Keelontsteking kan ontstaan door virus of bacterie

Uiterlijk 5 december 2016 8 Reacties
Keelontsteking kan ontstaan door virus of bacterie

Een keelontsteking ontstaat meestal plotseling en kan erg pijnlijk zijn, maar gaat vaak snel vanzelf weer over. Toch is soms antibiotica nodig. De kans op een keelontsteking (faryngitis) is groter als de weerstand van het lichaam laag is of wanneer het keelslijmvlies is aangetast, bijvoorbeeld door roken.

Verkoudheid

Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Het virus infecteert het slijmvlies in de keelholte. De keelamandelen en het strottenhoofd kunnen ook ontstoken raken. De keel is vaak rood en pijnlijk, er kan sprake zijn van hoofd- en oorpijn en de halsklieren zijn soms opgezet. Vaak gaat de ontsteking samen met verkoudheid of (buik)griep. Een keelontsteking kan behalve door het verkoudheidsvirus ook ontstaan door het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt (mononucleosis infectiosa). Dit virus kan zorgen voor een hevige keelontsteking, maar ook deze gaat meestal weer snel voorbij.

Bacteriële infectie

Ook bacteriële infecties veroorzaken een keelontsteking. Hierbij gaat het meestal om streptokokken. Een keelontsteking wordt dan met de naam angina aangeduid. De virussen of bacteriën worden meestal door de lucht verspreid en ingeademd. Besmetting kan soms ook lopen via handen of voorwerpen.

Lymfeklieren

Het lichaam reageert op een infectie door afweerstoffen aan te maken en de lichaamstemperatuur te verhogen (koorts). De virussen en bacteriën worden in de lymfeklieren afgebroken. De lymfeklieren kunnen daardoor soms pijnlijk zwellen. Bij keelinfecties zwellen vooral de keelamandelen en de lymfeklieren in de hals.

Mild verloop

Bij een mild verloop van de keelontsteking is rustig uitzieken de enige optie. De keel is meestal ’s ochtends het pijnlijkst. Zuigen op dropjes of zuigtabletjes kan de keelpijn een beetje verzachten. Zacht gorgelen met kamillethee of zout water kan ook helpen. Paracetamol kan de pijn verlichten. Het beste is geen alcohol te drinken en niet te roken.

Wanneer naar de huisarts?

Als de ontsteking in de keel zo erg wordt dat drinken of slikken moeilijk gaat en zeer pijnlijk is, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen. Ook als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt of als de ontsteking gepaard gaat met huiduitslag moet medisch advies worden ingewonnen. Bij kinderen kan het gebeuren dat ze geen speeksel meer kunnen doorslikken, benauwd worden of erg ziek zijn. Ook dat zijn redenen om snel de huisarts te bellen. Als er sprake is van een bacteriële oorzaak, dan kan de arts antibiotica voorschrijven.

Chronische ontsteking

Een chronische keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van een infectie en een lage weerstand, of verkeerd stemgebruik. Een keelontsteking kan lang aanhouden bij mensen die vaak alcohol drinken of roken.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: MedLine, Medisch A-Z

8 Reacties

 • appeleter schreef:

  Eigen ervaring is dat het “schoonhouden’ van mond- en keelholte de duur / ernst van een (milde) keelonsteking kunnen beperken. Geen koek, snoep, chips, snacks of andere tussendoortjes, geen drop, zuigsnoepjes, keelpastilles of sprays, geen chocoloa of chocolademelk, alleen fruit, de gewone maaltijden en thee zonder suiker.
  Ook zonder keelonsteking weleens goed om je een paar dagen te beperken in alles wat je ‘normaal’ wegwerkt 😉

  Vraag: zet ik zo de bacteriën ‘op dieet’, m.a.w. verhongeren ze?

  • Lotte schreef:

   Nee je zet ze zo niet op dieet. Bacterien vermenigvuldigen zich voornamelijk goed vanwege het warme en vochtige klimaat in het lichaam. Bacteriën produceren voor een groot deel hun eigen voedingsstoffen.
   Wat wel kan helpen, is dat je immuunsysteem optimaler kan werken op het moment dat je een gezonder dieet volgt (vol met groenten, fruit, vlees (vervangers), vis en vooral ook veel varieert) en ook genoeg eet.

 • Monty5 schreef:

  Als je keelpijn aan voeld komen dan meteen een paar maal per dag gorgelen met echineaforce druppels en dan zet het niet door.

 • bergap schreef:

  Bij het voelen aankomen, of het al hebben van een keelontsteking is gorgelen met een droge rode wijn een probaat middel.

 • cvdb schreef:

  ook gorgelen met Molkosan, erg vies maar helpt super goed.

 • astrid zoet schreef:

  Heb al 3dagen heftige keelpijn. Geen koorts en geen op gezette klieren 2x naar een dokter geweest en weten het niet is toch raar wat kan het in godsnaam zijn voelt vsn binnen opgezet aan kan haast niet slikken eten en drinken

 • Eurodice schreef:

  Ik heb al twee weken last van zware keelpijn…En mijn stem is weg..van de dokter kreeg ik antibiotica..Maar ook dat hielp niet….Ze zeiden is een virus..
  Welke weten ze niet. ……ziekenhuis zei als over een week niet over is kom dan terug. ..

  • Henk schreef:

   Niet uitstellen.. Ga naar huisarts. 2 weken is al te lang. Huisarts had je allang dit moeten voorschryven jou…(.AMOXICILLINE DISP 500MG TEVA. ) verder ook neusspray….XYLOMETTAZOLINE….1.MG/ML. By op hoesten van slym bloeddraden is normaal .Niet normaal als er vlokken bloed met slym er uit komt. Ga terug naar huisarts . By slapen gaan een hoog kussen onder je hoofd .Ps bywerking van recept is Hoofdpyn-slapheid- jeuk- zie bysluiter. .gr.henk

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *