Laat huisstofmijtallergie je herfst niet verpesten

Veel mensen lopen in de herfst rond met klachten als een loopneus of een verstopte neus, tranende of branderige, jeukende ogen, prikkelhoest, vermoeidheid en een droge, branderige keel. Vaak denken ze dat het om een griepje of een verkoudheid gaat. Dat kan, maar het kan ook heel goed zijn dat een huisstofmijtallergie de oorzaak is. Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland weten namelijk niet dat ze hier allergisch voor zijn. Ook astma en eczeem kunnen symptomen zijn van huisstofmijtallergie.

De herfst is door de hoge luchtvochtigheidsgraad het ideale seizoen voor de huisstofmijt. Als je hier allergisch voor bent, kan de herfst knap vervelend worden. Neem daarom op tijd maatregelen om je klachten te beperken.

Wat is een huisstofmijt?

De huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd, is een klein, spinachtig beestje dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Het leeft in huisstof, voedt zich met de huidschilfers van dieren en mensen en leeft graag in vochtige omgevingen en spullen. Denk hierbij aan matrassen, kussens, beschimmelde muren, gestoffeerd meubilair maar ook aan pluche knuffelbeesten. In één bed zitten soms meer dan een miljoen huismijten.

Dol op vocht

In de herfst is de lucht in huis erg vochtig, de deuren gaan dicht en de verwarming gaat aan. Ideaal voor de huismijt die het beste gedijt bij een vochtigheidsgraad van boven de 55% en zich razendsnel vermenigvuldigt. Niet alleen het aantal huismijten groeit, maar ook de hoeveelheid uitwerpselen. Bij een luchtvochtigheid van 45% of minder overleeft de huismijt niet en droogt simpelweg uit.

Uitwerpselen zijn de boosdoeners

Hoewel mensen vaak denken dat ze allergisch zijn voor de huisstofmijt zelf, zijn het de uitwerpselen van de huisstofmijt die de allergie veroorzaken. Kleine, onzichtbare deeltjes die rondzweven in ons huis en na uitdroging ingeademd kunnen worden. De kleine stofdeeltjes komen terecht in de keelholte, mondholte, bronchiën en longen, waarna ze voor allergische reacties kunnen zorgen. Als je allergisch bent voor huismijt, worden een verstopte neus en droge keel bij het wakker worden vaak veroorzaakt door de uitwerpselen die je die nacht hebt ingeademd.

Ga huisstofmijt te lijf

Je kunt de huisstofmijt nooit helemaal uit je huis bannen, maar wel maatregelen nemen om ze te verminderen. Een paar tips:

  • Houd slaapkamers droog en koel.
  • Gebruik allergeendichte hoezen voor matrassen en hoofdkussens.
  • Zorg voor synthetisch beddengoed, geen dons.
  • Was je beddengoed wekelijks op zestig graden.
  • Houd je huis en vooral de slaapkamer(s) goed schoon.
  • Zet geen planten in de slaapkamer(s), deze geven extra stofvorming.
  • Was knuffels regelmatig op zestig graden.
  • Zorg voor een goede ventilatie in huis, lucht regelmatig en schaf eventueel een luchtontvochtiger of luchtreiniger aan.
  • Droog de was zoveel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten en houd de deur tussen de wasruimte en de rest van huis zoveel mogelijk dicht.

Allergietest

Als je vaak last hebt van verkoudheid-achtige klachten is het slim een allergietest aan te vragen bij je huisarts. Uit deze test blijkt of je allergisch bent en waarvoor. Vervolgens kan je huisarts eventueel medicijnen voorschrijven om je klachten zoveel mogelijk te beperken. Verwaarlozing van je huisstofmijtallergie is namelijk ongezond en kan op latere leeftijd zelfs tot longemfyseem leiden. Op de website allesoverallergie.nl kun je ook testen of je een allergie hebt.

Auteur: Corina Blommendaal
Bronnen: Allergiewinkel.nl, Allergieoplossingen.nl

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd