Oorzaken van puisten bij volwassenen

Puisten heb je niet alleen als je in de puberteit zit: veel mensen hebben er ook last van als ze volwassen zijn. Kijk snel waar puistjes door veroorzaakt worden en hoe je ze kunt bestrijden!

Puisten zijn ontstekingen van de talgklieren. Deze talgklieren heb je over je hele lichaam, maar ze komen het meest voor op het hoofd en de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin). Deze talgklieren produceren talg, wat je huid goed smeert en tegen uitdroging beschermt. Maar als er vuil van buiten in de talgkliertjes terecht komt, kunnen deze gaan ontsteken. Wanneer je huid hier gevoelig voor is, kunnen er puisten ontstaan.

Oorzaken puisten in de puberteit

Veel mensen hebben tijdens de puberteit last van acne: een huidaandoening waarbij je langere tijd last hebt van jeugdpuistjes. Tijdens de puberteit is je hormoonhuishouding enorm in de war en staan je poriën open. Hierdoor kan er gemakkelijker vuil in de huid komen, waardoor een jeugdpuistje ontstaat. Daarnaast produceren je talgklieren in die periode meer talg, waardoor het kliertje verstopt kan raken. Deze kan dan gaan ontsteken waardoor er een puistje tevoorschijn komt.

Voeding als veroorzaker van puistjes

Maar ook mensen die allang uit de puberteit zijn, kunnen last van puisten hebben. Dit is deels genetisch bepaald. Als je ouders een kwetsbare en onrustige huid hebben, is de kans groter dat jij hier ook last van krijgt. Volgens schoonheidsspecialiste Mieke Laarkamp van Schoonheidsinstituut De Schermer speelt voeding ook een belangrijke rol, al beweren andere gezondheidsdeskundigen wel eens van niet: “In mijn praktijk kom ik wel degelijk mensen tegen die bijvoorbeeld door varkensvlees te laten staan, minder last van puisten hebben. Ook hebben veel mensen extra last van puisten als ze chocolade eten. Ik adviseer ze sowieso altijd om voldoende water te drinken, zodat afvalstoffen goed worden afgevoerd.” Andere oorzaken van puisten zijn volgens Laarkamp stress, alcohol drinken, slaaptekort, roken en een slechte doorbloeding.

Een pony vol haargel

Hoe je huid op voeding of invloeden van buitenaf reageert, is volgens Laarkamp voor iedereen verschillend. “Ik heb bijvoorbeeld mensen in mijn praktijk die heel gevoelig zijn voor een bepaald merk wasverzachter. Dan zie ik aan de puisten op hun wang op welke kant ze ‘s nachts op het kussen liggen. Anderen kunnen slecht tegen bepaalde shampoo.  En meiden die gel of mousse in hun haar doen waarbij die vette pony op hun voorhoofd hangt. Ook dat kan pukkels in de hand werken.”

Scheren en puisten

De puisten van mannen verschillen overigens vaak met die van vrouwen. Laarkamp: “Mannen hebben een grovere huidstructuur en meer talgklieren dan vrouwen. Zij zijn daardoor veel bevattelijker voor puisten. Ook scheren kan hieraan bijdragen. Wanneer je de haren beweegt, activeer je de binnenkant van je talgklier. Als je daar gevoelig voor bent kan het gaan ontsteken. Bij mannen is het ook vaak een kwestie van aanleg; de een krijgt er wel last van en de ander niet. Wel hebben mannen met een gevoelige huid of een hele sterke baardgroei vaak last van puisten. Als je met een scheermes een stukje van de huid afschaaft, wordt hij automatisch kwetsbaarder. Ik adviseer dan ook om met een scheerapparaat te scheren in plaats van met een mesje en schuim, zodat je de huid zo min mogelijk irriteert.”

Anticonceptiepil tegen puisten

Vrouwen kunnen bij hevige acne de anticonceptiepil gaan slikken. Hiermee worden hormonen onder controle gehouden, waardoor de talgproductie stabiel blijft. Voor mannen is dit niet mogelijk, terwijl zij nog meer last kunnen hebben van de puisten. Laarkamp: “Mannen kunnen ook puisten over heel hun lichaam hebben, bijvoorbeeld op de rug of de kont. Bij heet douchen gaan de talgklieren ook meer talg produceren, waardoor de puisten op de rug toenemen.”

Medicijnen

Voor mannen zijn er andere, sterkere middelen. Bijvoorbeeld het medicijn Roaccutane. Laarkamp: “Dit zet de gehele talgproductie in het lichaam stil, waardoor de huid uitdroogt. Hierdoor krijgen puisten minder snel een kans. Maar dit soort sterke medicijnen hebben behoorlijk heftige bijwerkingen. Het legt namelijk de talgproductie helemaal stil, waardoor niet alleen de huid uitdroogt. Mensen die ze gebruiken hebben ook last van droge lippen, een droge neus, zijn overgevoelig voor de zon en hebben soms zelfs last van depressieve gevoelens of leverfalen.”

Tandpasta op puist?

Er zijn op internet veel zogenaamde remedies te vinden tegen puisten. Tandpasta erop smeren is een veelgehoorde oplossing. Laarkamp: “Hiermee droog je de puist uit, maar het is niet gezond voor de huid. Dit geldt ook voor pure alcohol op de puisten smeren. Ik heb ook een klant gehad die ergens had gelezen dat spruitjes erop leggen nut had. Dat lijkt me niet.”

Schoonheidsspecialist

Je huid goed schoonhouden is volgens Laarkamp succesvoller: “Je hebt speciale producten op de markt die de overmatige talgproductie van de huid tegengaan. Als je om de zes weken naar de schoonheidsspecialist gaat, wordt dit op een professionele manier gedaan. Met een peeling worden dode huidcellen verwijderd. Vervolgens wordt het gezicht gestoomd, waardoor de poriën open gaan staan en de puisten het makkelijkst uitgeknepen kunnen worden.” Maak je geen zorgen over hoge kosten als je naar de schoonheidsspecialist gaat: behandelingen worden vaak vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar welke schoonheidsspecialistes bij hen zijn aangesloten.

Meer weten over de behandeling van acne? Lees ons artikel 'Acne behandelen: van crèmes tot lasertherapie'. Meer lezen over de huid van volwassenen? Lees ons dossier ‘Huidveroudering‘.

Auteur: Rhijja Jansen Bronnen: Mieke Laarkamp, schoonheidsspecialiste

Pagina laatst aangepast op 29 november 2019


Gerelateerd