de opvliegers wel beter van ga morgen weer beginnen met dit product
  Ga nu nog een proberen te slapen want je raakt helemaal uitgeput
  hou jullie op de hoogte hoe het gaat met de menoswift

 • annita schreef:

  Hoi allemaal..ook ik heb 24 opvliegers pd..konstant kan er de klok op zetten..doodmoe uitgeput..allerlei andere vreemde klachten erbij..nu tweede tia gehad..lig nu int ziekenhuis dus krijg niks hormonen..al t andere al geprobeerd..wat kan ik nog doen? Iemand neetje advies voor mij? Gr annita ��

 • Prinses schreef:

  Hallo allemaal wat een herkenning zeg zeker het verhaal van opvliegertje!
  Ik ben nu net 47 geworden en heb sinds mijn +_ 40ste al vage overgangsklachten zoals in het begin spontaan emotioneel en soms opvliegers ! Een nichtje van mij die anderhalf jaar jonger is dan mij was bezig met kinderen dat lukte niet omdat ze in de overgang maar het is van mijn vaders kant dus mijn moeder zei dat het niet kon! Ik naar de huisarts voor een test omdat we ook twijfelde over wel of niet een kind en dan moest ik wel opschieten maar er werd geen test afgenomen zelfs bij alledrie geprobeerd (praktijk) ze werden zelfs boos! Nu denk ik ik had harder op moeten treden of andere huisarts moeten zoeken maar ja soms blijf je maar doorsukkelen was het Weer tijdje over en soms kwam het weer! Ook bij care for women geweest voor uitleg die rade mij de Yazmin pil aan paar jaar ging het weer beter af en toe last maar de laatste 2 jaar heb ik continu last van spierpijn nu dacht ik in het begin dat is normaal ik sport veel maar las op een site dat dat overgangsklachten zijn! En omdat ik al jaren tob met mygraine tijdens menstruatie adviseerde ze me de pil doorteslikken en dat deed ik dan +_ om de 2 a 3 mnd maar opgevemoment werd ik dat zat door spotting enz dus weer mygraine! Werd er gek van weer naar de huisarts die rade mij de prikpil aan als enige wat helpt tegen de mygraine ! Dus ik laten zetten nu na +_ 2/ maand heb ik al die tijd last van nachtelijke hittegolven waar ik dan wakker van word als ik eindelijk slaap want dat is het probleem in slaap komen. Nu krijg ik de hittegolven soms ook spontaan overdag dus ik de huisarts gebeld of het kon komen door de prikpil en ja hoor die is lichter dan de Yasmine pil dus de keuze is simpel of mygraine. 2a3d per maand of opvliegers! Hahaha wat een fijne keuze !

 • Prinses schreef:

  Hallo allemaal wat een herkenning zeg zeker het verhaal van opvliegertje!
  Ik ben nu net 47 geworden en heb sinds mijn +_ 40ste al vage overgangsklachten zoals in het begin spontaan emotioneel en soms opvliegers ! Een nichtje van mij die anderhalf jaar jonger is dan mij was bezig met kinderen dat lukte niet omdat ze in de overgang maar het is van mijn vaders kant dus mijn moeder zei dat het niet kon! Ik naar de huisarts voor een test omdat we ook twijfelde over wel of niet een kind en dan moest ik wel opschieten maar er werd geen test afgenomen zelfs bij alledrie geprobeerd (praktijk) ze werden zelfs boos! Nu denk ik ik had harder op moeten treden of andere huisarts moeten zoeken maar ja soms blijf je maar doorsukkelen was het Weer tijdje over en soms kwam het weer! Ook bij care for women geweest voor uitleg die rade mij de Yazmin pil aan paar jaar ging het weer beter af en toe last maar de laatste 2 jaar heb ik continu last van spierpijn nu dacht ik in het begin dat is normaal ik sport veel maar las op een site dat dat overgangsklachten zijn! En omdat ik al jaren zeker 6 jaar tob met mygraine tijdens menstruatie adviseerde ze me de pil doorteslikken en dat deed ik dan +_ om de 2 a 3 mnd maar op een gegeven moment werd ik dat zat door spotting enz dus weer mygraine! Werd er gek van weer naar de huisarts die rade mij de prikpil aan als enige wat helpt tegen de mygraine ! Dus ik laten zetten nu na +_ 2/ maand heb ik al die tijd last van nachtelijke hittegolven waar ik dan wakker van word als ik eindelijk slaap. Nu krijg ik de hittegolven soms ook spontaan overdag dus ik de huisarts gebeld of het kon komen door de prikpil en ja hoor die is lichter dan de Yasmine pil dus de keuze is simpel of mygraine. 2a3d per maand of opvliegers! Hahaha wat een fijne keuze !

 • Prinses schreef:

  Hallo hier nogmaals berrichtje van mij!
  Na drie maanden uiteindelijk toch weer gekozen om een prikpil te plaatsen omdat ik op vakantie ging en geen zin had als ik weer met de pil zou beginnen met spotting omdat ik daar erg gevoelig voor ben nou de prik pil bevalt dus prima geen spatting ,menstruatie en geen mygraine meer! Maar ik vertelde dat ik dus wel meer last van opvliegers had met name snachts en smorgens ! Dus zager wel tegen op omdat ik nu naar een warm land ging op vakantie!
  Maar de eerste paar dagen heb ik er wel last van gehad maar zonder dat ik erbij stil heb gestaan tot ik nu thuis was heb ik er zeker 1/ week geen last van gehad! En nu mijn conclusie!!!!! Zuivel!!!!!!!
  Ik eet thuis erg veel kwark en +_1 glas karnemelk voor de havermout! Ben nu 3 dagen thuis en zuivel gebruikt en je raad het smorgens weer opvliegers! Ik baal hier enorm van want ik ben erg gek op kwark ook omdat ik geen brood eet maar probeer nu toch een oplossing te zoeken !!! Tijdens de vak hadden we iedere ochtend gebakken eieren en heb daar verder geen zuivel gegeten kwam er pas achter toen ik thuis was! Had er al eens eerder van gehoord en lees het nu ook van iemand anders dus dacht ik zal mijn ervaring doorgeven wie weet kunnen jullie het ook uittesten!!! Het word ook altijd gezegd vrouwen in het verre oosten hebben er geen last van maar nu snap ik het die gebruiken praktisch geen zuivel hooguit melk in de koffie of smoothie! Succes Gr

 • elsie schreef:

  Hallo, kan er mij iemand helpen aub. Ik ben 50jaar en nu in het begin van de menopauze. Het grootste probleem van mij is dat ik zulke angsten heb. Ik denk dan aan doodgaan en wat er dan gebeurd met de kinderen zonder mama enz…….. Wat kan ik hiervoor nemen. Help me aub want ik kom bijna zot. Ik ga werken en voel me dan goed enkel als ik alleen ben begint het op te komen. Groetjes.

 • Monchichi schreef:

  Ik ben 43 jr. en sinds een maand of 4 in de overgang. Al ruim 1 1/2 jaar onregelmatig ongesteld. Dus ik denk dat het al veel langer aan het rommelen was.
  Maar sinds een maand of 4 ook opvliegers. De opvliegers waren in het begin echt niet te harden. Nat van top tot teen en soms wel om de 20 minuten.
  Ik ben veel gaan lezen erover en wat ik evt op natuurlijke basis ervoor zou kunnen gebruiken.
  De opvliegers zijn voor mij het ergst. Ik heb ‘fit4me’ gebruikt maar die hielpen niet echt. Ik las veel goede berichten over Soja Isovlavonen 750 mg en salie kruiden allebei van de Tuinen.
  En dat slik ik nu al ruim 2 maanden en ik moet zeggen dat de opvliegers ernstig zijn geminderd.
  Ik heb nu ipv 4-6 x per uur een opvlieger, 4-6 x per dag!!! En ze zijn qua sterkte ook minder…helemaal niet meer van top tot teen nat.
  Ik moet wel opletten met wijn en/of koffie.
  Ik ga daar dan echt een avondje voor plannen. En dan heb ik wat meer opvliegers er wel voor over.
  Ik neem niet zoveel melkproducten meer en gebruik sojamelk in mijn cappuchinno en als ik zin heb in yoghurt, eet ik soja (alpro)yoghurt. Echt lekker!
  Ook sport ik regelmatig en dat doet ook erg veel goeds voor mijn lijf.
  Al met al kan ik de producten van de Tuinen die ik ervoor gebruik wel adviseren! 🙂

 • Tiny schreef:

  ik heb de berichten gelezen,en ook ik weet als geen ander hoe moeilijk die opvliegers zijn .ik ben op mijn vijftigste begonnen en ben nu 69, heb zo veel klachten ,dat ik soms radeloos ben ,ik heb contact met een mevrouw gezocht ,die woonde bij mijn moeder in de flat ,zij was 84 en liep met een handdoek om haar nek nieuwsgierig vroeg ik aan mijn moeder waarom zij dat deed ,het antwoord van mijn moeder was ach kind zij heeft hevige opvliegers ,ik dacht daar ben ik dan ook nog wel een poosje zoet mee ,ik had niet gedacht dat het zo lang kon duren ,sterkte allemaal

 • Anoniem schreef:

  Hallo,
  Ik ben een jongen van 18 en ik heb frequent last van opvliegers.
  Ik heb eens rondgekeken en het enige dat ik vind is opvliegers bij vrouwen in de menopauze en mannen boven de 60.
  Ik heb gelet op wat ik eet en het komt niet van iets specifiek. Ik kan het ook plots krijgen als ik gewoon al een tijdje in de klas zit zonder iets binnen te spelen. Kleine kans dat het stress is want ik heb het meestal op momenten dat ik helemaal geen stress heb.
  Enige tips of redenen waardoor dit kan komen?

 • Anoniem schreef:

  Hoi ik ben 16 jaar en ik heb het gevoel dat ik last heb van opvliegers. Ik zit duidelijk nog niet in de overgang dus is er iets wat ik hiertegen kan doen ?

 • Anonymous. schreef:

  Op het moment heb ik (51) de opvliegers achter elkaar het is een ramp, als je buiten loopt in je winter jas, das om en je krijgt er een dan wordt je toch wel even hopeloos, s nachts is het nog erger, je zweet je bed uit wordt om het uur wakker en gaat van bloedheet naar rillen. Hormonen vind ik geen optie omdat als je ermee stopt de klachten heftiger terugkomen. Dus wie denkt dat met anticonceptie je zo door de overgang ‘fietst’, vergeet het maar, zodra je stopt komt het heftiger terug. En het is kankerverwekkend, maar dat vertellen ze je niet.

 • Ellen schreef:

  Wandelen in het bos of de duinen. Geen stress, wel bezigheden die je goed liggen. Let op je voedsel. Slappe thee, sardientjes, broccoli, noten, bonen, kwark, yoghurt, karnemelk, vitamine sap. De thermostaat in de hersenen is in de war, omdat het oestrogeen minder wordt. Probeer het zelf weg te praten. Dus niet denken oh daar is het weer, maar zeg tegen jezelf weg ermee. De warmtestuwing, althans het gevoel, is er een paar keer per dag bij , mij. Negeren, geen stress, wandelen en goed eten. Niet te lang aan de computer, en geen sociale media. Lees rustig een boek en wind je niet op. Wees trots op jezelf.

 • Kim schreef:

  Hallo allen.
  Ik ben 39 jaar en de sterkte van de menstruaties verschillen de laatste 2 jaren ernstig. De ene keer is de bloeding heftig en de andere keer komt er nagenoeg niks. Echter, mijn cyclus is netjes. Daarnaast heb ik de laatste jaren veel meer last van stemmingswisselingen tijdens de menstruatieperiode. Tijdens mijn laatste menstruatie heb ik ineens last van wisseling in warmte. Buiten vriest het maar ik heb het super warm. Vanuit het niets vlamt er ineens een enorme warmte omhoog, wordt mijn gezicht rood en begin ik te zweten als een otter.
  1. Zijn dit opvliegers?
  2. Kan dat al op 39-jarige leeftijd?
  3. Wat betekent dit?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *