Oorsmeer verwijderen? Wees voorzichtig!

Af en toe met een wattenstaafje je gehoorgang in om oorsmeer te verwijderen voelt enorm verfrissend. Lekker diep in het oor en nog een beetje roeren en draaien, wattenstaafje vol en hup: zo de prullenbak in. Je voelt je fris en je oren horen en voelen stukken beter. Maar, pas op! Want is dit wel de juiste manier om je oren schoon te maken? Nee. Je loopt hierdoor kans op infectie, eczeem en beschadigingen aan je gehoorgang en trommelvlies. Wat moet je dan aan met al dat oorsmeer? Dokterdokter vertelt je alles over veilig oorsmeer verwijderen.

Oorsmeer

Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, is iets dat vaak bestempeld wordt als vies of onhygiënisch. Toch is dat het zeker niet. Oorsmeer beschermt je oren namelijk tegen onder andere vocht, insecten en ziekmakende bacteriën en schimmels. Oorsmeerklieren in de gehoorgang produceren oorsmeer en dit komt langzaam naar buiten. Onderweg naar buiten neemt het oorsmeer allerlei huidschilfers, stof en ander viezigheid mee die niet in de gehoorgang horen. Soms komt er meer oorsmeer naar buiten, dan andere keren. Wanneer er veel oorsmeer is geproduceerd, kan dit zichtbaar op je oorschelpen gaan zitten. Dit valt gelukkig veilig en simpel te reinigen. Lees snel verder en ontdek hoe je dit het best kunt doen.

Averechts effect van oorsmeer verwijderen

Oorsmeer uit je gehoorgang verwijderen met een wattenstaafje is niet de correcte manier om je oren schoon te maken. Door met een wattenstaafje (of ander voorwerp) je gehoorgang in te gaan, zorgt er namelijk voor dat je het oorsmeer juist aanduwt. De oorsmeerprop verhardt hierdoor en het wordt steeds lastiger om jezelf ervan te verlossen. Bovendien leidt het verwijderen van oorsmeer tot stimulering van de oorsmeerklieren. Ze gaan dus harder werken en produceren alleen maar meer oorsmeer. Op deze manier kun je blijven schoonmaken tot je een ons weegt.

Daarnaast vergoot je zo ook nog de kans op infecties, eczeem en beschadigingen aan je gehoorgang en trommelvlies. Wanneer deze aandoeningen optreden heb je niet alleen last van oorsmeer, maar ook van pijnklachten en irritaties, zoals jeuk en een branderig gevoel in de oren. Genoeg redenen om voorzichtig met je gehoorgang om te gaan dus.

Oorsmeer verwijderen: zo moet het dus niet

Sommige mensen doen de gekste dingen om oorsmeer te verwijderen en gebruiken bijvoorbeeld haarspelden, balpennen, paperclips of zelfs lucifers om zichzelf van oorsmeer te bevrijden. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook gevaarlijk zijn. Niet zomaar verwijderen dus!

Oorsmeer verwijderen over de hele wereld

Niet alleen Nederlanders doen van alles om van hun oorsmeer af te komen. In India hebben ze ook zo hun eigen manieren. Daar zitten bij de uitgang van tempels kappers, maar ook professionele ‘oorschoonmakers’. Met behulp van een lang naaldachtig hulpmiddel, met aan het uiteinde een kleine lepel, halen ze oorsmeer uit de gehoorgang. Vervolgens krijgt de klant een oliebehandeling.

En zo zijn er meer culturen die verschillende rituelen toepassen voor het schoonmaken van de oren. Heb je weleens van oorkaarsen gehoord? Daarbij krijg je een holle kaars in je gehoorgang geplaatst die aangestoken wordt. Vervolgens ‘zuigt’ de kaars de oorsmeer er als het ware uit. Geen ongevaarlijke procedure: er gebeuren vele ongelukjes door kaarsvet in de gehoorgang. Deze methode laten we dus ook maar aan ons voorbijgaan. Het beste is om je oorsmeer te laten zitten waar het zit.

Oorsmeer verwijderen: hoe dan wel?

Om je oren schoon te maken heb je weinig tot niets nodig. Dit komt doordat je gehoorgang een zelfreinigend orgaan is. Het oorsmeer dat naar buiten komt en aan de oorschelp (en dus niet meer in de gehoorgang) zit, kun je wel weghalen met een wattenstaafje.  

Als je van nature veel oorsmeer hebt, kun je bij het douchen de gehoorgang zachtjes schoonsproeien met lauw water. Zorg dat er geen zeepresten in het oor achterblijven, want ook zeep kan de beschermende functie van oorsmeer aantasten en leiden tot uitdroging of zelfs eczeem van de wand van de gehoorgang.

Toch nog veel oorsmeer?

Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten. Heb je een gaatje of buisjes in je trommelvlies? Overleg dan eerst met je huisarts.

Helpt dit niet en heb je het idee dat er echt een prop oorsmeer vastzit? Ga dan langs bij de huisarts, die kan je oren eventueel uitspuiten.

Auteur: Laura van den Bemt
Bron: Wall Street Journal,
KNO.nl, thuisarts.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd