Last van eczeem? 8 tips die helpen

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening waarbij je vooral last hebt van jeuk, roodheid, bultjes, blaasjes of schilfers. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je klachten verminderen.

Ook al bestaan er meerdere vormen van eczeem, de symptomen zijn vaak hetzelfde. Als je open wondjes of ernstige klachten hebt die je leven dag en nacht beheersen, is het uiteraard verstandig om met je huisarts te overleggen. Als je er minder last van hebt, kun je zelf al veel bereiken met de volgende tips.

1. Voorkom krabben

Als je jeuk hebt wil je het liefst net zolang krabben tot de jeuk verdwijnt. Niet doen! Door te krabben houd je het eczeem juist in stand of zorg je er voor dat het erger wordt. Er kan zelfs een infectie ontstaan. Gebruik een jeukstillend middel, verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.

2. Voed je huid

Als je eczeem hebt, verliest je huid meer vocht en bevat het minder vetten. Voorkom dat je huid uitdroogt en smeer jezelf iedere dag in met een hypoallergeen en parfumvrij verzorgingsproduct. Zeker na een douche, bad of duik in het zwembad is dit belangrijk. Ook een goed moment is voordat je gaat slapen, zodat de voedingstoffen en vetten goed in je huid kunnen trekken. Laat huidproducten waar alcohol in zit en geparfumeerde douchecrème liever staan en douche en badder vooral niet te vaak, te heet en te lang.

3. Verminder stress

Stress kan eczeem verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, rust en lichaamsbeweging. En houd bij stressvolle gebeurtenissen je huid extra vet.

4. Draag katoen

Wol of synthetische stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken. Draag liever kleding die voldoende ventileert en niet irriteert, zoals katoen. Dit geldt ook voor je beddengoed.

5. Douche na het sporten

Zweet dat opdroogt op je huid verergert eczeem. Spoel je daarom meteen na het sporten kort en niet te warm af.

6. Zoek de zon op

Zonlicht helpt vaak tegen eczeem. Let daarbij wel op dat je je goed insmeert met een beschermend zonnebrandmiddel en vermijd de felle zon, want daardoor droogt je huid juist weer uit. Ook lichttherapie in het ziekenhuis kan de klachten verminderen.

7. Pas op met (af)wasmiddelen

Zeep, wasmiddelen, afwasmiddelen en allesreinigers ontvetten je huid, waardoor je gevoeliger wordt voor eczeem. Probeer het gebruik van deze producten zoveel mogelijk te vermijden en gebruik in elk geval beschermende huishoudhandschoenen. Er zijn steeds meer neutrale wasmiddelen te koop die dermatologisch getest zijn en huidirritatie tegen gaan.

8. Drink veel water

Om je eczeemklachten te verminderen helpt het om veel water te drinken. Hierdoor komt er minder histamine vrij, waardoor je natuurlijke afweer groter wordt. Ook vitamine C, brandnetel- en rooibosthee zorgen ervoor dat de hoeveelheid histamine in je bloed verhoogd wordt.

Lees voor meer informatie ook:

Auteur: Corina Blommendaal
Bronnen: Huidziekten.nl, Dokterdokter.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd