Koukleum of verzwakt immuunsysteem? Tips!

De winter is niet het favoriete seizoen van de koukleum en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Niet alleen door de weersomstandigheden, maar ook vanwege gezondheidsklachten die vaak in de winter en (bijna) nooit in de zomer optreden. Terwijl een koukleum en mensen met een verzwakt immuunsysteem gedurende de warme zomermaanden meestal barsten van de energie en een hoge weerstand hebben, zijn ze tijdens de gure wintermaanden constant ziek. Een verkoudheid ligt constant op de loer.

Een verstopte neus, snotteren, niezen, keelpijn, hoesten: je kent de standaard winterkwaaltjes wel. Ze worden van mens op mens overgedragen, bijvoorbeeld via vochtdruppels in de lucht of via besmette handen. Je zit (te) dicht tegenover degene die verkouden is of een besmet persoon zit met zijn hand aan zijn neus en geeft vervolgens jou een hand.

Ziek worden is helaas niet altijd te voorkomen, maar je kunt zeker maatregelen nemen. Hieronder vind je tips voor de koukleum en mensen met een verzwakt immuunsysteem!

Wordt een koukleum sneller ziek?

Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat kouvatten een verkoudheid veroorzaakt. Je immuunsysteem kan wel afzwakken door (extreme) afkoeling, met het gevolg dat je gevoeliger bent voor een verkoudheidsvirus. Zorg er daarom voor dat je niet afkoelt als je buiten bent. Draag handschoenen, een muts, een sjaal en dikke sokken. Draag schoenen die bestand zijn tegen kou. Bedenk ’s ochtends wat je planning is gedurende de dag en kleed je daarop. Zit je lekker warm in je auto of moet je op een (vertraagde) trein of bus wachten? Ben je veel onderweg of zit je de hele dag lekker binnen? Houd er rekening mee.

Zit je veel binnen? Gooi af en toe een raam open voor frisse lucht, zodat virusdeeltjes niet rond blijven hangen en je slijmvliezen niet uitdrogen (dit vergroot namelijk de kans op een infectie). Let op bij drukbezochte en niet ventilerende ruimtes (bus, trein etc.). Wanneer iemand niest of hoest blijven de virusdeeltjes namelijk door de lucht zweven die jij vervolgens inademt.

Last van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem heb je soms zelf in de hand. Oorzaken van een zwak immuunsysteem zijn onder andere ongezonde voeding, weinig beweging, slaapgebrek, stress, stoornissen in onderdelen van de afweer en bepaalde ziektes (zoals hiv) en medicijnen (zoals chemotherapie).

Voedingspatroon

Je kunt je voedingspatroon aanpassen. Weet je van jezelf dat je vaak ongezond eet en (te) weinig groenten en fruit binnenkrijgt? Laat dan ongezonde voeding achterwege. Groenten en fruit kun je gemakkelijk toevoegen aan je ontbijt, lunch of avondeten. Het zijn ook perfecte tussendoortjes. Zorg verder dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, eventueel via supplementen. Genoeg drinken (denk aan water en thee) is erg belangrijk, zodat je niet uitdroogt en je lichaam afvalstoffen beter afvoert. Andere voedingstips bij een verzwakt immuunsysteem:

  • Eet kippensoep: het bevat natuurlijke aminozuren wat slijm in je longen verdunt. Hierdoor wordt overtollig slijm beter afgevoerd.
  • Let op met suiker: dit verzwakt het immuunsysteem.
  • Essentiële vetzuren (bijvoorbeeld in vis, walnoten en lijnzaadolie) zijn ook belangrijk: ze helpen antistoffen aan te maken.

Meer tips bij een verzwakt immuunsysteem

  • Beweeg meer voor een goede conditie. Neem vaker de trap, fiets of loop het stukje dat je normaal met de bus of auto aflegt of maak ’s avonds eens een wandeling.
  • Slaap voldoende. Probeer erachter te komen hoeveel uur slaap voor jou voldoende is. Bijvoorbeeld door sommige dagen geen wekker te zetten, waardoor je kunt kijken na hoeveel uur je uit jezelf wakker wordt.
  • Vermijd stress. Dit kan natuurlijk niet altijd, zeker niet als er net een ingrijpende gebeurtenis is geweest. Je kunt jezelf wel leren met (alledaagse) stress om te gaan, bijvoorbeeld door je bewust te worden van wat jou dagelijks stress oplevert, door grenzen te stellen, door te ontspannen met een boek of yoga en door ademhalingsoefeningen.
  • Wanneer je verzwakte immuunsysteem wordt veroorzaakt door stoornissen in de afweer, ziektes en medicijnen kun je je huisarts of een deskundige inschakelen.

Extra tip: was je handen regelmatig! Alles kan besmet zijn met virusdeeltjes: telefoons, laptops, deurknoppen, draaiknoppen van kranen, noem maar op.

Andere winterkwalen voorkomen

Gelukkig kun je andere winterkwalen, zoals wintertenen en winterhanden gedeeltelijk voorkomen. Lees er meer over in het artikel 'Wintertenen en winterhanden'. Een andere aandoening in de winter: winterdepressie. Ook dit is (gedeeltelijk) te voorkomen, bijvoorbeeld met lichttherapie. Lees meer over een winterdepressie in de aandoening 'Winterdepressie' of in de volgende artikelen: 'Wees een winterdepressie voor' of 'Weg met de winterdepressie'.

Auteur: Jacqueline van Kuler Bronnen: Kno.nl, Drogistenplein.nl, Gezondheidsplein.nl.nl, Fonds Psychische Gezondheid, Zilveren Kruis, Vrouw.nl, Klassiekehomeopathie.nl