Nastaar door staaroperatie makkelijk te verhelpen

Uiterlijk 21 december 2017 10 Reacties
oogdruppels

Sommige mensen krijgen na een staaroperatie opnieuw een vertroebeling van het zicht. Dit wordt nastaar genoemd. Gelukkig kan nastaar eenvoudig worden verholpen door een laserbehandeling.

Wat is nastaar?

Nastaar is een oogaandoening die kan optreden na een staaroperatie. Het is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na de staaroperatie kan optreden. Lichtstralen kunnen daardoor de binnenkant van het oog minder goed bereiken, waardoor je wazig ziet. Hierdoor lijkt het alsof de staar weer terug is gekomen.

Ontstaan van nastaar

Bij een staaroperatie wordt de troebele lens uit het lenskapsel gehaald en wordt er een kunstlens teruggeplaatst in het lenszakje. Soms groeien over het oppervlak van het lenskapsel langzaam weer nieuwe lensvezels. Dit zorgt voor een vertroebeling achter de kunstlens, waardoor je minder scherp ziet. Het is nog niet duidelijk waarom de ene persoon hier wel last van heeft en de ander niet.

Ooglaseren bij nastaar: hoe gaat het in zijn werk?

Nastaar kan gelukkig worden verholpen door middel van een ooglaserbehandeling. Hierbij wordt de pupil eerst verwijd met oogdruppels. De oogdruppels moeten ongeveer 15 tot 20 minuten inwerken en daarna wordt het hoornvlies met andere oogdruppels verdoofd.

Bij de behandeling wordt er een glazen contactlens op het hoornvlies geplaatst. Deze lens werkt als een soort vergrootglas. Doordat het hoornvlies verdoofd is, voel je de lens niet zitten. De laserstralen worden op het troebele lenszakje gericht en zo wordt er in enkele minuten een gaatje in de nastaar gesneden.

Ooglaseren bij nastaar duurt ongeveer 10 minuten en is pijnloos. Je hebt na afloop geen oogverband nodig. Direct na de behandeling zal je wat minder scherp zien door de oogdruppels, maar meestal heb je binnen een dag weer optimaal zicht.

Auteur: Demi de Jong
Bronnen: Eyescan, Oogvereniging

10 Reacties

 • piet schreef:

  ik ben afgelopen dinsdag gelaserd aan nastaar aan beide ogen en bij mijn rechteroog zie ik nog steeds een grote “wolk” precies recht in mijn gezichtsveld, niemand had mij verteld dat dit zou kunnen gebeuren, want dan had ik de behandeling niet laten doen.
  is er nog hoop voor mij dat die wolk in mijn gezichtsveld verdwijnt?

  • Anoniem schreef:

   Hoi piet, hoe is het afgelopen? Ben je nog een keer gelaserd aan die wolk?

  • P.J. schreef:

   Hallo Piet,
   Ik heb in maart 2016 een staaroperatie gehad,met een tussen tijd, aan beide ogen. Het zicht was heel sterk verbeterd. Helaas zat er een paar weken geleden opeens een grijze wolk vlak bij het midden van het gezichtsveld,een beetje langwerpig. Ik kon nog net een paar regels boven elkaar scherp zien ,de rest zat in de wolk. Direct kontakt opgenomen met de oogkliniek. Ze constateerden dat er een kleine embolie in het netvlies zat van wss kalkmateriaal dat een bloedvaatje verstopte. Men kan daar niets tegen doen. Gelukkig nam het andere oog het invullen van het onzichtbare deel over.
   De oogarts adviseerde nog een echo te laten maken van mijn halsslagaders ,maar die waren in orde.(Daar zouden deeltjes vandaan kunnen komen).
   Eergisterten ben ik gelaseerd in het oog met de wolk, want ik had wat nastaar wat ik nog niet gemerkt had. Dat is goed verlopen. Dit had niets met de wolk te maken. Groeten, Peter

 • Anoniem schreef:

  Zat die wolk er al voor de operatie of is-ie nieuw?
  Ik hoop dat een van de oogartsen van deze site reageert op je vraag. Ik overweeg namelijk ook deze laserbehandeling te laten doen.

 • b. hendrikman schreef:

  kan bij nastraarbehandeling een ronde vlek ontstaan die het zicht vertroebelt?

 • Anoniem schreef:

  Ik ben vorige week voor de 2x aan nastaar geholpen aan mijn linkeroog en nu nog steeds een flubberig stukje van de lens wat er is. Dus 20 oktober terug. Denk nog een x laseren. Mijn vraag is….kan dat zo vaak?

 • Willeke schreef:

  ik ben gelaserd na staar ,maar zie nu gelei rond gaan van links /rechts ,en zwarte die steeds op en neer gaan ,gaat dit weg ?

  • ZSchuit kuiper schreef:

   13 april 2017 ben ik aan mijn eerste oog geopereerd aan staar de eerste 2 weken zag ik mooi helder De 16 dag had ik er celei in dat van lings naar rechs gaat Echt heel erg ieriterend Ik hoop dat het wel weer weg gaat Kan hier mischien iemand wat van zeggen Met vriendelijke groet

 • W schreef:

  IK wil graag weten hoe lang het duurt eer al de gekke dingen voor je ogen weg zijn na laseren voor nastaar ?
  weet iemand dit ?

 • Anoniem schreef:

  Na het weg weglaseren kan er tot enkele weken na behandeling gelei ( de kapotgemaakt stukjes) te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel het oog is de kapotgemaakte stukjes /troep aan het schoonmaken. Verdwijnt dit na enkele weken niet? Neem dan contact op de oogarts. Dit was mij geadviseerd.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *