Make-up tips

Make–up kan heel mooi zijn als je het op de juiste manier aanbrengt. Zeker als je een leuk feestje hebt, romantisch uiteten gaat of een spannende date night hebt is het leuk om jezelf eens flink op te tutten. Met deze handige make-up tips haal je het beste uit je gezicht naar boven en verdoezel je onzuiverheden.

Teveel make-up werkt in je nadeel

Een dikke laag foundation zie je meteen. Dit wordt ook wel een ‘cakey face’ genoemd. Er zijn foundations verkrijgbaar in verschillende texturen. Zo heb je foundations in een vloeibare, crème of mouse textuur.  Als je een droge huid hebt, is het handig om een vloeibare of crème foundation te kiezen. Meestal zitten er ingrediënten in die ook hydrateren. Crème of mouse foundation is een aanrader voor een vette of gecombineerde huid. Doe je poeder bovenop je foundation? Zorg ervoor dat je dezelfde kleur poeder als je foundation gebruikt, of een die ‘doorzichtig’ is.

Mascara

Mascara is de meest gebruikte make-up in Nederland. De functie van mascara is het laten opvallen van je ogen en het verlengen en voller maken van je wimpers. Als je te veel mascara aanbrengt, lijken ze op spinnenpootjes. Je wimpers zien er niet meer natuurlijk uit. Bovendien kunnen je wimpers hierdoor breken. Je kunt altijd nog nepwimpers of een wimperkruller gebruiken.

Blush

Blush geeft een levendige, romantische en elegante uitstraling. Het zorgt er ook voor dat je gezichtsvorm meer naar voren komt. Blush is er in verschillende tinten en substanties.

De verkeerde kleur stelt teleur

Foundations, BB crèmes of getinte dagcrèmes zijn geen zelfbruiners. Ze dienen er dus ook niet voor om je twee tot drie tinten donkerder te maken. Bovendien werkt een foundation die té licht is niet dekkend of het zorgt ervoor dat jouw gezicht bleek eruit ziet. Kies dus de juiste kleur foundation die het dichtst bij jouw eigen huidskleur ligt. Controleer de kleur niet op je handen, maar op je nek of bij je kin. Kijk goed naar de boventoon (perzik, geel, grijzig en koper) van de foundation als je het op je huid smeert. Sommige foundations kunnen geel, rood of grijs ogen. Dit geeft een ‘kunstmatig’ effect.

Wenkbrauwen om van te houden

Je wenkbrauwen epileren is een vak apart. Als je volle wenkbrauwen hebt, is bijtekenen een optie, maar het hoeft niet. Voor je wenkbrauwen heb je poeders, potloden en gels. Je wil dat je wenkbrauwen zo natuurlijk mogelijk ogen. Gebruik dus nooit een kleur die te donker of te licht is. Gebruik voor donkere wenkbrauwen geen zwart maar heel donkerbruin. Voor lichte wenkbrauwen gebruik je dezelfde kleur of een kleur die iets donkerder is, waardoor je wenkbrauw meer opvalt. Je kunt ook je wenkbrauw kleuren met speciale kleurverf voor wenkbrauwen.

Blenden, blenden en nog eens blenden…

Het is belangrijk dat je jouw foundation of concealer goed uitsmeert. Gebruik sponsjes in plaats van een kwast. Deze sponsjes worden ‘beautyblenders’ genoemd, die je van tevoren vochtig maakt voordat je jouw concealer of foundation op de huid aanbrengt. Foundation is immers de basis van al de make- up op je gezicht. Concealer gebruik je om onzuivere plekken op de huid te verbergen.

Bronzers

Bronzers zijn er in verschillende texturen (poeder, mouse, vloeibaar) en hebben een donkere tint. Ze creëren de illusie dat je onder de zonnebank hebt gelegen. Bovendien geven ze een glowy look en wordt het gebruikt om ermee te contouren. Bronzers met een oranje ondertoon zijn af te raden. Deze bronzers hebben het minst een natuurlijke effect dan bronzers met een warm gouden gloed. Bij beide gevallen geldt niet te veel en goed over je gezicht uitsmeren of – vegen.

Oogschaduw

Oogschaduw is makkelijk te blenden met een kwast. Als je meerdere kleuren oogschaduw gebruikt, is goed blenden essentieel. Het is niet moeilijk, maar het vergt wel veel tijd en oefening. Er zijn vele beautybloggers die op het internet tutorials hierover geven.

Lippen om te zoenen

Ga je romantisch uiteten? Dan wil je wel dat je lipkleur de hele dag blijft zitten. Er zijn verschillende merken die lippenstiften aanbieden die de hele dag op je lippen blijven. Daarnaast is er nog een lipprimer, matte lippenstift of lippotlood.

Een goede eyeliner is fijner

Wie kent de winged eyeliner niet? Net als de mascara zorgt het voor opvallende ogen. Dik, dun, lang of kort, het is allemaal oké. Gebruik alleen de kleuren zwart of bruin. Je hebt een gel eyeliner, potlood eyeliner, een stift en eyeliner in vloeibare vorm. Trek niet aan je ooghoeken, hierdoor ontstaan plooien in je oogleden waardoor de winged eyeliner niet recht uitkomt.

Auteur: Naomi Adedeji
Bronnen: De Telegraaf, Beautyscene.nl, Paulaschoice.nl, Teenvogue.com, Beautylab.nl, NU.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd