Zo breng je een menstruatiecup of draadloze tampon in

Een tampon inbrengen of een maandverband gebruiken om je menstruatie op te vangen zijn manieren die lang bekend zijn. De menstruatiecup is een van de alternatieven voor menstruatiehygiëne die je in plaats van de tampon en maandverband kunt gebruiken. Een tampon inbrengen heeft dezelfde techniek als het gebruik van de menstruatiecup. Net zoals een tampon vangt de menstruatiecup de menstruatie al binnen het lichaam op en wordt het met de hand naar binnen geplaatst. Hieronder worden de alternatieven voor tampons en maandverband besproken.

Menstruatiecup

De menstruatiecup is een soort bekertje gemaakt van rubber, silicone of TPE (materiaal waar ook flessenspenen van worden gemaakt), met daaronder een steeltje of een lus. Je vouwt de menstruatiecup dubbel en brengt het vervolgens in de vagina. De ringen aan de open kant van de menstruatiecup zuigen zich vast aan de omgeving van de baarmoedermond. Op die manier wordt de vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen. Het concept is al jaren oud, varianten op deze producten zijn al enige tijd in de handel in de Verenigde Staten.

Voordelen van de menstruatiecup:

  1. De menstruatiecup kun je tot wel tien jaar lang hergebruiken. Dat levert een aanzienlijke besparing in kosten op en het scheelt een enorme berg afval. Een vrouw gebruikt namelijk gemiddeld 10.000 maandverbanden en tampons in de loop van haar leven.
  2. De menstruatiecup lekt niet en er komen geen geurtjes vrij. Toxisch schoksyndroom kan niet optreden (tamponziekte). Dat syndroom wordt veroorzaakt doordat er bepaalde stoffen die het lichaam nodig heeft, worden geabsorbeerd. De menstruatiecup absorbeert helemaal niets, hij vangt alleen maar op.
  3. Je hoeft het niet vaak te legen. Hij kan ruim dertig milliliter bloed opvangen. Dat is ruim een derde van de hoeveelheid bloed die bij een gemiddelde menstruatie vrijkomt. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld op reis gaat. Zo hoef je bijvoorbeeld alleen eind van de dag de menstruatiecup te legen.

Draadloze tampons

Een tampon inbrengen zonder lus is met de tweede generatie tampons heel normaal. Ze lijken het meest op een klein sponsje. Een draadloze tampon inbrengen wordt gedaan met je vingers en plaats je diep in de vagina. De tampon inbrengen en uithalen vergen wel wat oefening. Sommigen hebben een inkeping, waardoor het verwijderen gemakkelijker wordt en anders moet je het met je vingers eruit halen.

Draadloze tampons sluiten de baarmoedermond af en voorkomen zo dat menstruatiebloed in de vagina terechtkomt. De tampons zijn verkrijgbaar in een wet en dry variant. De wet variant is vochtig verpakt en kan direct worden ingebracht. Bij de dry variant heb je glijmiddel nodig om de tampon in te brengen.

Voordelen van draadloze tampons:

  1. Ze zijn van buitenaf niet zichtbaar. Je hebt dus geen last van draadjes die uit je bikini vandaan komen. Een bezoekje aan de sauna of het naaktstrand hoef je ook niet meer te laten tijdens je menstruatie.
  2. Met deze tampons kun je (hygiënisch) vrijen.
  3. Ze zitten comfortabel. Het materiaal van de tampon neemt namelijk de vorm van je lichaam aan.

De Softcup

De Softcup is een variant van de menstruatiecup. In plaats van een bekertje, vangt een zakje van zacht rubber het menstruatievocht op. Een ander verschil is dat de Softcup eenmalig te gebruiken is. De Softcup is gemaakt van een irritatievrij, niet absorberend thermoplastisch materiaal dat zacht wordt door je lichaamstemperatuur. Je brengt hem in door de rand samen te knijpen en deze naar achteren en naar beneden te duwen. De Softcup glijdt dan achter je baarmoedermond en schaambeen. Als je maagdenvlies ongeschonden is, kan het pijnlijk of lastig zijn om de Softcup in te brengen.

Voordelen van de Softcup zijn:

  1. De Softcup past zich aan, aan je inwendige bouw waardoor je geen last hebt van lekkages of geurtjes.
  2. Hij is onzichtbaar, dus je hoeft tijdens je menstruatie niets te laten.
  3. Hij werkt langer dan tampons of maandverband, tot een maximum van twaalf uur.
  4. Het veroorzaakt geen allergische reactie doordat de Softcup geen latex of rubber bevat.

Andere alternatieven

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is van katoen en wordt ook wel Many Moons genoemd. Het is gemaakt van zacht flanel en is daarom zacht voor de huid. Wasbaar maandverband gaat zeker vijf jaar mee, dus dat scheelt een hoop afval. Het is hand- en machinewasbaar. Na de eerste wasbeurten neemt de opnamecapaciteit van wasbaar maandverband toe.

Zeespons-tampons

Zeespons–tampons zijn 100% natuurlijk en zijn gemaakt van duurzaam geoogste zeespons. Je kunt ze zes maanden of langer hergebruiken.

Auteur: Naomi Adedeji
Bronnen: MenstruatieWijzer, InfoNu, Menstruatie

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd