Nastaar is eenvoudig weg te laseren

Uiterlijk 15 december 2010 9 Reacties
oogdruppels

Nastaar is een oogaandoening die op kan treden na een staaroperatie. Hierbij vertroebelt het kapsel om de nieuw geplaatste kunstlens. Met een ooglaserbehandeling ben je binnen 5 minuten van nastaar af.

Na een staaroperatie kan het natuurlijke lenszakje waar de kunstlens in zit weer troebel worden. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Dit heet nastaar. Robert van de Mortel, vestigingsmanager van Oogziekenhuis Zonnestraal legt in 5 korte vragen uit hoe nastaar verholpen kan worden.

Wat kun je doen om nastaar te voorkomen?
Vrij weinig, want het is nog niet duidelijk waarom de ene persoon wel last heeft van nastaar en de ander niet. Wel komt nastaar steeds minder voor door de steeds modernere lensmaterialen die ingebracht worden bij een staaroperatie. Oogziekenhuis Zonnestraal werkt standaard met acrylaatlenzen waarbij de kans op nastaar ruim 25% lager ligt dan bij implantatie van de traditionele PMMA lenzen.

Is een ooglaserbehandeling de enige manier om van nastaar af te komen?

Ja

Hoe gaat een ooglaserbehandeling in het werk?
Eerst wordt tijdens een consult met een oogarts vastgesteld of er sprake is van nastaar. Het consult neemt eigenlijk meer tijd in beslag, dan de laserbehandeling zelf. Dat is een kwestie van plaatselijk verdoven met druppeltjes. Met de Yag-laser wordt in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar gemaakt. Hierna kan de nastaar niet meer terug komen.

Kun je gelijk na de laserbehandeling weer scherp zien?
Gemiddeld genomen heb je binnen een dag weer optimaal zicht. Er kan hoogstens een klein beetje irritatie ontstaan.

Hoeveel kost een laserbehandeling van nastaar?

De kosten van de behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar

 

Auteur: Rachel van de Pol in samenwerking met Robbert van de Mortel, vestigingsmanager Hilversum van Oogziekenhuis Zonnestraal

9 Reacties

 • piet schreef:

  ik ben afgelopen dinsdag gelaserd aan nastaar aan beide ogen en bij mijn rechteroog zie ik nog steeds een grote “wolk” precies recht in mijn gezichtsveld, niemand had mij verteld dat dit zou kunnen gebeuren, want dan had ik de behandeling niet laten doen.
  is er nog hoop voor mij dat die wolk in mijn gezichtsveld verdwijnt?

  • Anoniem schreef:

   Hoi piet, hoe is het afgelopen? Ben je nog een keer gelaserd aan die wolk?

  • P.J. schreef:

   Hallo Piet,
   Ik heb in maart 2016 een staaroperatie gehad,met een tussen tijd, aan beide ogen. Het zicht was heel sterk verbeterd. Helaas zat er een paar weken geleden opeens een grijze wolk vlak bij het midden van het gezichtsveld,een beetje langwerpig. Ik kon nog net een paar regels boven elkaar scherp zien ,de rest zat in de wolk. Direct kontakt opgenomen met de oogkliniek. Ze constateerden dat er een kleine embolie in het netvlies zat van wss kalkmateriaal dat een bloedvaatje verstopte. Men kan daar niets tegen doen. Gelukkig nam het andere oog het invullen van het onzichtbare deel over.
   De oogarts adviseerde nog een echo te laten maken van mijn halsslagaders ,maar die waren in orde.(Daar zouden deeltjes vandaan kunnen komen).
   Eergisterten ben ik gelaseerd in het oog met de wolk, want ik had wat nastaar wat ik nog niet gemerkt had. Dat is goed verlopen. Dit had niets met de wolk te maken. Groeten, Peter

 • Anoniem schreef:

  Zat die wolk er al voor de operatie of is-ie nieuw?
  Ik hoop dat een van de oogartsen van deze site reageert op je vraag. Ik overweeg namelijk ook deze laserbehandeling te laten doen.

 • b. hendrikman schreef:

  kan bij nastraarbehandeling een ronde vlek ontstaan die het zicht vertroebelt?

 • Anoniem schreef:

  Ik ben vorige week voor de 2x aan nastaar geholpen aan mijn linkeroog en nu nog steeds een flubberig stukje van de lens wat er is. Dus 20 oktober terug. Denk nog een x laseren. Mijn vraag is….kan dat zo vaak?

 • Willeke schreef:

  ik ben gelaserd na staar ,maar zie nu gelei rond gaan van links /rechts ,en zwarte die steeds op en neer gaan ,gaat dit weg ?

  • ZSchuit kuiper schreef:

   13 april 2017 ben ik aan mijn eerste oog geopereerd aan staar de eerste 2 weken zag ik mooi helder De 16 dag had ik er celei in dat van lings naar rechs gaat Echt heel erg ieriterend Ik hoop dat het wel weer weg gaat Kan hier mischien iemand wat van zeggen Met vriendelijke groet

 • W schreef:

  IK wil graag weten hoe lang het duurt eer al de gekke dingen voor je ogen weg zijn na laseren voor nastaar ?
  weet iemand dit ?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *